Uniunea Europeană trece printr-o criză de profesori. Principalul motiv e salarizarea / România, penultima în UE la alocarea pentru Educație raportată la PIB

2.313 vizualizări
Foto: Grafic EUObserver
40% din profesorii din UE au trecut de 50 de ani, iar meseria lor nu e tocmai una atractivă pe moment – nici pentru a-i menține pe post pe cei care o practică deja, nici pentru a atrage generații mai tinere care să suplinească lipsa, potrivit unei analize a publicației EUObserver, preluată de Rador Radio România. Doar 7% din profesori au sub 30 de ani și, chiar și înainte de pandemia de Covid-19, numai jumătate din profesorii din țările OCDE erau satisfăcuți de salariul lor.

În consecință lipsa personalului a devenit ceva obișnuit în sectorul educației. Sunt afectate toate sectoarele dintr-un mare număr de state UE, din mai multe motive.

Principalul motiv îl constituie salariile, mai ales că acestea nu mai țin pasul cu inflația galopantă – în acele cazuri în care salariile chiar sunt mărite.

Se estimează că Germania va avea nevoie de 25.000 de profesori în plus până în 2025. În Austria 20.000 de profesori se vor pensiona până în 2027.

Salariul mediu al unui profesor din sectorul public a fost de 25.055 euro în anul școlar 2020-2021. Dar situația variază de la un stat UE la altul.

Citește articolul complet pe G4Media.ro


2 comments
  1. Rusine clasei politice!
    Profesorii vor devenii mai importanti intr-o lume care va fi plina de roboti intr-un viitor apropiat.

  2. Ca de obicei, principalul motiv al nemultumirii profesorilor este ignorat: faptul ca am ajuns slugoi in fata elevilor si a parintilor, ca sintem total lipsiti de aparare in fata obrazniciei, mistourilor si jignirilor. Ca vez,i ca de fapt e vina noastra ca nu stim sa ne impunem in fata clasei si nu avem tact pedagogic.
    Bag sama ca-s tot mai putini aia cu tact pedagogic sau este foarte la cautare in sectorul privat unde-s platiti mult mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul profesorului debutant rămâne în proiectul legii învățământului preuniversitar, spune Marius Nistor, lider sindical, după „discuțiile purtate cu doamna ministru” / „Ce vor hotărî mai departe experții partidelor politice depinde de cât de mult apreciază importanța acestei profesii”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu este vorba de eliminarea, din proiectul legii învățământului preuniversitar, a acelui articol care face referire…
Vezi articolul

Se schimbă scenariile școlilor, în București: 9 unităţi de învăţământ vor să treacă la scenariul roşu, iar 5 – în scenariul galben. Joi se reunește Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență

Parte dintre școlile și grădinițele din București își schimbă săptămâna aceasta scenariul de funcționare. 14 unități de învățământ vor trece fie la scenariul galben, fie la cel roșu. În cursul…
Vezi articolul