În ultima perioadă, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat demararea mai multor proiecte de colaborare cu instituții academice din Rusia sau din zone aflate sub influență rusofonă. Insistența arătată pentru aceste proiecte a culminat cu o vizită la universitate a unui reprezentant al Ambasadei Rusiei în România, în cursul discuției punându-se bazele unei ”intensificări” a actualei cooperări.
Analistul de politică externă Iulian Chifu a declarat pentru G4Media că găsește ”cel puțin nepotrivită și bolnăvicioasă” relația dintre universitatea ieșeană și cele din Rusia. Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a evitat un răspuns direct legat de relațiile cu omologii din spațiul rusesc.
În urmă cu circa o lună, rectorul Universității, Tudorel Toader, a primit-o în biroul său pe Yulia Kesaretskikh, Secretar II al Ambasadei Federației Ruse în România. ”În cadrul întâlnirii s-a discutat despre actuala cooperare dintre ‘Universitatea Alexandru Ioan Cuza’ din Iași și universitățile din Federația Rusă, dar și despre o intensificare a acesteia pe viitor, atât în privința schimburilor de studenți și profesori, cât și în ceea ce privește colaborarea academică în cadrul unor proiecte comune.
În prezent, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Federația Rusă”, se menționa în comunicatul de presă redactat după această vizită.
În aceeași perioadă, instituția condusă de Tudorel Toader făcea alt pas într-o zonă cu influență rusească, prin decizia de a deschide o extensiune la Orhei, în Republica Moldova. Orhei este fief al Partidului pro-rus Șor. Pe lângă miza electorală generală în contextul posibilelor alegeri anticipate și miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieșeană. Totodată, oamenii lui Șor urmăresc obținerea facilă a unor diplome emise de către Universitatea ‘Cuza’, în vederea consolidării imaginii personale prin afilierea la o instituție de învățământ românească”.
Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesorul universitar Daniel David, a declarat că și instituția pe care o reprezintă are colaborări cu universități/institute din Rusia și că ”Dacă vor apărea oportunități și le vom putea formula în logica «win-win», atunci cu siguranță vom fi deschiși la colaborări academice.”