ULTIMA ORĂ Concursul pentru rezidențiat rămâne neschimbat, anunță Ministerul Sănătății, după consultări cu studenții: examenul de intrare va fi în continuare național, pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie

13.383 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Rezidențiatul rămâne neschimbat, anunță Ministerul Sănătății, după consultări cu asociațiile de studenți din universitățile de medicină cu privire la proiectul de ordonanță de urgență (OUG) lansat pe 26 august în dezbatere publică. Concursul de intrare la rezidențiat va fi în continuare național, pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, potrivit unui comunicat de presă.

În urma discuțiilor dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și reprezentanții studenților, ministerul Sănătății a decis că susținere punctului de vedere majoritar al studenților „de a continua organizarea concursului de rezidențiat prin concurs unitar, național, pentru domeniul medicină, domeniul medicină dentară şi, respectiv, domeniul farmacie, cu tematică şi bibliografie unice”, conform sursei citate.

  • În proiectul de ordonanță de urgență (OUG) care a fost în consultare publică până în primele zile ale lunii septembrie era prevăzut ca rezidențiatul să se organizeze prin concurs pe patru subdomenii – specialități medicale, specialități chirurgicale, specialități paraclinice și de laborator și subdomeniul anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență.

În plus, Ministerul Sănătății anunță în informarea de presă că ia în calcul „prelungirea termenului minim de comunicare a bibliografiei de concurs de la 6 luni, la 12 luni”.

Ministerul Sănătății precizează în comunicat doar de concursul de rezidențiat (intrarea în rezidențiat), nu și de examenul de ieșire (promovare a rezidențiatului), ceea ce lasă de înțeles că va rămâne în ordonanța de urgență finală așa cum e prevăzut în proiectul de OUG: cu subiecte unice la nivel național (detalii aici).

Redăm integral comunicatul de presă mai jos:

Forma de organizare a concursului de rezidențiat va rămâne nemodificată

În urma unor consultări interne, asociațiile studenților la medicină din universitățile și facultățile de profil au informat Ministerul Sănătății cu privire la faptul că majoritatea studenților au optat pentru menținerea actualei forme de desfășurare a concursului de rezidențiat.

În urma discuțiilor dintre ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și reprezentanții studenților, s-a ajuns la un acord privind susținerea punctului de vedere majoritar al studenților de a continua organizarea concursului de rezidențiat prin concurs unitar, național, pentru domeniul medicină, domeniul medicină dentară şi, respectiv, domeniul farmacie, cu tematică şi bibliografie unice.

De asemenea, Ministerul Sănătății susține prelungirea termenului minim de comunicare a bibliografiei de concurs de la 6 luni, la 12 luni.

Reprezentanții studenților au apreciat, de asemenea, modificarea recent adoptată de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, care permite recunoașterea stagiilor de practică efectuate în străinătate direct de către coordonatorul de rezidențiat din centrul în care aceștia își desfășoară activitatea”.

Foto: © Indiemonozar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministrul Sănătății, despre noul rezidențiat: Suntem în etapa în care rezidențiatul va fi preluat de către universități / Stagiile făcute în străinătate vor fi recunoscute de ele, iar calificarea profesională – de Colegiul Medicilor
Modificări la Rezidențiat. Din 2026, concursul se va da pe patru subdomenii și subiectele de la examenul de ieșire vor fi unice la nivel național – proiect de Ordonanță de urgență / Dispare interdicția pregătirii de specialitate în afara timpului de lucru

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și doi copii România are cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene – peste 42% / În Polonia, sarcina fiscală pentru un caz similar e sub 2%

O familie cu un singur venit și doi copii are, în România, cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene, arată un raport publicat săptămâna trecută…
Vezi articolul