Tudorel Toader, contestat de profesori ai Universității din Iași: voi scoate o monografie în care voi scrie ce am făcut și ce n-am făcut la Justiție / Reprezentantul studenților îi cere să facă un pas în spate: Capul dacă este corupt nu poate susține viața trupului. Voiesc să fie o astfel de exorcizare – SURSE

Foto: gov.ro

Discuție cu reproșuri între rectorul Universității Cuza din Iași, care vrea să candideze pentru al doilea mandat de rector, și câțiva profesori și studenți. “Cât ați fost ministru, iarăși este un aspect pe care poate nu-l știți: ne-ați pus într-o situație foarte incomodă, foarte neplăcută”, a spus în ședința Senatului Universității din 14 februarie fostul vicepreședinte Alexandru Platon, potrivit surselor Edupedu.ro. În cadrul aceleiași ședințe, fostul reprezentant al studenților i-a acuzat pe profesori că au încercat să-i “salveze” imaginea lui Toader în “afacerea plagiatului” și i-a cerut acestuia să facă un pas în spate. “Capul dacă este corupt nu poate susține viața trupului”, a afirmat Dulgheru, în acel moment reprezentant al studenților în Senat din partea Facultății de Teologie Ortodoxă, care a adăugat că “voiesc să fie o astfel de exorcizare între noi și în corpul universității”.

Discuția a avut loc după ce Tudorel Toader și-a prezentat raportul de rector, în ședința Senatului Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași din data de 14 februarie, potrivit surselor Edupedu.ro. De precizat că raportul lui Tudorel Toader a obținut la vot o abținere, 2 voturi “împotrivă” și peste 50 de voturi “pentru”.

Acuzat în repetate rânduri că a afectat imaginea Universității cât a fost ministru al Justiției în guvernul Dăncilă, Tudorel Toader s-a comparat cu Mircea Dumitru – fostul rector al Universității din București care a fost ministru al Educației în Guvernul Cioloș și care acum a pierdut alegerile pentru șefia Senatului Universității.

În plus, Tudorel Toader și-a anunțat profesorii: “voi scoate o monografie: 2 ani 2 luni și 2 zile la… atât am fost acolo, în care voi scrie ce am făcut și ce nu am făcut”, au declarat pentru Edupedu.ro surse din cadrul universității.

N-a scăpat de judecăți – câți nu l-au criticat – n-a scăpat Mircea Dumitru”, le-a spus Toader profesorilor, în ședința Senatului, potrivit surselor Edupedu.ro.

În cadrul aceleiași ședințe a Senatului universitar, Claudiu-George Dulgheru – în acel moment reprezentant al studenților în Senat din partea Facultății de Teologie Ortodoxă, a declarat că “voiesc să fie o astfel de exorcizare între noi și în corpul universității pentru că universitatea este un corp. Domnul rector este capul acestei universități și aș mai vrea să adaug un singur lucru, care desigur care văd că a fost trecut așa, cu rapiditate (…): domnul rector mai este acuzat de încă un lucru. Asupra dânsului planează o anumită stare de incertitudine, un nor negru, și anume coordonarea unei teze de doctorat care este suspectată de plagiat”, spun sursele noastre.

Acesta s-a referit la teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, realizată sub îndrumarea rectorului Tudorel Toader, care este un plagiat potrivit unor experți din Comisia de Etică a Universității Al.I. Cuza din Iași (sursa).

Deși au trecut peste doi ani de zile aproape, un an și opt luni, de când a fost sesizat CNATDCU și de când a fost sesizată și universitatea și CNATDCU a trimis, din câte am la cunoștință acum, cinci adrese universității prin care să se pronunțe, timp de 596 de zile universitatea nu s-a pronunțat, în această privință și aici cred că se lasă loc de interpretări. Ba mai mult, în momentul în care CEMU a cerut universității să prezinte un punct de vedere universitatea, deși părea că nu o să prezinte un punct de vedere cu privire la plagiat, a prezentat, dar a argumentat comisia de etică că a procedat cu celeritate. Și vă rog să îmi spuneți unde este celeritatea după 596 de zile? Să argumentați dumneavoastră: unde este celeritatea în răspunsul dumneavoastră? Și dacă nu cumva prin acest răspuns pe care l-ați întârziat ați salvat sau ați încercat să salvați imaginea domnului rector?”, a spus reprezentantul de atunci al studenților.

Cum a spus și domnul Platon, sunteți un bun administrator, dar din punct de vedere al reprezentativității cred că ar trebui să faceți un pas înapoi. Pentru că aici reprezentarea ține și de o anumită moralitate. Capul dacă este corupt nu poate susține viața trupului. Dumneavoastră știți foarte bine lucrul acesta. Nu trebuie să o luați în nume personal: reprezentați o instituție”, a continuat Dulgheru.

El a făcut referire la o serie de afirmații făcute în aceași ședință de profesorul Alexandru-Florin Platon, la momentul ședinței în funcția de vicepreședinte al Senatului:

Între timp, au avut loc alegeri pentru Senatul Universității Al. I. Cuza din Iași și nici Platon, nici Dulgheru nu se regăsesc printre câștigători.

Tudorel Toader și-a anunțat încă din noiembrie 2019 candidatura pentru al doilea mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Săptămâna aceasta este programată depunerea candidaturilor, iar alegerile de rector vor avea loc pe 11 martie.

Citește și:

 

 

Exit mobile version