Triplarea salariilor pentru profesori, propusă de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)

18.318 vizualizări
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com
Triplarea salariilor pentru profesori este propusă de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), potrivit unui comunicat. Propunerea citează un raport publicat de Edupedu.ro referitor la salariile profesorilor și directorilor de școli.

Amintim că Edupedu.ro a scris că sub 45.000 de lei pe an este salariul brut pentru un profesor român aflat la începutul carierei, iar după 40 de ani de vechime cadrele didactice se pot aștepta la un salariu brut anual de aproape 77.000 de lei, conform unor date Eurydice. – detalii aici

„O mărire substanțială a salariilor în Educație este necesară și ar aduce importanța socială uriașă a acestei profesii esențiale la nivelul cuvenit, crescând concurența pentru posturile didactice”, conform comunicatului ICDE.

Sursa citată menționează că tinerii nu sunt motivația pentru profesia de cadru didactic: „Cariera didactică este de mulți ani printre cele mai neatractive din România. Tinerii de valoare nu sunt deloc motivați să aleagă această profesie. Vârfurile promoțiilor universitare ar face orice altceva decât o carieră în învățământul preuniversitar sau chiar universitar.

Cine este Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)?

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană a fost înființată în 2019 și este un think tank care promovează prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, potrivit roeu.org.

Rolul acestei asociații este de a „lansa și dezbate idei menite să consolideze democrația, de a propune proiecte de politici publice în diverse domenii, de a monitoriza activitatea guvernamentală și politică în vederea evitării derapajelor de la principiile democrației, dar și de a recompensa comportamentele și atitudinile care consolidează parcursul european al României”, conform sursei citate anterior.

Printre membrii fondatori se numără:

  • Valentin Naumescu (președinte) – Profesor de Relații Internaționale, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca;
  • Cristi Danileț (membru fondator) – judecător la Tribunalul Cluj, doctor în drept;
  • Ramona Strugariu – membră în Parlamentul European din partea Alianței USR-PLUS 2020, grupul Renew Europe;
  • Lucian Leuștean – profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași;
  • Vasile Popovici (membru fondator) – scriitor, profesor la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timişoara;
Informații de context

Precizăm că nu au fost anunțate discuții despre o eventuală majorare a salariilor profesorilor în ultima perioadă.

Amintim că sindicatele profesorilor au declanșat protestele de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat din nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16% creștere salarială. Începând cu luna ianuarie 2022 a fost acordată o creștere de circa 4,5% pentru salariile profesorilor, potrivit declarațiilor oficiale. Suma reprezintă o pătrime din diferența rămasă între salariul actual și cel din grila de salarizare. Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad, în anul 2022.

  • În învățământ lucrează circa 300.000 de persoane.

Edupedu.ro a scris că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a pronunțat în favoarea introducerii unor criterii de performanță în Legea Educaţiei, care să permită profesorilor performanți să obţină salarii mai mari. Acesta a mai spus că salarizarea profesorilor va fi realizată prin noua lege a Educației și nu cum este acum, prin legea salarizării bugetare.

Întrebat în luna mai a acestui an în ce stadiu sunt discuțiile despre indexarea salariilor în funcție de rata inflației, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a spus că deocamdată nu există consultări. „În primul rând, trebuie să vorbim de angajamentele pe care și le-au luat reprezentanții guvernului. Într-adevăr, se contura la un moment dat ca din aprilie-mai să apară o creștere, dar nu vorbim de o creștere, este vorba de o aplecare parțială a ceea ce prevede legea 153. Deci un 4.5-5% din restul datoriei pe care guvernul o are încă pentru angajații din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar, urmând ca în luna iunie, după rectificarea bugetară, să rezolve diferențele care au mai rămas de plătit pe legea 153, și nu numai pentru noi”. – detalii aici

În luna mai, aproximativ 1.000 de membri din sindicatele profesorilor au protestat, deoarece sindicatele din învățământ au acuzat Executivul că nu a fost stabilit un calendar al aplicării legii salarizării, deși aceasta este finalizată din 2017, iar aplicarea ei a suferit multe amânări de-a lungul anilor. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar din 2020, au fost oprite plățile. – detalii aici

Potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro la începutul lunii iunie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ “condamnă ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în fața sediului Guvernului României” și amenință cu proteste de amploare în septembrie. – detalii aici

Amintim că Edupedu.ro a scris că profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021, după ce Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial luna trecută. Este vorba despre Ordonanța de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale pentru profesorii din învățământul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. Beneficiază de plata drepturilor salariale personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, conform documentului. Mai multe detalii aici.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

În ianuarie 2021 ministrul Educației vorbea despre salarizarea pe bază de performanță a profesorilor, indicând ce ar putea însemna această performanță: „Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță”. „Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10”, spunea ministrul.

Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cât câștigă un profesor din România, de la începutul carierei până la salariul maxim atins după 40 de ani, la nivel de grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu – ultimele date Eurydice

15 comments
  1. Doar didactic si didactic auxiliar din biblioteci??? Restul didacticului auxiliar pute???
    Crapa-v-ar obrazul sa va crape!

  2. Salariile din învățământ inca sunt penibile, vechimea si experienta cadrelor didactice se pare ca nu mai conteaza, iar uzura psihica este neluata in calcul. Sunt doriti debutanții absolveniti de facultati la distanta si online pe care tot cei statornici in cariera didactica trebuie sa-i mentoreze.

  3. Am aproape 25 de ani vechime si grad didactic I, iar salariul meu net este 3600 lei! Un debutant are in jur de 2600 lei! Politicienii nu vor sa vina oameni valorosi in invatamant, ca i-ar educa pe tineri in spiritul valorilor si al muncii! Praful se va alege!

  4. De acord cu marirea salariilor, DAR NUMAI cu introducerea unor evaluari permanente si criterii de performanta. Nu poti sa ceri salariu triplu cand elevii nu sunt capabili sa scrie corect nici la clasa a 8a, nu au cunostinte minime, sunt scoli intregi unde nu se ia bacul sau sunt note sub 5 la evaluarea nationala.

    In nici o firma nu te tine nimeni mai mult de 1-2 luni cand nu produci nimic sau produci prost.

    1. Nu o sa se tripleze niciodata dintr-una si totodata nu o sa se introduca evaluari sau criterii niciodata. Momentan avem 42 de licee cu 0 elevi care au promovat Bacalaureatul, dar aproape toti profesorii au calificativ FB, an de an. Acolo stam, astia sunt oamenii care vor salarii mai mari, aparent chiar de trei ori.

      Eu as plusa chiar, sa fie obligati sa stea 8 ore la scoala cum ar fi normal, ce se intampla acum e o bataie de joc la adresa bunului simt, profesori care vin la 8 si pleaca la 11 zi de zi, profesori care nu vin deloc, iar salariile oricat de “mici” par, foarte multi profesor nu le-ar merita nici astea.

      1. Un analfabet funcțional spune că profesorii vor salarii de trei ori mai mari, deși scrie cu litere de-o șchioapă: “Triplarea salariilor pentru profesori, propusă de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)”.

    2. De acord dar si medicii sa fie evaluati periodic, plus fara spagi. Politistii sa aiba un target la numarul de amenzi si hoti in fiecare luna. Judecatorii sa aiba un termen maxim pana sa dea verdictul, putem continua cu alte exemple.

      Acum este o sansa sa fie schimbata calitatea din invatamant, in urmatorii 10 ani se vor pensiona 50% din profesori.
      Cu salarii mai mari si cu un examen de titularizare mai greu vor fi atrasi mai multi in sistemul de educatie, altfel vom ajunge mai rau.

    3. Atunci sa fim lasati sa ne facem predarea-evaluarea cum trebuie, nu sa ni se puna piedici sau constrangeri(fara corigenti/repetenti la clasele primare sau cu CES, finantare per capita, amenintari de la parinti sau directori, lipsa parghii sanctiuni, lipsa evaluare mintala la intrarea in scoala etc).

      1. Și ați uitat ceva:pentru o societate normală negarea nu își are rostul,este nevoie de scoli de corecție pentru minorii periculoși.Nu poți pune lupi cu oi în aceeași clasă.

      2. Absolut corect d-le EuEu . In aceasta degringolada vina cea mai mare nu o poarta profesorii ,ci parintii ,directorii si toti cei care ii cocolosesc pe bietii elevi …viitorii analfabeti functionali .

    4. Nu te mai agita atât!Nu mai vine nici mamaia!Ai fost anul acesta în vreo sala de clasă?E jale.Nu mai vor sa învețe.Din câte am înțeles la unele licee tehnologice,la bacalaureat, ca să aibă promovați le-a dat sa copieze.
      Nu o sa mai vrea nimeni sa predea la stat unde vin toți dezaxați,toți drogații.Asta e!Au mâncat fript și învățământul. Asta face corupția din orice sistem.

    5. Sorin .
      Ai perfecta dreptate . Sunt 100% de acord ,dar apare o mica problema .Cum vezi tu realizat practic asa ceva ? Permite-mi sa vin cu o solutie .Cand numarul liceelor va fi injumatatit ,si scolile profesionale isi vor intra in drepturi ca numar de elevi ,cand a fi elev la un liceu sa fie deja o mandrie ,cand a fi profesor la un liceu sa fie un factor de prestigiu si cand ,sa nu se puna problema cati iau bacul ,ci cu ce note iau bacul atunci problema invatamantului romanesc va fi rezolvata .Atunci salarile profesorilor de liceu pot fi dublate sau chiar triplate Sunt profesori care acum merita triplarea salarilor dar tot asa sunt profesori care trebuie sa dea multe salarii inapoi .

  5. Nici cu salariu triplu nu ma mai convingi.Invatamantul e la pământ și e din ce în ce mai rău pentru ca modificările aduse nu au nicio baza reala în societatea în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect susținut de Academia de Leadership, prin Asociația pentru Valori în Educației

Ne-am săturat de făcut hârtii, de teorii și de lucruri fără aplicabilitate, spune Greta Predoi, directoarea Școlii Gimnaziale Butea, din județul Iași, despre ce a determinat-o să se înscrie în „Academia de Leadership” / M-au ajutat să fac o promovare a liceului, acum toată lumea știe de liceul „Moisil” în Buzău, susține directoarea Adriana Voicu

„Asta m-a învățat Academia să fac, să gândesc cumva altfel decât din interiorul sistemului și atât”, spune Adriana Voicu, directoarea Liceului tehnologic “Grigore C. Moisil” din Buzău, absolventă a Academiei…
Vezi articolul

Sindicatele îi întreabă pe profesori și angajații din școli dacă acceptă să închidă greva generală din Învățământ pentru voucherele anuale și pentru promisiunea de creștere salarială în anul viitor, solicitări făcute de sindicate și acceptate de Guvern / Condiția impusă de Executivul Ciucă – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei

Sindicatele își întreabă oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile pentru membrii, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Guvernul ar fi…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Subiectele și baremele de corectare de la Titularizare 2024 – Învățători au fost publicate. Candidații au avut de scris un eseu, de minimum 500 de cuvinte, în care să caracterizeze un personaj dintr-o operă ce aparține genului epic

Subiectele și baremele de la Titularizare 2024 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației. Proba scrisă a concursului național a avut loc…
Vezi articolul