ULTIMA ORĂ Analiza de plagiat a tezei premierului Nicolae Ciucă a fost blocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Mircea Dumitru, președinte interimar CNATDCU: “S-a cerut oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la parchet”

5.371 de vizualizări
Foto: gov.ro
Procesul de analiză a cazului de posibil plagiat legat de teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, analiză care ar fi urmat să se încheie în perioada imediat următoare, “nu s-a încheiat pentru că nici nu a început”, a declarat luni, pentru Edupedu.ro, Mircea Dumitru, președintele interimar al forului responsabil cu evaluarea acuzațiilor de plagiat, CNATDCU. Potrivit acestuia, analiza a fost oprită în urma unei înștiințări venite de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ce transmitea o ordonanță prin care se cerea oprirea întregii analize până când un dosar penal referitor la acuzațiile de plagiat împotriva premierului să fie soluționate la parchet.
  • Mircea Dumitru a precizat că nu a fost contactat direct pe această temă de către reprezentanții Parchetului și că aceștia s-au adresat Ministerului Educației și UEFISCDI/secretariatului tehnic al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Edupedu.ro a solicitat informații suplimentare și le va prezenta în momentul în care le va obține. 
Mircea Dumitru, întrebat de Edupedu.ro în ce stadiu se află analiza dosarului de plagiat:
  • “Analiza nu s-a încheiat pentru că nici nu a început, de fapt. Nu am putut constitui nici dosarul întreg al tezei, pentru că acum vreo trei săptămâni Ministerul Educației și UEFISCDI, care asigură secretariatul tehnic al CNATDCU, au primit o înștiințare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte care transmitea o ordonanță a acestei structuri, PICCJ, prin care se cerea oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la parchet.
  • Nu s-a putut constitui dosarul. Dosarul trebuia să se constituie, să apară pe o platformă și în urma acestor proceduri și demersuri noi urma să numim o comisie de analiză. Toate acestea au fost oprite printr-o ordonanță a parchetului. Parchetul a interzis CNATDCU și Ministerului să continue această investigație cât timp ei nu au o soluție la această problemă.
  • A rămas blocat. Noi primim din partea secretariatului tehnic, prin e-mail, de pe platforma electronică, documentele generate de platformă. Procedura este digitizată și, după numărul de zile pe care îl avem în regulament, noi primim exact ceea ce trebuie să facem în continuare. Or, dosarul întreg al tezei nu s-a putut constitui pentru că s-a oprit procedura în faza aceasta. 
  • Parchetul nu a intrat în legătură cu mine, a intrat în legătură cu secretariatul tehnic de la UEFISCDI, deci personal nu știu aceste date și nu știu când parchetul va da o rezoluție.”

CNATDCU, instituție subordonat Ministerului Educației a admis, la sfârșitul lunii ianuarie, nu mai puțin de trei sesizări pentru analiza tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat. În termen de câteva zile, Biblioteca Națională trebuia să trimită CNATCU un exemplar al tezei premierului, iar o comisie de analiză formată din specialiști în domeniul aferent lucrării urma să analizeze tehnic documentul și să emită un referat care să fie supus deciziei finale a Consiliului, privind existența sau inexistența unui plagiat. Procedura trebuia să dureze circa o lună și jumătate. Detalii privind procedura aici.

Pe 9 februarie, Emilia Șercan scria pe Pressone.ro că Parchetul General a confirmat existența unei plângeri penale de plagiat împotriva premierului Ciucă, dar cita patru juriști potrivit cărora “o simplă plângere penală înregistrată la Parchetul General nu poate bloca procesul de analiză deja inițiat în cazul unei suspiciuni de fraudă academică”. Tot atunci, academicianul Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU, spunea că “vom merge mai departe cu analiza”.

Acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a premierului Ciucă au fost formulate, pe 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de PressOne.ro, în care aceasta afirma că teza “include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Citește și:
Dosar penal la Parchetul General pentru teza plagiată a premierului Nicolae Ciucă – PressOne
BREAKING Sesizarea de plagiat pe teza premierului Nicolae Ciucă a fost admisă de CNATDCU – Consiliul care poate da un verdict în acest caz / Care sunt etapele următoare

3 comments
  1. Nu se va da niciodata vreo sentinta penala la plagiatele din lucrarile de licenta, master si doctorat avand in vedere prin cate comisii au trecut (mai ales alea de doctorat care au fost verificate de 3 comisii independente inainte de acordarea titlului de doctor)!

  2. Revoltător și primitiv ! Ce prevedere din Codul de procedură penală autorizează Parchetul să suspende / blocheze lucrările unei autorități profesionale ,cum este CNATDCU , care are jurisdicția prejudicială a suspiciunilor de plagiat universitar ? Numai judecata la instanța civilă se suspendă, într-un caz anume, cînd există judecată afină/ conexă la instanța penală . Dezgustător și incredibil servilismul Parchetului . Doctor în drept al Univ . Buc.

  3. cand va da Parchetul (adica Scutea) voie ministerului educatiei sa verifice teza de doctorat a lui Ciuca???

    Raspuns: Niciodata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Laserul de la Măgurele

Cine conduce Fizica Nucleară? Ministerul Educației, la o lună după ce instanța a respins revocarea lui Nicolae Zamfir: Tribunalul nu ne-a comunicat hotărârea. Nicolae Mărginean este director IFIN-HH / Contradicții între ce spun Ministerul și instanța

Ministerul Educației nu a pus în aplicare decizia prin care Tribunalul București a suspendat ordinul de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului de Fizică Nucleară,…
Vezi articolul

Geneticiana Florina Raicu explică etapele testului pentru coronavirus, dependența totală a României de producători străini de aparate și kit-uri, plus problema majoră a resursei umane necesare pentru creșterea numărului de testări

Florina Raicu, cercetător genetician și asistent universitar la UMF Carol Davila, a explicat într-un interviu pentru G4Media.ro care sunt etapele obligatorii în realizarea unui test pentru detectarea coronavirusului și de…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu lămurește transformarea excepției doctoratelor la frecvență redusă în regulă, pentru mare parte din studiile doctorale / Instituția invocă generic schimbarea legii și apariția doctoratelor profesionale, pe lângă cele științifice

Creșterea masivă a numărului de locuri la studii de doctorat cu frecvență redusă, în anul universitar 2024-2025, este explicată de Ministerul Educației prin schimbarea legislației pentru învățământul superior și introducerea…
Vezi articolul