Tribunalul București a decis eliberarea din funcție a directoarei Colegiului German Goethe din București, pentru că nu știe suficient limba germană. Decizie în primă instanță

8.399 de vizualizări
Decizie în premieră pentru școlile cu predare în limbile minorităților: Tribunalul București a decis pe 24 iunie eliberarea din funcție a directoarei Colegiului German „Goethe” din București, după ce părinții s-au plâns în instanță că aceasta nu cunoaște limba germană nici la nivelul copiilor care intră în clasa pregătitoare. Decizia poate fi atacată cu recurs. Colegiul Goethe este singura școală din București cu predare integrală în germană.

Legea educației prevede, la articolul 97, că “în cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, directorul are obligația cunoașterii limbii respective”.

  • Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București au declarat pentru Edupedu.ro că “se așteaptă comunicarea sentinței”, după care ISMB va ataca decizia cu recurs.

Tribunalul București a hotărât pe 24 iunie că decizia emisă în 2016 de Ministerul Educației – Inspectoratul Școlar al Municipiului București privind numirea Ramonei Costache în funcția de director al Colegiului German Goethe este nulă. Instanța obligă Inspectoratul Școlar București să invalideze concursul organizat în perioada octombrie – decembrie 2016 pentru ocuparea postului de director la Colegiul German “Goethe”, concurs câștigat de Ramona Costache, și să o elibereze pe aceasta din funcție.

Decizia integrală a Tribunalului București:

Soluția pe scurt:
Respinge ca inadmisibile capetele 1 și 2 ale cererilor. Admite în parte cererea principală și cererea de intervenție principală. Constată nulitatea Procesului-verbal din 16.12.2016 emis de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar al Mun. București referitor la validarea concursului organizat în perioada octombrie – decembrie 2016 pentru ocuparea postului de director la Colegiul German ‘Goethe’ în ceea ce o privește pe pârâta Costache Ramona.

Constată nulitatea Deciziei nr. 5979/21.12.2016 emise de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Inspectoratul Școlar al Municipiului București privind numirea pârâtei Costache Ramona în funcția de director al Colegiului German ‘Goethe’.

Obligă pârâtul Inspectoratul Școlar al Municipiului București să emită actele administrative prevăzute de art. 25 alin. 3 din Ordinul nr. 5080/2016 referitor la invalidarea concursului sus-menționat și eliberarea din funcția de director a pârâtei Costache Ramona.

Obligă pârâții Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Costache Ramona la plata în solidar a sumei de 4990 lei către reclamantă, cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu expert. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul București. Pronunțată în mod public, astăzi, 24.06.2019, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin intermediul Grefei Secţiei a II-a Contencios administrativ și fiscal”.

Sursa

Informații de background

Conflictul dintre Asociația de Părinți din Colegiul German Goethe din București și conducerea școlii a început încă de la câștigarea concursului de către aceasta.

În prezent, Asociația de părinți are trei acțiuni în instanță:

  • cea privind anularea concursului prin care Ramona Costache a fost numită director al Colegiului; este vorba despre dosarul în care Tribunalul București a dat pe 24 iunie prima decizie
  • o acțiune pentru anularea hotărârii Consiliului Local Sector 1, prin care s-a luat Colegiului sediul din Christian Tell pentru a fi acordat Școlii nr. 11
  • o acțiune prin care părinții și conducerea colegiului au atacat în instanță o decizie CNCD care a stabilit la început de ianuarie 2018 că elevii colegiului sunt discriminați, după ce școala a rămas fără sediul Christian Tell (sursa)

Asociația de Părinți a organizat în 2017 și un protest, în fața Colegiului, împotriva directorului pe care îl acuza că “nu întrunea condiția impusă expres de lege cu privire la cunoașterea limbii germane”, a relatat la acea vreme ZiuaNews.ro.

Părinții au trimis atunci un memoriu către Ministerul Educației și către Forumul Democrat al Germanilor din România, care a ajuns și la Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

 


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor condamnă “cel mai mic buget din ultimii ani” alocat Ministerului Educației în 2023 și cere Parlamentului să amendeze Legea bugetului de stat, pentru a asigura finanțarea necesară învățământului / Președintele CNE: “Luăm în calcul inclusiv pichetarea Parlamentului”

Consiliul Național al Elevilor condamnă proiectul bugetului de stat pe 2023, despre care “constată cu stupoare” că alocă Ministerului Educației “cel mai mic buget din ultimii ani”, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Liderul sindical Simion Hăncescu: Dacă profesorul spune că elevul e bun să meargă la profesională, părintele spune „nu, eu nu vreau să-l fac muncitor, vreau să-l fac domn, vreau să-l fac avocat”. Este o greşeală mare pe care o fac părinţii legat de această orientare

„Dacă profesorul spune că elevul e bun să meargă la profesională, părintele spune „nu, eu nu vreau să-l fac muncitor, vreau să-l fac domn, vreau să-l fac avocat””, a declarat…
Vezi articolul

VIDEO „Nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare, cum explicați lucrul acesta?” / „Sunt astăzi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă?” – Dezbaterea dintre cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, Marian Preda și Cristian Preda, înaintea alegeri

„Dumneavoastră, domnule decan, nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare. Nu le-ați îndeplinit niciodată după apariția Legii 1/2011 (…) Cum explicați lucrul acesta?” Așa a sunat prima dintr-o serie de…
Vezi articolul

Proiectul guvernamental Student Invest de sprijin financiar pentru acoperirea taxelor de studii este “praf în ochi și un măr otrăvit”, afirmă Alianța organizațiilor studențești / ANOSR cere guvernului să renunțe la măsuri

Un program al guvernului de sprijin pentru studenți, ce vizează “garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat”, pentru acoperirea taxelor de…
Vezi articolul