Tudorel Toader și-a anunțat candidatura pentru al doilea mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Fostul ministru al Justiției din Guvernul Dăncilă a declarat pentru Radio HIT că vrea să își păstreze “actuala structură de conducere: prorectori și decani”, în viitorul mandat. “Să nu confundăm perioada cât am fost suspendat din funcția de rector și mă aflam ca ministru al Justiției, cu funcția de rector”, a spus Toader, întrebat cum le răspunde celor care îi contestă activitatea de ministru.
- Amintim că mai multe mesaje prin care i se cerea demisia lui Tudorel Toader din funcția de rector au apărut, săptămâna trecută, în zona Universităţii Al. I. Cuza din Iași, mesaje similare fiind scrise și pe poarta locuinței fostului ministru al Justiției (detalii aici)
- Peste 30 de profesori au cerut public revocarea lui Toader din funcția de rector, în urmă cu un an, acuzându-l că a prejudiciat “grav” imaginea Universității și așteptările societății civile (detalii aici).
Tudorel Toader a declarat pentru Radio HIT că luni “am avut ședința Consiliului de Administrație al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Consiliul de Administrație însemnând rector, prorectori, decani, directorul Institutului de Științe Interdisciplinare, directorul general. Am prezentat planul operațional, plan care presupune modalitățile concrete de punere în aplicare a programului managerial. Noi suntem conștienți de faptul că mai avem o perioadă scurtă din mandatul în care ne aflăm. Și atunci, în acest context, dar nu sub – să spunem – circumstanțele respective, am anunțat faptul că îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de rector“.
“Nu le-am cerut să aibă nicio… că doar nu le ceream aprobarea la decani. Le-am mai spus că apreciez activitatea pe care au desfășurat-o, pentru că eu chiar cred că sunt multe reușite la nivelul universității în timpul acestui mandat, iar acele reușite nu mi le asum eu, le-am facut eu… Echipa, care înseamnă rector, prorectori, decani. În contextul ăsta, am anunțat 2 lucruri: 1. personal privind faptul că îmi depun candidatura. 2. intenția faptului că, dacă voi fi ales evident în funcția de rector, intenționez să continui activitatea executivă la nivelul universității în principal cu actuala structură de conducere: prorectori și decani. Înseamnă majoritatea. Sigur, poate unul nu vrea, deci pot fi cazuri și cazuri, dar intenția mea a vizat întreg aparatul executiv aflat astăzi în exercițiul prerogativelor“, a continuat fostul ministru al Justiției.
Alegerile pentru funcția de rector al Universității Al.I. Cuza din Iași vor avea loc pe 11 martie 2020 – primul tur și pe 23 martie 2020 – al doilea tur.
În ceea ce privește numeroasele contestări ale activității sale de ministru al Justiției în guvernarea social-democrată condusă de Viorica Dăncilă, Tudorel Toader a afirmat: “Să nu confundăm perioada cât am fost suspendat din funcția de rector și mă aflam ca ministru al Justiției, cu funcția de rector. Sunt demnități diferite, competențe diferite, perioade de exercitare diferite. Prin urmare, eu vorbesc despre modul în care exercit prerogativele de rector, despre modul în care mi-am îndeplinit obiectivele manageriale. N-aducem aici ministerul, cum n-am dus la minister rectoratul“.
Întrebat ce le spune celor care consideră că activitatea sa de ministru al Justiției a afectat imaginea Universității din Iași, Toader a declarat, pentru Radio HIT: “Nu a avut nicio legătură“.
- Amintim că Tudorel Toader s-a întors în funcția de rector al Universității Al. I. Cuza din Iași imediat după ce a demisionat din funcția de ministru al Justiției; Toader a demisionat din Guvern în aprilie 2019, la cererea PSD și a premierului de atunci, Viorica Dăncilă.
- Studenții de la LS Iași au protestat la începutul lui iunie față de revenirea lui Tudorel Toader la conducerea instituției de învățământ superior, acuzându-l în repetate rânduri că a “prejudiciat imaginea comunității academice”.
- Prejudicierea imaginii Universității de către Tudorel Toader și reîntoarcerea acestuia la conducerea Universității au fost și acuzele pentru care un profesor a demisionat din funcția de membru al Senatului Universității Cuza din Iași, în mai 2019
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a fost surclasată pentru prima dată, anul acesta, de Universitatea de Vest din Timișoara, în Clasamentul universităților din România 2019 realizat de Ad Astra.
Tot anul acesta, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a dispărut din clasamentul internațional al universităților Quacqarelli-Symonds. Instituția de învățământ superior s-a numărat printre cele trei universități românești prezente anii trecuți în rankinguri și care nu au mai prins top 1000 în QS World University Rankings 2020. Singurele care au intrat în top sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București.
Citește și:
-
EXCLUSIV DOCUMENT Cum îl ajută Rovana Plumb pe Tudorel Toader să-și securizeze postul de rector: Ministerul a respins carta universitară prin care putea fi demis ușor
-
VIDEO Protest la Universitatea AI Cuza din Iași împotriva lui Tudorel Toader