Ucraina a oprit tipărirea manualelor în „limba moldovenească”, după decizia de a trece la „conceptul de limba română”, anunță Ministerul Educației de la Kiev

779 de vizualizări
Subiecte Simulare clasa a VII-a
Foto: Pexels.com
Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea „conceptului de limba română” în loc de „limba moldovenească” și, în temeiul acestei decizii, va fi oprită „orice tipărire suplimentară” a manualelor aprobate anterior pentru tipar, a anunțat, joi seară, Ministerul Educației de la Kiev. Potrivit acestuia, “în prezent se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie” a trecerii la limba română.

În urmă cu o lună, premierul Marcel Ciolacu anunța că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina a devenit limba română, în locul „limbii moldovenești”, conform unei decizii a autorităților de la Kiev. Măsura a fost salutată, tot atunci, și de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care spunea că acesta este „un demers important care întărește unitatea țărilor noastre”.

G4Media.ro notează că miercuri, 15 noiembrie, Libertatea a scris că o editură finanțată de guvernul ucrainean pregătește „manualele de ‘limba moldovenească’ pentru anul școlar viitor”.

Acum, autoritățile de la Kiev precizează că este vorba despre manuale aprobate spre tipar înaintea deciziei de trecere de la limba moldovenească la română și că urmează să fie adoptate, în acest sens, mai multe acte normative interne, iar manualele respective nu vor mai fi tipărite suplimentar.

  • Iar ministrul ucrainean al Educației, Oksen Lisovii, a anunțat că “Ministerul Educației și Științei a oprit orice tipărire a acestor manuale.”
Declarația completă a Ministerului Educației de la Kiev:

„Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de “limba română” în loc de “limba moldovenească” în Ucraina.

În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară. 

Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de “limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.”


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premiile pentru elevii olimpici vor fi mărite: 1.000 de lei – premiul I, 700 de lei – premiul al II-lea și 500 de lei – premiul al III-lea, prevede un proiect de ordonanță de urgență / Creșterea alocației pentru cazare și hrană la 200 de lei pe zi

Cuantumul pentru premiile elevilor olimpici va fi mărit, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Astfel, elevii care obțin premiul…
Vezi articolul
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027 a fost aprobat de Parlamentul European: Finanțare aproape dublă față de ultimii șapte ani, accent pe tranziția digitală, tranziția verde și post-Covid

Parlamentul European a adoptat, marți, noul program Erasmus+, ediția pe 2021-2027 al a principalului program european pentru educație și tineret. Potrivit unui comunicat al instituției, acesta, despre care structurile europene…
Vezi articolul

Actualizări la calendarul olimpiadelor europene, anunțate prin erată de Ministerul Educației. Olimpiada de Informatică Juniori – EJOI va fi la Chișinău, pe 16-22 august

Calendarul olimpiadelor europene a fost actualizat cu datele și locurile de desfășurare pentru trei competiții, printr-o erată a Ministerului Educației, publicată pe site-ul edu.ro, secțiunea „Olimpiade și concursuri”. Aceste informații…
Vezi articolul

32,9% – rata finală de promovare în sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2021 / Harta variației ratei de promovare, după contestații, pe județe

Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021, după soluționarea contestațiilor, este 32,9%, în creștere cu 2,6%, comparativ cu primele rezultate (30,3%), se arată…
Vezi articolul