Tudor Chirilă: Trebuie să ne uităm la copiii ăștia care nu votează și să ne gândim de ce s-a scos Educația civică între clasa a 9-a și a 12-a?

1.267 de vizualizări
SURSA: Marian Stanescu
Artistul Tudor Chirilă a vorbit despre tineri și despre sistemul de educație în Piața Victoriei, la evenimentul „Toți pentru Europa”, de pe 19 mai, organizat de Comunitatea Declic. În opinia lui Chirilă, scoaterea Educației civice din disciplinele obligatorii care se studiază la liceu are legătură cu slaba prezență la vot a tinerilor. Evenimentul a avut drept scop susținerea valorilor europene și încurajarea românilor să voteze pe 26 mai.

Tudor Chirilă a avut câteva discursuri pe scenă, între piesele cântate alături de trupa Vama. Acesta a început prin a vorbi despre impactul familiei asupra educației unui copil:

Trebuie să ne întrebăm fiecare dintre noi cum ne creştem copiii. Pentru că, după sondaje, noi ne creştem copiii în autoritate şi noi toţi aşteptăm ca Statul să ne rezolve problemele în baza contractului social. Adică noi plătim taxe şi trebuie să primim nişte servicii de taxele alea și asta este corect. Dar noi cum ne creştem copiii atunci când îi zguduim de mână şi le spunem că „treci în camera ta, ești pedepsit” sau când nu mai avem răbdare pentru că ei nu vor să se îmbrace sau când nu avem răbdare pentru că freacă întrerupătorul de la baie de 5 mii de ori și urlăm la ei. Oare noi nu ne creştem copiii în autoritate? Oare noi nu ne creştem copiii pregătiţi să se subordoneze? Dup-aia, peste 18 ani ne întrebăm de ce copiii noştri nu votează de-abia scăpați dintr-un mediu în care autoritatea a fost principalul factor de creştere a lor. Şi până la școală, pentru că, conform unui studiu, totuși familia încă prevalează. Și da, poate că sistemul de educație la noi este praf, ne strică copiii, da oare noi nu-i stricăm acasă? Întrebarea asta mi-o pun în fiecare zi. Ce fac eu să cresc cu adevărat un copil liber? Ce fac eu să cresc un copil care să știe să lucreze în echipă?

Acum două zile tinerii pe care i-am întrebat într-o sesiune live cu comunitatea Declic – i-am sunat, am vrut să sun niște tineri și să-i întreb de ce nu merg la vot? Știți ce au răspuns? ”De frică să nu greșim! Mi-e frică că alegerea mea va face și mai rău acestei țări!” Asta au răspuns doi copii de 18 ani. De unde frica asta? Și eu le-am răspuns: relația dintre vot și cel pe care îl alegi este unilaterală, niciodată nu e vina ta că politicianul te dezamăgește. Este exclusiv vina lui. Pentru că tu ai fost de bună credință și ai dat un vot în baza unor promisiuni. Și eu vreau să spun tinerei generații să nu le fie frică, să meargă la vot! La fel cum i-am spus unei fete care mi-a zis că a vorbit cu o neuroloagă, i-a scris un mail și a căutat-o foarte mult ca să se decidă ce specializare va lua la Facultatea de Medicină pe care vrea să o urmeze. Și i-am zis, băi, de ce nu faci chestia asta cu politicienii? De ce nu le scrii? Scrie-le! Au email-uri sunt peste tot, scrie-le, documentează-te că sunteți tineri și sunteți inteligenți. Poate că sistemul nu va terminat definitiv! Și poate că intr-unele familii din care veniți puteți pune această problemă, întrebarea asta: „ce îmi oferi tu mie?” Și dacă te dezamăgește, să știi că nu este vina ta, dar faptul că toată generația tânără are frică să voteze trebuie să preocupe pe fiecare dintre noi. Faptul că generația tânără are scârbă să voteze este eșecul nostru, al fiecăruia dintre noi. Noi toți suntem vinovați“.

„Trebuie să ne uităm la copiii ăștia care nu votează și să ne gândim de ce s-a scos Educația civică între clasa a 9-a și a 12-a? Câți părinți au spus hai să reintroducem Educația civică între a a 9-a și a 12-a? Pentru că mi se pare momentul cheie în care a fost scoasă. Faci Educație civică din clasa întâi până într-a 8-a când ce? Ce să-i spui unui copil în clasa 4-a? Da, plantează pomi și treci pe trecerea de pietoni! Dar nu poate să înțeleagă importanța exercitării dreptului la vot și importanța de a fii cetățean.

Și mai ceva cu votul ăsta nu ajunge doar să-l dăm, trebuie să-l și păzim și de asta este important tot ce s-a întâmplat în această piață în ultimii doi ani de zile pentru că oamenii cumva au încercat să-și păzească votul. Votul trebuie păzit de drogul cel mai important. Nu cocaină, nu marihuana și nu eroina, puterea! Puterea! Pentru că momentul în care oamenii se conectează la putere, ei se deconectează de publicul lor. Puterea este cel mai mare drog. Când oamenii ajung la putere foarte puțini reușesc să nu devină dependenți de ea, iar noi trăim asta în fiecare zi și mai e ceva mi se spune că votul nu schimbă nimic am văzut ce schimbă să nu votezi!”, a încheiat Tudor Chirilă.

FOTO: Marian Stănescu/Declic

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Simultan

Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, finanțat cu bani europeni, potrivit Ministerului Agriculturii / Pentru anul școlar în curs încă se mai desfășoară licitații în unele județe, spune un distribuitor de lapte

Aproape 400 de mii de copii nu au primit la școală deloc lapte sau produse lactate, în anul școlar 2021-2022, arată datele Ministerului Agriculturii, la cererea Edupedu.ro. Potrivit Programului pentru…
Vezi articolul

„O lume minunată” cântă profesorii adunați la protest în Craiova / Melodia i-a fost cântată președintelui Iohannis de un grup de copii adus pentru vizita lui în Sibiu, în ziua marelui marș al cadrelor didactice

Câteva sute de profesori participă, vineri, la un protest la Craiova, organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) filiala Dolj, scrie G4Media.ro. În timpul protestului profesorii au cântat melodia…
Vezi articolul