UBB înființează un institut pentru studierea vieții în condiții extreme, care va purta numele lui Emil Racoviță

146 de vizualizări
Emil Racoviță – arhivă / Foto: UBB Cluj
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca va avea un institut pentru studierea vieții în condiții extreme care va purta numele lui Emil Racoviță, anunță instituția. Consiliul de Administrație al UBB a aprobat, la propunerea rectorului Universității, înființarea și demararea procedurilor pentru organizarea Institutului „Emil G. Racoviță” pentru studierea/cercetarea vieții în condiții extreme.

Rectorul Daniel David:

  • „În an centenar dedicat Institutului, UBB își pune în practică, prin acest demers, valorile instituționale,  Tradiție  și Excelență. Institutul extinde în modernitate linia inovativă a savantului Emil Racoviță, studiind viața în condiții extreme, extinzând domeniul de la biospeologie la formele de viață de pe fundul oceanelor până la spațiul cosmic. Institutul este gândit să se coordoneze academic cu alte institute internaționale de prestigiu din domeniu, dar, în logica cooperării colegiale și a concentrării de resurse, strâns coordonat cu alte unități din țară, care continuă linia de cercetare a savantului”.

UBB amintește că primul institut de biospeologie din lume a fost înființat, în anul 1920, la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj, unde savantul Emil Racoviță a deținut și funcția de rector (1929-1930). “UBB, ca moștenitoare academică și legală a acestei universități, dorește să întărească și să dezvolte poziționarea academică internațională a savantului și a domeniului fondat de acesta, prin reînființarea și ancorarea în prezent a vechii structuri universitare sub forma Institutului „Emil G. Racoviță” pentru studierea/cercetarea vieții în condiții extreme în cadrul UBB”, arată comunicatul.

Potrivit acestuia, Consiliul de Administrație a aprobat oferirea egidei UBB pentru noua Fundație pentru știință și explorarea mediilor extreme Emil Racoviță, create de moștenitorii acestuia și un grup de oameni de știință care continuă linia de cercetare a savantului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE O singură măsură pentru profesorul Universității din București referent în comisia de doctorat a lui Lucian Bode: Radu Carp “își depune demisia” dintr-o comisie CNATDCU, pentru a-și “asuma greșeala”, anunță Cristian Preda / În toamnă, Preda spunea că teza lui Bode nu îngăduia nici o “notă de trecere la un examen de anul I”

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, “a anunțat că își depune demisia” dintr-o comisie a CNATDCU, forul care are un rol-cheie în acordarea titlurilor…
Vezi articolul

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă: „Am răspuns în calitate de preot ortodox, nu pot să justific nişte lucru pe care Biserica nu le permite”

Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar doctor Vasile Răducă a declarat pentru ştirileprotv.ro că cele trei răspunsuri controversate pe care le-a dat la Radio Trinitas…
Vezi articolul

Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de…
Vezi articolul
angajatori caută să recruteze studenți

OFICIAL Lucrările de licență, disertație, abilitare sau examenele din sesiune se pot da și online pe perioada stării de urgență. Profesorii, obligați să dea rapoarte săptămânale superiorilor despre cursurile online

Lucrările de licență/diplomă sau disertație se pot da și online pe perioada stării de urgență pentru anul universitar 2019-2020, potrivit unui Ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. Condiția pentru…
Vezi articolul