Reacții de sancționare a Guvernului Ciucă, după ce executivul a propus pentru educație cel mai mic buget din istoria recentă (2,1% din PIB) în timpul mandatului de ministru al educației deținut chiar de coordonatoarea proiectului prezidențial “România Educată”, Ligia Deca. “Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca (Ministerul Educației – România) spune ce i se spune să spună: că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație”, scrie Tudor Chirilă.
“Nu vă așteptați la nicio schimbare în educație până în 2024: vin alegerile. Plătesc copiii noștri. Dar nu acum, ci mai încolo, toată viața“, spune actorul și muzicianul Tudor Chirilă, angajat în susținerea unei schimbări a sistemului educațional.
Cunoscutul artist face referire la recenta schimbare radicală de opinie a ministrului educației, Ligia Deca, în ce privește bugetul educației. Dacă în 2013 spunea că 6% din PIB pentru educație este „singura șansă pentru o democrație funcțională” („Aș vrea să susțin ideea de 6% pentru educație și campania asociata acesteia, pentru că, din punctul meu de vedere, educația este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională” – spunea Deca în urmă cu 9 ani), acum Ministerul Finanțelor, din guvernul din care Deca face parte ca ministru al Educației, propune alocarea a 2,1% din PIB Educației pentru anul 2023.
- Amintim că bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 va fi de 32,5 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.
- Pentru comparație, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. Citește aici detalii despre bugetul propus la Educație de Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă, în ministeriatul Ligia Deca.
- Ligia Deca, actualul ministru al Educației, spunea, în 2013, că 6% din PIB pentru educație este „singura șansă pentru o democrație funcțională”: „Aș vrea să susțin ideea de 6% pentru educație și campania asociata acesteia, pentru că, din punctul meu de vedere, educația este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”. Declarația se găsește pe canalul de Youtube al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR), fiind postată în urmă cu 9 ani. Amintim că Ministerul Finanțelor propune alocarea a 2,1% din PIB Educației în 2023.
- Nu este clar nici cum ar putea fi implementată o nouă lege a educației, așa cum a cerut Klaus Iohannis, cu un buget pe sector chiar mai mic decât anul trecut
Tot în cursul zilei de astăzi, reacții la bugetul propus educației au venit și de la scriitorul Radu Vancu, și de la alianța națională a studenților. Dacă proiectul de Lege a Bugetului de Stat pe 2023 va fi trimis în Parlament în varianta ce prevede o alocare de 2,1% pentru educație, ANOSR anunță că va “demara de îndată proteste față de nepăsarea clasei politice față de educația din România și față de propriile promisiuni”. Într-un comunicat emis miercuri, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară “siderată” de proiectul de buget, subliniind că alocarea de 2,1% reprezintă “cel mai scăzut nivel de finanțare din istoria recentă”.
În tabelul de mai jos puteți vedea alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2023 este vorba despre un proiect de lege, iar execuția pentru 2022 este cea preliminată, anul nefiind încheiat. Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă propune 2,1% din PIB pentru educație, în anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.
Iată cheltuiala pentru Educație, adică toate cheltuielile guvernamentale pentru educație, inclusiv cele prin bugetul Ministerului Educației, raportate la PIB, potrivit Eurostat:
1 comment
Pentru cele 250 de BMW-uri de la ministerul de interne au fost bani, pentru educație nu.