Tudor Chirilă: Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul. Poate că el e acum în stradă

23.615 vizualizări
Desființarea titularizării
Tudor Chirila / Foto: Captura Youtube.com
„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva): Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă”, scrie Tudor Chirilă, în ziua în care peste 12.000 de profesori au protestat în București, plecând în marș de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani.

Cunoscutul artist a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, că „nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern. Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată”.

Mesajul integral lansat de Tudor Chirilă, în contextul celor mai ample greve din educație în ultimii 18 ani:

„Cine este alături de profesori să ridice mâna sus. Motivele pentru care ai putea fi alături de ei ar fi (doar câteva):

Sigur în viața ta de părinte ai întâlnit măcar un profesor care ți-a ajutat/format copilul sau de care copilul tău a fost mulțumit și la orele căruia mergea cu plăcere. Poate că el e acum în stradă.

Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare. Dar când argumentul proastei salarizări n-ar mai exista, atunci poți pune presiune și solicita un act educațional modern.

Cum poți să crezi că un salariu mizerabil va atrage în sistem oameni competenți? În momentul de față profesor în România (cu aceste salarii și disfuncțiile din sistem) e doar o opțiune de fugă pentru cei care nu găsesc altă variantă profesională. Demnitatea instituției profesorului trebuie recâștigată.

Aș mai adăuga că doar mărirea salarială nu va reforma sistemul. Dar va crea o premiză de decență. Pe de altă parte dacă nu se va reforma felul în care ajungi profesor în România, dacă învățământul nu va fi cu adevărat reformat de o manieră în care sistemul să devină eficient și să livreze educație, vom rămâne blocați în dezastrul actual.

Rămân la părerea că finanțarea și depolitizarea educației sunt cele mai importante prime măsuri asupra căreia țara asta aflată cu un picior în groapă ar trebui să cadă de acord.

Petiția pe care am inițiat-o în acest sens are peste o sută de mii de semnături, dar nimeni nu a băgat-o în seamă. O găsiți în primul comentariu. Poate că trebuie să ajungă la un milion”.

https://campaniamea.declic.ro/petitions/va-uniti-pentru-educatie?fbclid=IwAR1kziBSIzJnSnEq1rBMa9bqh8AhBDmQ4aPyEOCYIumEHwM5b6KHN9PmrvY
Citește și:

12 comments
  1. Tot respectul pentru cadrele didactice, sunt genul de părinte care când merge la școală vorbește în șoaptă pe hol. Și da am întâlnit și profesori dedicați (nu mulți), cred că aceia meritată dublări de salarii. Din păcate majoritatea nu își fac treaba și chiar daca ar câștiga 10000 de lei pe lună ar fi la fel de neinteresati de ore.Sistemul de învățământ trebuie schimbat, de la programă până la modul de predare.Si da copilul meu nu e o ” loază”(cum s-au exprimat unii) are respect pentru școală și profesori.

  2. Felicitari Tudor! Oamenii inteligenti vor fi recunoscuti doar de oameni inteligenti.
    Din pacate prosti sunt mai multi si unii dintre ei ne conduc. Din pacate cei care ne conduc nu sunt doar prosti, sunt si hoti si răuvoitori si hapsâni.

  3. Sincere FELICITARI,Tudor Chirila,pt.ca, le esti alaturi profesorilor!👍👍 Este revoltator,cat de arogant se comporta incompetentii guvernanti, cu Profesorii!! Sunt multe,f.multe… prea multe-s de zis,pe tema EDUCATIEI!! Sincere FELICITARI,pt.articol!👍👍

  4. Sincere FELICITARI, Tudor Chirilă,pt.ca,le esti alaturi, profesorilor!Este revoltatoare,aroganta cu care,sunt tratati profesorii de catre incompetentii guvernanti!!Sunt multe,f.multe… prea multe,de zis,pe-aceaste tema,a educației!!FELICITARI, pt.articol!

  5. Ești un habarnist care-și ia informațiile despre ce înseamnă a fi educator / cadru didactic, de la colțul străzii din cercurile bârfitorilor.

  6. Mulțumesc! Pentru atitudinea luată. Azi am fost la miting. Mă dor picioarele, spatele. Am văzut o colega căzută pe niște scări.
    Și asta doar pt că vrem sa se înțeleagă ce însemna respectul.

    1. Cine să înțeleagă Elena? Dobitocii din fruntea țării cu “doctorate” furate. Pentru moment cuțitul este la ei. Vin ele și alegerile alea…

  7. Da. Am o varsta destul de inaintata dar pot spune ca toti profesori din scoala generala si liceu ne-au pregatit exceptional pentru a merge mai departe spre facultate. Am invatat la toate materiile, nu de frica, ci pentru faptul ca profesorii isi iubeau meseria si materia , pentru ca ne-au insuflat dorinta de cunoastere, de a stii mai mult. Ne am respectat profesorii! Acum nu ii mai respecta nimeni…

    1. Mulțumesc, Tudor! Ar trebui să avem mai mulți susținători ca tine pentru a mișca clasa politică responsabilă de dezastrul din învățământ.

  8. Mulțumim, Tudor!
    Acum nouă ani faceam ultima lecție de dirigenție la o clasă de-a douăsprezecea, pe 28 mai, când era chiar ziua ta!
    Atunci m-am folosit de un îndemn al tau pentru tineri!
    Mulțumesc, Tudor, pentru gândul bun, dăruit azi cu onestitate consecventă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CALENDAR Începe sezonul pentru alegerea rectorilor în universitățile românești, pentru următorii cinci ani / Anca Buzoianu deschide calea – realeasă pentru un nou mandat la conducerea UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Scrutinul pentru funcția de rector, desfășurat luni la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, unde rectorul în exercițiu, Anca Buzoianu, a candidat pentru un nou mandat, deschide…
Vezi articolul

Educația remedială trebuie plătită, dacă este după ore. Am lucrat cu 3.000 de profesori, 14.000 de copii și am avut 92% rată de absolvire la BAC, când lumea transforma școala în cabinet medical – experiența World Vision România, povestită de Mihaela Nabăr

“Dacă educația remedială este dincolo de orele de clasă, ea trebuie plătită ca atare și nu este vorba doar de plata orelor respective. Sunt materiale educaționale care trebuie folosite în…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca, odă înflăcărată șefului de partid: Aduceți-vă aminte că domnul președinte Ciucă nu a făcut ceea ce spuneau angajamentele politice și a rămas până când a crescut salariile dascălilor / În realitate, guvernul Ciucă și premierul au sfidat în repetate rânduri, timp de 3 săptămâni, solicitările profesorilor ieșiți în stradă, pe care i-a mințit, iar Ciolacu a fost cel care condiționat preluarea mandatului de încheierea grevei

Ligia Deca aduce laude șefului său de partid care, în opinia ministrei Educației, ar fi „rămas până când a crescut salariile dascălilor” la conducerea Guvernului. Deca a făcut această declarație…
Vezi articolul

DOCUMENT Avocatul Poporului critică dur propunerea Ligiei Deca de a pune camere video în toate școlile, fără acordul nimănui: Obișnuința de a fi supravegheat conduce la nerespectarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Instalarea sistemelor de supraveghere în școli nu face parte din procesul educațional, ci este mai degrabă o preconstituire de probe

Avocatul Poporului critică dur proiectul de Ordonanță de Urgență prin care ministrul Ligia Deca încearcă să își modifice pentru a treia oară propriile Legi ale învățământului. În cadrul unei analize…
Vezi articolul

Degradarea științei “este probabil expresia voinței reale a unui segment dominant al exponenților statului și mediului academic”, acuză organizația cercetătorilor Ad Astra, după ieșirea României din clasamentul Shanghai / Organizația invocă “probleme grave ale legislației, care au fost menținute sau introduse intenționat” inclusiv în ultimele măsuri legislative

Poziția României în clasamentele academice și de cercetare este “foarte departe de nivelul corespunzător măcar unei performanțe medii”, dintr-o serie de motive, de la nivelul finanțării la lipsa de interes…
Vezi articolul