Constituirea claselor pregătitoare în școlile din București se va realiza după finalizarea procesului de înscriere, în perioada 1 septembrie-4 septembrie 2020, numai în ordinea alfabetică a numelor copiilor. Decizia finală – care elimină posibilitatea constituirii claselor prin tragerea la sorți a numelor copiilor – a fost luată astăzi, 25 februarie, de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a anunțat inspectoarea școlară generală adjunctă, Liliana Toderiuc-Fedorca. Descarcă de mai jos documentul aprobat astăzi de ISMB, care conține și “procedură excepțională” pe care trebuie să o parcurgă copiii născuți după 1 ianuarie 2015 pentru a putea fi înscriși în clasa pregătitoare 2020.
În ceea ce-i privește pe copiii născuți după 1 ianuarie 2015, părinții acestora trebuie să participe la o consiliere la inspectorat, în urma unei programări făcute la TELVERDE 0800816021, și abia apoi ajung la evaluarea psihosomatică, dacă vor să îi înscrie pe cei mici în clasa pregătitoare.
- Edupedu.ro a scris în exclusivitate, la începutul lunii februarie, că formarea claselor pregătitoare vine anul acesta, în București, cu o modificare esențială: elevii vor fi repartizați pe clase în ordinea alfabetică a numelor sau prin tragere la sorți “în ședință publică organizată de școală”.
- Între timp, Ministerul Educației a decis prin metodologia națională de înscriere la clasa pregătitoare că toate școlile din țară vor repartiza elevii în clasele pregătitoare în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți și că inspectoratele vor fi cele care vor stabili, concret, procedura de constituire a claselor
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a aprobat astăzi, 25 februarie, în ședința Consiliului de Administrație, Procedura privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, modul în care sunt repartizați elevii în clase, precum și pașii pe care trebuie să îi respecte părinții copiilor aflați în situații excepționale, inclusiv cei care nu se încadrează în tranșeele de vârstă, a anunțat inspectorul școlar general adjunct, Liliana Toderiuc-Fedorca.
- “Toți elevii înscriși în unitatea de învățământ vor fi ordonați alfabetic, realizându-se 2 liste organizate pe criteriul de gen.
- Distribuirea acestora pe clase se face în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă (primul copil va fi cuprins în clasa pregătitoare A, al doilea copil, în clasa pregătitoare B, ș.a.m.d până la ultima clasă, după care se reia repartizarea, următorul copil fiind cuprins în clasa pregătitoare A și tot așa).
- Pentru a se asigura echilibrarea claselor constituite, acest algoritm se aplică separat celor 2 liste organizate pe criteriul de gen“, se arată în procedura aprobată astăzi de ISMB.
“În cazul copiilor gemeni/tripleți, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal depune o declarație la unitatea de învățământ prin care precizează dacă dorește repartizarea fraților în aceeași clasă sau în clase diferite. În situația în care părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal dorește înscrierea fraților în aceeași clasă, aceștia vor fi repartizați în clasa în care a fost distribuit primul dintre frați”, au stabilit inspectorii.
‘Conducerea unității de învățământ ia măsuri pentru distribuirea echilibrată în clase a elevilor cu CES pentru care au fost depuse documente doveditoare la dosar. În situația în care un elev cu CES a fost distribuit într-o clasă în care a mai fost distribuit un alt elev cu CES, acesta va fi distribuit în clasa imediat următoare”, a mai hotărât ISMB.
În ceea ce-i privește pe copiii născuți după 1 ianuarie 2015, părinții acestora trebuie să participe la o consiliere la inspectorat, în urma unei programări făcute la TELVERDE 0800816021, și abia apoi ajung la evaluarea psihosomatică.
“Procedura excepțională” de evaluare a copiilor născuți după 1 ianuarie 2015
Documentul aprobat astăzi de Consiliul de Administrație al ISMB conține și procedura excepțională care se aplică, potrivit metodologiei naționale de înscriere în clasa pregătitoare 2020, copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani după 1 ianuarie 2021 și pe care părinții vor să îi înscrie în școală.
Ce a decis ISMB:
- “Părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali ai copiilor aflaţi în situaţii excepţionale care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie, precum şi cei care depun cerere de amânare a înscrierii în învăţământul primar se vor prezenta la Comisia municipiului București de înscriere în învățământul primar, după o programare telefonică prealabilă la TELVERDE – 0800816021, în vederea consilierii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului. Dacă, după consiliere, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal al copilului își păstrează opțiunea de înscriere sau de amânare a înscrierii în învăţământul primar, copilul va fi orientat către CMBRAE în vederea realizării evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică”.
Amintim că metodologia aprobată prin ordin al ministrului Monica Anisie, vinerea trecută, prevede că “situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene [comisii județene de înscriere la școală, constituite de inspectorate – n.red.]/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii“.
Descarcă de aici documentul oficial adoptat astăzi de ISMB
Citește și:
-
Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial: înscrierile în prima etapă se fac în perioada 4-23 martie, repartizarea copiilor în clase e stabilită de inspectorate
-
Ministerul Educației aplică în toată țara regula repartizării aleatorii a copiilor în clasele pregătitoare, în baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii