ULTIMA ORĂ Definitivat 2024. Subiectele și baremele de corectare pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate. Eseu despre poezia „Biografie” de Lucian Blaga, cerință pentru profesorii de Limba română

1.729 de vizualizări
Subiecte Definitivat Edupedu 2024 / Foto: captură document
Subiectele și baremele de la Definitivat 2024 pentru profesorii din gimnazii și licee (clasele V-XII/XIII) au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului durat 4 ore, între orele 9 și 13. Descarcă documentele din articol.

Profesorii au avut acces în sala de examen în intervalul orar 7:30 – 8:00, conform procedurii Ministerului Educației.

Instituția anunță că au fost admiși la proba scrisă de la Definitivat 2024 peste 8.500 de candidați.

  • Cei mai mulți candidați sunt educatori – profesori învățământ preșcolar în limba română (2.599 de candidați), învățători – profesori învățământ primar în limba română (1.488 candidați), profesori de educație fizică și sport (753 de candidați) și de matematică (376 de candidați).

DOCUMENT Subiect Limba și literatura română Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Limba și literatura română Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Matematică Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Matematică Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Educație fizică și sport Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Educație fizică și sport Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Istorie Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Istorie Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Geografie Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Geografie Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Biologie Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Biologie Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Chimie Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Chimie Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Fizică Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Fizică Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Filosofie Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Filosofie Definitivat 2024:

DOCUMENT Subiect Informatică Definitivat 2024:

  • DOCUMENT Barem Informatică Definitivat 2024:

Vezi aici subiectele și baremele pentru profesorii de clasele V-XII/XIII de la Definitivat 2023.

Subiectele pentru cele 99 de discipline pot fi descărcate sub formă de arhivă .zip de pe subiecte.edu.ro.

Articol în curs de actualizare.

Primele rezultate și contestațiile

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie, în centrele de examen și pe pagina dedicată. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00). 

În contestație, candidatul precizează următoarele informații: numele, inițiala tatălui și prenumele; codul numeric personal; denumirea centrului de examen și județul unde a susținut examenul; disciplina la care a susținut examenul; nota contestată.

Contestația este însoțită de o copie după cartea de identitate/pașaport. 

Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul dedicat în data de 6 august.

După Definitivat urmează gradele didactice

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații au avut de îndeplinit simultan următoarele condiții:

  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
  • să dețină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  • minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.

Ce este definitivarea în învățământul preuniversitar?

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Citește și:
Subiectele și baremele de la Titularizare 2024 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu, cerință pentru candidații la Limba română. Baudelaire – la franceză / Model de test pentru unitatea „Elemente de organizare a datelor” – subiectul III la Matematică
Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Lectura unei opere sau relația dintre text și curentul cultural, cerințe la metodică pentru profesorii de Limba română
Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Eseu de 900-1500 de cuvinte despre un text de Alexandru Macedonski, cerință pentru candidații la Limba română

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Memorii semnate de 81 de părinți în susținerea profesoarei Maria Lipan Weber de la Colegiul German Goethe, ținta unor critici ale altor părinți, au fost depuse la Ministerul Educației și la Forumul Democrat al Germanilor din România: Este normal ca elevii care nu învață, nu își fac temele, nu îndeplinesc sarcinile și tratează cu dezinteres școala să fie mustrați de către profesor sau notați corespunzător

Peste 80 de părinți și tot atâția elevi din patru clase de la Colegiul German „Goethe“ din București au semnat scrisori și memorii de susținere a profesoarei de limba germană…
Vezi articolul

Ligia Deca, după rezultatele PISA 2022 cu cel mai mare grad de analfabetism funcțional la Matematică: Trebuie să avem discuții cu universitățile, cu facultățile de matematică, cu specialiști în științele educației să înțelegem ce din pedagogia matematicii în România trebuie adaptat la cerințele testelor de tip PISA

Ligia Deca a declarat, imediat după anunțul rezultatelor la testarea PISA 2022, că vrea să convoace mai mulți specialiști și instituții pentru ca „să înțelegem ce din pedagogia matematicii în…
Vezi articolul