Tudor Chirilă: Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul. Poate că el e acum în stradă

23.623 de vizualizări
Desființarea titularizării
Tudor Chirila / Foto: Captura Youtube.com
„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva): Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă”, scrie Tudor Chirilă, în ziua în care peste 12.000 de profesori au protestat în București, plecând în marș de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani.

Cunoscutul artist a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, că „nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern. Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată”.

Mesajul integral lansat de Tudor Chirilă, în contextul celor mai ample greve din educație în ultimii 18 ani:

„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva):

Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă.

Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern.

Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată.

Aș mai adăuga că doar mărirea salarială nu va reforma sistemul. Dar va crea o premiză de decență. Pe de altă parte dacă nu se va reforma felul în care ajungi profesor în România, dacă învățământul nu va fi cu adevărat reformat de o manieră în care sistemul să devină eficient și să livreze educație, vom rămâne blocați în dezastrul actual.

Rămân la părerea că finanțarea și depolitizarea educației sunt cele mai importante prime măsuri asupra căreia țara asta aflată cu un picior în groapă ar trebui să cadă de acord.

Petiția pe care am inițiat-o în acest sens are peste o sută de mii de semnături, dar nimeni nu a băgat-o în seamă. O găsiți în primul comentariu. Poate că trebuie să ajungă la un milion”.

https://campaniamea.declic.ro/petitions/va-uniti-pentru-educatie?fbclid=IwAR1kziBSIzJnSnEq1rBMa9bqh8AhBDmQ4aPyEOCYIumEHwM5b6KHN9PmrvY
Citește și:

12 comments
  1. Tot respectul pentru cadrele didactice, sunt genul de părinte care când merge la școală vorbește în șoaptă pe hol. Și da am întâlnit și profesori dedicați (nu mulți), cred că aceia meritată dublări de salarii. Din păcate majoritatea nu își fac treaba și chiar daca ar câștiga 10000 de lei pe lună ar fi la fel de neinteresati de ore.Sistemul de învățământ trebuie schimbat, de la programă până la modul de predare.Si da copilul meu nu e o ” loază”(cum s-au exprimat unii) are respect pentru școală și profesori.

  2. Felicitari Tudor! Oamenii inteligenti vor fi recunoscuti doar de oameni inteligenti.
    Din pacate prosti sunt mai multi si unii dintre ei ne conduc. Din pacate cei care ne conduc nu sunt doar prosti, sunt si hoti si răuvoitori si hapsâni.

  3. Sincere FELICITARI,Tudor Chirila,pt.ca, le esti alaturi profesorilor!👍👍 Este revoltator,cat de arogant se comporta incompetentii guvernanti, cu Profesorii!! Sunt multe,f.multe… prea multe-s de zis,pe tema EDUCATIEI!! Sincere FELICITARI,pt.articol!👍👍

  4. Sincere FELICITARI, Tudor Chirilă,pt.ca,le esti alaturi, profesorilor!Este revoltatoare,aroganta cu care,sunt tratati profesorii de catre incompetentii guvernanti!!Sunt multe,f.multe… prea multe,de zis,pe-aceaste tema,a educației!!FELICITARI, pt.articol!

  5. Ești un habarnist care-și ia informațiile despre ce înseamnă a fi educator / cadru didactic, de la colțul străzii din cercurile bârfitorilor.

  6. Mulțumesc! Pentru atitudinea luată. Azi am fost la miting. Mă dor picioarele, spatele. Am văzut o colega căzută pe niște scări.
    Și asta doar pt că vrem sa se înțeleagă ce însemna respectul.

    1. Cine să înțeleagă Elena? Dobitocii din fruntea țării cu “doctorate” furate. Pentru moment cuțitul este la ei. Vin ele și alegerile alea…

  7. Da. Am o varsta destul de inaintata dar pot spune ca toti profesori din scoala generala si liceu ne-au pregatit exceptional pentru a merge mai departe spre facultate. Am invatat la toate materiile, nu de frica, ci pentru faptul ca profesorii isi iubeau meseria si materia , pentru ca ne-au insuflat dorinta de cunoastere, de a stii mai mult. Ne am respectat profesorii! Acum nu ii mai respecta nimeni…

    1. Mulțumesc, Tudor! Ar trebui să avem mai mulți susținători ca tine pentru a mișca clasa politică responsabilă de dezastrul din învățământ.

  8. Mulțumim, Tudor!
    Acum nouă ani faceam ultima lecție de dirigenție la o clasă de-a douăsprezecea, pe 28 mai, când era chiar ziua ta!
    Atunci m-am folosit de un îndemn al tau pentru tineri!
    Mulțumesc, Tudor, pentru gândul bun, dăruit azi cu onestitate consecventă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rata abandonului școlar la final de gimnaziu – de 3 ori mai mare la sate decât la nivel național, în 2021-2022 / Situație ieșită din comun la oraș: mai mulți elevi din cohortă au încheiat, în 2022, clasa a VIII-a decât s-au înscris la pregătitoare – Raport

Rata abandonului școlar la sfârșitul gimnaziului a atins, în anul 2021-2022, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, însă, în mediul rural, este de aproape 3 ori mai mare, o…
Vezi articolul

Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei – soluții propuse de Asociația Școlilor Particulare pentru o apropiată “criză de personal puternică” în educație / Organizația publică și salariile profesorilor pe grade didactice

Scutirea de impozit pe venit pentru profesori este propusă de Asociația Școlilor Private ca soluție pentru “criza de personal puternică în sectorul educației”, o criză prezentată drept iminentă într-un studiu…
Vezi articolul

Babeș-Bolyai – lider detașat printre universitățile românești în cea mai nouă ediție a clasamentelor Times Higher Education după domenii de studiu / Instituțiile locale – prezență limitată în rankingurile pentru 2023, preponderent în jumătatea inferioară / Din nou prezență zero la Drept

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are cea mai puternică prezență, dintre universitățile românești, în ultima ediție a clasamentelor Times Higher Education după domenii de studiu, cu apariții în nouă dintre cele…
Vezi articolul

EXCLUSIV Mircea Miclea, reacție dură la menținerea în școli, fără verificare științifică, a programului cu erori „Neuroștiința la clasă”: Poziția Ministerului este total greșită, aduce a poziție de Ev Mediu Timpuriu. Ignorarea acurateței și actualității informației științifice este o ilegalitate

Profesorul Mircea Miclea reacționează dur la anunțul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de introducere în școli a unui program care nu a fost verificat de specialiștii Ministerului “din perspectiva acurateței sau…
Vezi articolul

Profesorii – printre angajații care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma folosirii inteligenței artificiale generative / IA ar putea avea efecte pozitive pentru mai bine de jumătate din locurile de muncă din România – raport Google

Profesorii universitari și cei din învățământul secundar se numără printre angajații cei mai expuși la efectele pozitive ale inteligenței artificiale generative, adică inteligența artificială care produce conținut sub diverse forme,…
Vezi articolul