Tsunami-uri în Marea Neagră? Curenții de pe litoralul românesc sunt fenomene naturale? Adrian Stănică, geolog marin, despre miturile care îneacă vocea experților

1.281 de vizualizări
Adrian Stanica / Foto: Edupedu.ro
“Sînt geolog marin. Cercetez modul în care sedimentele sînt purtate de ape, depuse, din nou puse în mișcare și iar acumulate de către forțe naturale, precum valurile și curenții marini”, scrie cercetătorul Adrian Stănică, într-un articol publicat în Dilema Veche. Director al Institutului de Cercetare pentru Geologie și Geoecologie Marină GeoEcoMar, dar și jurnalist de știință cu experiență la BBC România, Adrian Stănică povestește acum modul în care reacționează lumea căreia i se adresează.

“Deloc surprinzător, în contactele mele cu oamenii Deltei, pescari sau marinari, am găsit mult interes față de preocupările mele. Poate pentru că marea, fluviul, furtunile sînt probleme care îi interesează în viața de zi cu zi. Cele mai mari probleme apar însă în fața altor categorii de persoane. Orășeni cu studii medii sau oarecum superioare, persoane care au oarece educație – dar în nici un caz în domeniul meu. Cei mai mulți sînt fie creatori, fie utilizatori de presă de proastă calitate, promotori sau consumatori ai semidoctismului. În fața lor, discursul meu de profesionist nu prea contează. Ideile lor sînt clare”, atrage atenția Stănică.

În articolul intitulat “Mai avem multe de învățat” publicat în Dilema Veche, geologul marin demitizează trei subiecte unde cunoașterea adevărului științific poate să fie salvatoare, la propriu:

“Pot apărea tsunami-uri în Marea Neagră?
  • Ca profesionist, pot spune că da. Mai rar decît în Pacific și de dimensiuni mai mici. Și Marea Neagră este o zonă activă din punct de vedere tectonic. Dar cum poți lămuri persoane care știu deja tot?
Sînt curenții de pe litoralul românesc, care în ultima vreme îneacă tot mai mulți oameni, fenomene naturale? Sau e ceva nou și catastrofal?

Curenții de retur există dintotdeauna în istoria Pămîntului. Aceștia transportă apa adusă de valuri spre țărm îndărăt spre larg. Din păcate, pe plajele turistice acești curenți pot transporta și persoane imprudente, care uneori mor. Sînt de aceea tragediile recente de pe plajele noastre semnale ale unei modificări a circulației oceanice? În mică măsură. Cea mai importantă cauză este lipsa de respect față de orice regulă și lege. Iar legile naturii nu pot fi contestate în instanță. Se reflectă acest lucru în presa românească? Deloc”.

Citește articolul integral în Dilema Veche

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like