Tudorel Toader îndreaptă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” spre Rusia. Analist de politică externă: ”O deschidere nepotrivită de transfer către o zonă care nu transmite valorile pe care le împărtășim”

884 de vizualizări
Tudorel Toader și Yulia Kesaretskikh / Foto: Facebook.com
În ultima perioadă, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat demararea mai multor proiecte de colaborare cu instituții academice din Rusia sau din zone aflate sub influență rusofonă. Insistența arătată pentru aceste proiecte a culminat cu o vizită la universitate a unui reprezentant al Ambasadei Rusiei în România, în cursul discuției punându-se bazele unei ”intensificări” a actualei cooperări.

Analistul de politică externă Iulian Chifu a declarat pentru G4Media că găsește ”cel puțin nepotrivită și bolnăvicioasă” relația dintre universitatea ieșeană și cele din Rusia. Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a evitat un răspuns direct legat de relațiile cu omologii din spațiul rusesc.

În urmă cu circa o lună, rectorul Universității, Tudorel Toader, a primit-o în biroul său pe Yulia Kesaretskikh, Secretar II al Ambasadei Federației Ruse în România. ”În cadrul întâlnirii s-a discutat despre actuala cooperare dintre ‘Universitatea Alexandru Ioan Cuza’ din Iași și universitățile din Federația Rusă, dar și despre o intensificare a acesteia pe viitor, atât în privința schimburilor de studenți și profesori, cât și în ceea ce privește colaborarea academică în cadrul unor proiecte comune.

În prezent, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Federația Rusă”, se menționa în comunicatul de presă redactat după această vizită.

În aceeași perioadă, instituția condusă de Tudorel Toader făcea alt pas într-o zonă cu influență rusească, prin decizia de a deschide o extensiune la Orhei, în Republica Moldova. Orhei este fief al Partidului pro-rus Șor. Pe lângă miza electorală generală în contextul posibilelor alegeri anticipate și miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieșeană. Totodată, oamenii lui Șor urmăresc obținerea facilă a unor diplome emise de către Universitatea ‘Cuza’, în vederea consolidării imaginii personale prin afilierea la o instituție de învățământ românească”.

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesorul universitar Daniel David, a declarat că și instituția pe care o reprezintă are colaborări cu universități/institute din Rusia și că ”Dacă vor apărea oportunități și le vom putea formula în logica «win-win», atunci cu siguranță vom fi deschiși la colaborări academice.”

Citește analiza integrală pe G4Media.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Theodor Georgescu, filolog: Limba latină ar trebui reintrodusă ca probă opțională de Bacalaureat pentru elevii de la uman / Cum poate fi, de exemplu, economia mai relevantă decât limba latină pentru specializarea de filologie?

Reintroducerea limbii latine ca probă opțională la examenul de Bacalaureat ar trebui să fie prevăzută în actualele proiecte ale legilor educației, susține Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Facultății de limbi…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Agronomie: Am primit vineri solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, urmează să o analizăm in integrum, să decidă de la nivelul școlii doctorale și o comisie de specialiști

Solicitarea făcută de Sorin Cîmpeanu pentru analizarea tezei sale de doctorat a ajuns vineri la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, a declarat rectorul interimar Răzvan…
Vezi articolul

Prezența în politică și administrație a unor persoane care au obținut titluri academice prin fraudă e un “risc major de securitate regională”, afirmă două organizații studențești din Iași și Basarabia / Ele amenință cu proteste dacă proiectele de legi ale educației, care “urmăresc amnistierea plagiatorilor”, ajung în Parlament

“Frauda academică este una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței regionale și a flancului estic al NATO, având în vedere că permite promovarea în politică și în administrația…
Vezi articolul

Trei inițiative pentru crearea diplomei europene, anunțate de Comisie: un proiect de diplomă și două seturi recomandări privind sprijinirea învățământului superior în UE

Trei inițiative de cooperare transnațională între universități au fost anunțate, săptămâna aceasta, de Comisia Europeană, în vederea atingerii obiectivului de creare a unei diplome europene. Potrivit Comisiei, cele trei inițiative…
Vezi articolul