UEFISCDI anunță lansarea competiției de proiecte colaborative de cercetare, asociată Mecanismului Financiar Norvegian

185 de vizualizări
Foto: uefiscdi.gov.ro
Instituția din subordinea Ministerului Educației care finanțează cercetarea pe bază de concursuri de proiecte anunță lansarea competiției pentru proiecte colaborative de cercetare din cadrul “Programului Cercetare”, asociată Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021. Competiția urmărește susținerea cooperării între cercetătorii din România și Norvegia și este deschisă atât pentru proiecte de cercetare fundamentală, cât și pentru proiecte de cercetare aplicativă, transmite Agerpres.

UEFISCDI precizează că ariile tematice pe care se pot înscrie proiectele sunt energie, mediu, sănătate, științe sociale și umaniste, ICT și biotehnologii, fiind încurajată interdisciplinaritatea.

“Propunerile de proiect sunt depuse de un consorțiu format din cel puțin o organizație de cercetare din România şi una din Norvegia, deponentul fiind organizația din România (Project Promoter – PP), companiile având posibilitatea de a participa în calitate de parteneri”, informează UEFISCDI, într-un comunicat de presă.

Bugetul competiției este în valoare de 24.687.500 euro, din care cel puțin 10% este alocat tematicii “Roma inclusion and empowerment”, notează Agerpres. Valoarea minimă a unui proiect este de 500.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.200.000 euro. Durata unui proiect este de maximum 36 luni, cu posibilitatea prelungirii cu 6 – 9 luni, fără fonduri suplimentare.

Instituția precizează că, “în vederea facilitării întâlnirii între cercetătorii din România şi Norvegia, pentru stabilirea de parteneriate care să se materializeze în propuneri de ‘Proiecte colaborative de cercetare’, este deschisă competiția pentru ‘Proiecte de Mobilități’. Bugetul alocat competiției este în valoare de 90.000 euro (fondul bilateral), valoarea maximă pentru efectuarea unei mobilități fiind de 1.200 euro pentru mobilități România – Norvegia/Norvegia – România. Ariile tematice sunt corelate cu cele pentru Proiectele colaborative de cercetare, fiind estimat un număr de 15 mobilități finanțate pentru fiecare arie tematică“.

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) gestionează 22% din banii pe care statul îi alocă cercetării. UEFISCDI împarte acești bani către institute de cercetare, universități și cercetători pe bază de competiții, astfel încât sumele ajung la echipele câștigătoare în competițiile de proiecte.

Vezi aici comunicatul UEFISCDI

Foto: uefiscdi.gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câte 20 de profesori și directori din 216 școli participă, în martie și aprilie, la Studiul Principal TALIS 2024, făcut de OCDE în 50 de state, printre care și România / Cercetarea are și un modul de evaluare a cunoștințelor pedagogice generale ale profesorilor

Eșantionul TALIS 2024 are, în România, 4.000 de profesori participanți, potrivit unui comunicat dat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Eșantionarea și alegerea profesorilor a fost făcută…
Vezi articolul