Tudor Chirilă, către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor. Reforma educației nu depinde (doar) de funcția dumneavoastră

1.973 de vizualizări
Tudor Chirilă / Foto: Barna Nemethi
“Oricât ați încerca să sugerați că acuzațiile de plagiat care vă vizează sunt încercări de a împiedica reforma educației, nu ține”, spune Tudor Chirilă într-o postare pe Facebook. El face referire la reacția ministrului care a spus că scopul anchetei jurnalistei Emiliei Șercan publicată de pressone.ro este “blocarea legilor educației”. Amintim, potrivit anchetei, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).
  • Ministrul Educației a răspuns pe scurt unei întrebări adresate azi privind acuzațiile de plagiat din curs: „Principalul obiectiv e blocarea legilor educației”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, citat de HotNews.ro.
  • SNSPA este prima universitate care reacționează la acuzația de plagiat adusă lui Sorin Cîmpeanu: Implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc – detalii în acest articol
  • Alte reacții pe acest subiect: USR și reprezentanții partidului REPER cer separat demisia lui Cîmpeanu.

Tudor Chirilă a reacționat azi într-o postare pe Facebook după ce jurnalista Emilia Șercan a scris despre noile acuzații de plagiat la adresa ministrului Cîmpeanu prin care ar încerca să își amnistieze plagiatul, modificând legea Educației.

Tudor Chirilă a scris pe Facebook că “reforma educației nu stă niciodată în mâinile unui singur om. Dimpotrivă. Așa că, oricât ați încerca să sugerați că acuzațiile de plagiat care vă vizează sunt încercări de a împiedica reforma educației, nu ține. Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor. Reforma educației nu depinde (doar) de funcția dumneavoastră.

Cred că oamenii de bună credință din minister ar trebui să fie primii care să nu tolereze să facă echipă cu un om care subminează excelența academică. Oare vor avea puterea asta? Sau vă vor tolera în numele faptului că-și fac treaba pe parcela lor și aia e singura lor datorie? Oare ticălosul care a refăcut USL vă va proteja în continuare în numele colecției de vorbe fără sens #RomaniaEducata?”, a scris artistul pe rețeaua de socializare.

Informații de context

Jurnalista Emilia Șercan scrie că cei doi profesori de unde a preluat Sorin Cîmpeanu textele, semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit jurnalistei Emilia Șercan. Aceasta îl acuză pe ministru că încearcă să își amnistieze propriul plagiat modificând legea.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat în dezbatere publică în iulie, în plină vacanță școlară, două proiecte de legi pentru educație, criticate dur pentru că desființează practic etica la doctorat și instituie privilegii pentru colegiile naționale.

Concret, articolul 154 din Legea învățământului superior Cîmpeanu prevede că răspunderea pentru plagiat se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei. Detalii aici privind prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei introdusă în proiectul Legii educației pus în dezbatere publică de ministrul Educației.

La articolul 73, același proiect al Legii învățământului superior prevede că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Recent PNL a propus ca cei care cer retragerea titlului să plătească taxele de școlarizare. Este a treia prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU și prescrierea plagiatului. Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă. 

Proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie.

Citește și:
SNSPA, prima universitate care reacționează la acuzația de plagiat adusă lui Sorin Cîmpeanu: Implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc
Cîmpeanu trebuie să plece, solicită reprezentanții partidului REPER: „Într-o Românie educată pe bune, acest plagiator ar fi fost istorie”
USR: Sorin Cîmpeanu trebuie să-și dea urgent demisia. Astăzi. Este demonstrat că a plagiat și că a construit noua lege a educației în interes propriu, pentru a-și prescrie faptele
Prima reacție a lui Cîmpeanu, după acuzațiile de plagiat: Principalul obiectiv e blocarea legilor educației
Pressone: Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul

2 comments
  1. Chirila este unul din cei care au adus la putere actuala camarila, asadar sa se limiteze la concertele fara bilet platit, sponsorizate de primarii – orice culoare.

    1. Chirila nu putea sa aducă actuala combinație PNL – PSD la putere!! Sau este președintele României și nu știu eu? Cred ca vorbești de Iohannis! Iohannis tine un traseist plagiator in funcție ,ca doar nu va gândiți ca îl tine Ciuca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La catedră, avem nevoie de oameni dedicaţi, care ştiu cum să modeleze noile generaţii, avem nevoie de securitate şi siguranţă în fiecare unitate de învăţământ din ţară – mesajul președintelui FSLI, Simion Hăncescu

La început de an școlar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ transmite un mesaj în care atrage atenția că: “la catedră, avem nevoie de oameni dedicaţi, care ştiu cum să modeleze…
Vezi articolul

Misiune spațială românească la bordul Stației Spațiale Internaționale – DropCoal, prin care oamenii de știință pot învăța cum să administreze mai bine medicamente astronauților sau să alimenteze navele spațiale

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat…
Vezi articolul

Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat

Amendamentul care i-ar fi amnistiat pe plagiatorii cu doctorate, introdus la un proiect de lege despre mediatorii școlari și care a fost scos la lumină de fostul președinte al Consiliului…
Vezi articolul