Tudorel Toader riscă să piardă mandatul de rector al Universității Al.I Cuza din Iași

1.521 de vizualizări
Afacerea Universitatea
Tudorel Toader riscă să își piardă mandatul de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în urma unei decizii fără precedent în mediul academic românesc, emisă de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), scrie PressOne.

Motivul este refuzul sistematic al Comisiei de Etică a Universității din Iași de a exprima un punct de vedere cu privire la teza de doctorat, care ar fi plagiată, a procurorului Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Teza respectivă a fost coordonată tocmai de Tudorel Toader.

În acest context, se discută chiar reorganizarea sau desființarea instituției de învățământ pe care o conduce fostul ministru al Justiției.

Decizia Consiliului de Etică a fost emisă în data de 25 iulie 2019. Astfel, Universitatea „Cuza” este avertizată că ar putea fi sancționată cu retragerea acreditării Școlii Doctorale în Drept. Asta ar implica retragerea dreptului de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți doctoranzi pentru anul universitar care începe la toamnă.

Publicația PressOne a scris, în ianuarie 2018, despre posibilul plagiat din teza de doctorat a lui Codruț Olaru, la acea vreme vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, el este doar membru al secției de procurori a CSM.

CNATDCU a înregistrat o sesizare cu privire la suspiciunile de plagiat, însă nu a putut emite un verdict din cauza Comisiei de Etică a Universității „Cuza”. Aceasta nu emis nici până astăzi un punct de vedere, deși legea o obligă să facă asta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”

Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare…
Vezi articolul

Noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor au fost publicate. Profesorii au ca atribuții să prevină fumatul, consumul de alcool și droguri și să discute cu părinții „să accepte imunizările”

Anul acesta, în metodologia privind asigurarea asistenței medicale a copiilor și a elevilor apar și normele pentru antepreșcolari, adică pentru cei care frecventează creșa, care până acum nu se regăseau…
Vezi articolul

Bătaie de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației. Instituția le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță – document

Profesorii din grupurile de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional…
Vezi articolul

Comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru elevii claselor a V-a – a VII-a, propusă oficial în noul curriculum de Ministerul Educației din Republica Moldova

Ministerul Educației din Republica Moldova a propus oficial în noul curriculum școlar pus în dezbatere publică ca disciplinele Fizică, Chimie și Biologie să fie comasate într-o singură disciplină, numită „Științe”,…
Vezi articolul