Tribulațiile Consiliului Elevilor în teritoriu. Cazul Caraș-Severin, episodul 2: acuzații de nereguli în alegerea noului președinte județean al organizației reprezentative a elevilor

1.618 vizualizări
Foto © Zestmarina | Dreamstime.com
Organizația județeană Caraș-Severin a Consiliului Național al Elevilor și-a desemnat, în noiembrie, un nou președinte. Este vorba despre elevul Lucas Szava, care înaintea acestei alegeri fusese președinte interimar la Consiliul Județean al Elevilor, după ce președintele anterior, Darius Lăpădat, a fost înlocuit în condiții descrise de acesta din urmă drept motivate politic. Acum, noul lider al CJE Caraș-Severin este acuzat că ar fi fost validat în funcție fără să îndeplinească toate criteriile necesare conform regulamentului intern de funcționare al CNE, punct de vedere susținut de reprezentanții consiliului elevilor din școala pe care o urmează el. Iar Szava acuză, la rândul său, liceul din localitatea Oțelu Roșu pe care-l frecventează de nereguli extinse, inclusiv în relația cu forul local al elevilor.

Edupedu.ro a semnalat, la începutul lunii noiembrie, cazul lui Darius Lăpădat, fost președinte al CJE Caraș-Severin, care a acuzat organizația elevilor că l-a dat afară în urma distribuirii unui mesaj pe care un parlamentar îl publicase pe Facebook. Atunci, a fost numit interimar Lucas Szava.

Acum, Darius Lăpădat a semnalat redacției că Lucas Szava a fost numit președinte deplin al CJE Caraș-Severin printr-o decizie din 22 noiembrie a.c., după ce, printr-un proces verbal din 19 noiembrie, dosarul depus de Szava pentru ocuparea postului de președinte CJE a fost validat de către comisia de concurs. Lăpădat a semnalat, însă, în baza unui răspuns primit de la liceul urmat de Lucas Szava, că acesta nu ar întruni condițiile să fie numit președinte. 

Conform metodologiei de organizare a alegerilor în Consiliul Elevilor, art 20 alin 1, la funcția de președinte al Consiliului Județean al Elevilor pot candida doar „membrii birourilor executive ale CȘE sau un elev delegat de către Adunarea generală a consiliului școlar al elevilor”.

Organizația Consiliului Școlar – Liceul Bănățean Oțelu Roșu, școală din care face parte Lucasz Sava, susține într-un punct de vedere cerut de Darius Lăpădat și consultat de Edupedu.ro că Lucasz Sava nu ar fi făcut parte nici din biroul executiv al CȘE, nici nu ar fi avut delegare din partea Adunării generale a CȘE, așa cum prevede regulamentul.

Pe de altă parte, contactat de Edupedu.ro, Lucas Szava contestă punctul de vedere al reprezentanților CȘE din liceul său, din localitatea Oțelu Roșu, acuzând la rândul său că ar exista nereguli în cazul acestuia, inclusiv forme de control ale profesorilor asupra consiliului școlar al elevilor.

Decizia de numire a lui Lucas Szava la președinția CJE CS:

Ce spun părțile:

Potrivit răspunsului transmis lui Darius Lăpădat de biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor din Liceul Bănățean – Oțelu Roșu (LBOR), Lucas Szava, numit președinte CJE Caraș-Severin, răspuns transmis de Lăpădat redacției Edupedu.ro:

„Elevul Lucas Szava nu este membru în Biroul Executiv al Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul Liceului Bănățean Oțelu Rosu și nu ocupă nicio funcție în cadrul Adunării Generale a aceluiași consiliu”.

„Elevul Lucas Szava nu a fost delegat în niciun moment de Adunarea Generală a Consiliului Școlar, nu există niciun proces verbal încheiat oficial și legal în acest sens”.

Aceste două lucruri ar însemna o încălcare a Metodologiei de organizare a alegerilor din cadrul Consiliului Elevilor: „Drept urmare, alineatul 1 din Metodologia de Organizare și Desfășurare a Alegerilor din cadrul Consiliului Elevilor, ‘la alegerile pentru funcția de președinte CJE/CMEB pot candida membrii birourilor executive ale CSE sau un elev delegat de către Adunarea generală a consiliului școlar al elevilor’, nu a fost respectat”.

Punctul de vedere al Consiliului Școlar – Liceul Bănățean Oțelu Roșu:

Contactat de Edupedu.ro, Lucas Szava a acuzat conducerea și profesorii propriei școli de faptul că nu vor să respecte regulamentul Consiliului Elevilor. El a afirmat că, în momentul candidaturii sale, încă era secretar executiv în cadrul consiliului din școală, unde fuseseră organizate „niște alegeri pentru secretar executiv care nu erau făcute conform”. Elevul a formulat, la rândul său, o serie de acuzații referitoare la „lucruri care nu merg și care nu sunt respectate”, îndreptate inclusiv împotriva sa, Lucas Szava spunând chiar că se va adresa instanței.

Președintele CJE Caraș-Severin, Lucas Szava:

  • „La mine la școală, profesorii și doamna director nu vor să respecte în niciun fel regulamentele Consiliului Elevilor, nu ne înțelegem deloc cu dânșii. Sunt total împotriva Consiliului Elevilor și împotriva faptului că Consiliul Elevilor este o structură independentă.”
  • „Eu am candidat [la președinția CJE] oricum în condiții absolut conforme, legitime. 
  • (…) A fost o chestie extraordinar de simplă, ceva foarte, foarte frumos. În primul rând a fost o chestie de interimat: a fost un băiat demis din funcție de secretar executiv [în cadrul liceului – n.red.] și atunci funcția era vacantă. Și atunci biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor m-a numit pe mine ca secretar executiv interimar și am candidat ca secretar executiv interimar pentru funcția asta (de președinte CJE). [Cei de la liceu] nu știau lucrul ăsta, pentru că în timpul în care eu eram interimar, ei au organizat niște alegeri pentru secretar executiv care nu erau făcute conform (…) În momentul în care am candidat încă eram eu secretar executiv interimar.” 
  • „La Liceul Bănățean sunt foarte multe chestii care nu merg cum trebuie și care nu sunt respectate. Gândiți-vă, de exemplu, la faptul că mie mi-a fost căzută notă la purtare pentru faptul că am făcut niște chestii în afara școlii (…) lucru care nu ne conform. Am făcut și contestații la consiliul de administrație, acum voi merge cu dânșii în instanță pentru lucrul ăsta.”
  • „Pe lângă asta, dânșii, de exemplu, nu le oferă elevilor majori posibilitatea să părăsească incinta liceului. Până acum nu le-au oferit deloc dreptul acesta, pentru că e un drept.  (…) De asemenea, cu telefoanele: La începutul anului școlar, dânșii au spus că nu avem voie să folosim deloc telefoanele în liceu. Deci nu doar în timpul orelor, ci deloc, nici măcar în pauze (…), legea educației nu a prevăzut faptul că liceele își pot își pot lua astfel de decizii la nivel intern, doar școlile gimnaziale și școlile primare (…) De asemenea, consiliul elevilor de la școală (…) este subordonat în mod total profesorilor. Este o doamnă profesor (…) care face totul în postul respectiv și totul se mișcă cum vrea doamna respectivă.” 
  • „Este un drept prevăzut în Statutul Elevului, elevii reprezentanți beneficiază de adeverințe în urma cărora absențele lor pot fi motivate. (…) Luni am fost plecat la o la o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Județean și, evident, am o adeverință pentru care să mi se motiveze absențele. Și dânșii nu vor să-mi să-i motiveze absențele, în urma adeverințelor eliberate de către Consiliul Județean al Elevilor – care, evident, sunt semnate de către vicepreședintele structurii, pentru că eu nu-mi pot semna mie.”

Context:

În cazul plecării din funcție a fostului președinte CJE Caraș-Severin, Darius Lăpădat, acesta a susținut că, pentru interimat, Lucas Szava ar fi fost „contactat de CNE înainte cu o seară, că se cunosc cu el”, în condițiile în care, în mod normal, ar fi trebuit contactat vicepreședintele organizației.

  • Atunci, Lucas Szava a transmis Edupedu.ro că respinge „insinuările” și că  „eu nu am fost numit într-un mod neregulamentar sau bizar în funcția de președinte interimar al CJE CS. Numirea a fost făcută conform regulamentului intern al Consiliului Național al Elevilor. Datorită faptului că am fost un membru activ și am fost implicat în mai multe activități ale organizației, alegerea în funcție a fost una firească, decisă conform regulamentului, de către Biroul executiv al CNE”.
Citește și:
Demis din funcțiile ocupate în Consiliul Elevilor pentru că a “distribuit o postare a unui deputat din Parlamentul României” – un fost președinte al filialei din Caraș-Severin acuză “lupte de putere în cea mai mare organizație de reprezentare a elevilor din România”

Foto © Zestmarina | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Bună seara,
    Sunt Beniamin Blidariu, fost Secretar al Consiliului Școlar al Elevilor în perioada 2018-2019 în liceul unde domnul Szava este elev. Pe lângă acesta funcție, înainte de a mă transfera la liceul respectiv am fost Vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Timiș și fost Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Tehnic Henri Coandă Timișoara.
    De acea îmi voi spune părerea, și din perspectiva lucrurilor auzite în legătură cu acest elev și a dezbaterilor pe care acest elev le face.
    Vreau însă de la bun început să vă aduc la cunoștință ca nu îl cunosc deloc, nu este atac la persoana și nici nu voi avea vreodată intenția de a pune la îndoială activitatea domniei sale.
    Am urmărit intens activitățile pe care CSE LBOR le face deoarece LBOR îmi este drag.
    De acea vreau să comentez remarcile sale punct cu punct prezentate în articolul dvs “ Tribulațiile Consiliului Elevilor în teritoriu. Cazul Caraș-Severin, episodul 2: acuzații de nereguli în alegerea noului președinte județean al organizației reprezentative a elevilor” distribuit pe 17 decembrie 2023.

    Citez
    “La mine la școală, profesorii și doamna director nu vor să respecte în niciun fel regulamentele Consiliului Elevilor, nu ne înțelegem deloc cu dânșii. Sunt total împotriva Consiliului Elevilor și împotriva faptului că Consiliul Elevilor este o structură independentă.”
    Niciodată în toată perioada mandatului meu ca și Secretar al CȘE al LBOR nu s-a pus problema ca vreun profesor sau doamna director să nu respecte regulamentele și structura noastră de reprezentare a elevilor sau să intervină în deciziile noastre. Structura nostra independentă a fost întotdeauna respectată la nivelul cerut chiar și când nu am văzut cu aceiași ochi anumite aspecte ce țin de buna organizare a corpului de elevi. Doamna director cat și profesorii coordonatori au fost de fiecare data foarte atenți la sugestiile noastre venind cu recomandări și sfaturi, nicidecum obligații, pentru a face față situaților prezentate de noi, având în vedere vasta experiență pe care domniile lor le au.
    De asemenea, din câte am înțeles, numai dansul are o problemă cu profesorii coordonatori și doamna directoare, nicidecum întreg corpul CȘE, de acea nu văd de ce ar intenționa de a implica întreaga structura în această problemă în remarca “…nu ne înțelegem deloc cu dânșii.” Ori întrebarea vine la cine se referea când spunea “nu ne înțelegem”?
    Al doilea punct:
    Citez:
    * „Eu am candidat [la președinția CJE] oricum în condiții absolut conforme, legitime. 
    * (…) A fost o chestie extraordinar de simplă, ceva foarte, foarte frumos. În primul rând a fost o chestie de interimat: a fost un băiat demis din funcție de secretar executiv [în cadrul liceului – n.red.] și atunci funcția era vacantă. Și atunci biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor m-a numit pe mine ca secretar executiv interimar și am candidat ca secretar executiv interimar pentru funcția asta (de președinte CJE). [Cei de la liceu] nu știau lucrul ăsta, pentru că în timpul în care eu eram interimar, ei au organizat niște alegeri pentru secretar executiv care nu erau făcute conform (…) În momentul în care am candidat încă eram eu secretar executiv interimar.” 

    Consiliul Județean al Elevilor se pare ca a decis să numească în funcția de Secretar al Consiliului Școlar al Elevilor pe domnul Președinte interimar al CJE Caras Severin care din spusele acestuia se pare ca nu au anunțat structura locală de acest lucru. Acest lucru nu este normal ceea ce mă face să pun la îndoială procesul acestuia de numire.
    Oare exista un plan pentru acest lucru?
    Oare nu cumva prin această numire deschidea poarta pentru candidatura dansului la funcția de Președinte CJE?
    Structură care interesant a fost tot de dansul condusă îl propune pentru funcția de Secretar fără să anunțe Președintele Local al structurii sau Biroul Executiv al structuri, mi se pare incorectă ori această decizie, abuzivă sau nu, trebuia discutată cu președintele Consiliului Școlar al Elevilor iar acestora să li se dea șansa să propună singuri un anumit elev sau să li se dea oportunitatea de a plănui niște alegeri imediate pentru acest rol.

    Al treilea punct:
    Citez:

    „La Liceul Bănățean sunt foarte multe chestii care nu merg cum trebuie și care nu sunt respectate. Gândiți-vă, de exemplu, la faptul că mie mi-a fost căzută notă la purtare pentru faptul că am făcut niște chestii în afara școlii (…) lucru care nu ne conform. Am făcut și contestații la consiliul de administrație, acum voi merge cu dânșii în instanță pentru lucrul ăsta.”

    În primul rând dați-mi voie să îl contrazic pe domnul Szava în legătură cu aceste “chestii” nerespectate. Toți profesorii începând cu direcțiunea și terminând cu personalul didactic și nedidactic sunt profesioniști în domeniul lor.
    Singurul lucru care nu este respectat este lipsa bunului simț, față de un om care a muncit 10-15-20-30 de ani în acea structură de învățământ care a fost și este un liceu European în toate modurile posibile!
    Să nu uităm și dați-mi voie să să spun ca elevii au drepturi dar au și obligații.
    Și eu la vremea mea, în perioada mandatului meu am avut câteodată dezbateri cu unul din profesorii coordonatori dar au fost făcute pe baza bunului simț.

    Al 4-lea punct
    Citez:

    „Pe lângă asta, dânșii, de exemplu, nu le oferă elevilor majori posibilitatea să părăsească incinta liceului. Până acum nu le-au oferit deloc dreptul acesta, pentru că e un drept.  (…) De asemenea, cu telefoanele: La începutul anului școlar, dânșii au spus că nu avem voie să folosim deloc telefoanele în liceu. Deci nu doar în timpul orelor, ci deloc, nici măcar în pauze (…), legea educației nu a prevăzut faptul că liceele își pot își pot lua astfel de decizii la nivel intern, doar școlile gimnaziale și școlile primare (…) De asemenea, consiliul elevilor de la școală (…) este subordonat în mod total profesorilor. Este o doamnă profesor (…) care face totul în postul respectiv și totul se mișcă cum vrea doamna respectivă.” 

    Nu cunosc situația în legătură cu telefoanele de acea nu mă voi băga în acel subiect. Cat despre “părăsirea incintei” am o părere pe care nu vreau să o dezbat nici să o pun aici ci voi spune doar ca mi se pare un lucru normal ca elevii sa nu poată părăsi școala în timpul orelor fără un motiv extrem de bun cum ar fi o urgență de familie sau situație medicală.
    Vreau însă să mă rezum la ultima remarcă din această secțiune și anume la “…De asemenea, consiliul elevilor de la școală (…) este subordonat în mod total profesorilor. Este o doamnă profesor (…) care face totul în postul respectiv și totul se mișcă cum vrea doamna respectivă.” 
    Un om care are doar 14-16 ani, nu va putea lua o decizie rațională fără un sfat din partea celor care au o anumită experiență. Nu cred în remarca ca CSE este subordonată profesorilor, cred însă în abilitatea celor din funcțiile de conducere de a vedea ca de multe ori este nevoie de o opinie și un sfat din partea a celor care sunt acolo să ne îndrume în drumul nostru spre progresul profesional pe care îl vom alege. Până la urmă asta este menirea unui profesor!
    Apoi, o cunosc pe doamna profesor despre care se spune în ultima frază. Vreau să vă spun ca dânsa este un profesionist care întotdeauna a reușit într-un mod exemplar să adune, să unească elevii și să le dea un sfat bun acelor care îl cer.
    Doamna profesoară este un profesionist care merită toate aprecierile pentru munca depusă în ultimii ani pentru tot ce înseamnă Liceul Bănățean Oțelu Roșu. Este o pată de culoare pozitivă pentru toate generațiile care au trecut prin mâna sa, iar profesioniștii ieșiți din bancile clasei dânsei, pot confirma acest lucru.
    Dansa nu este și nu are vreun interes sau o atitudine dictatorială, inclusiv prin prisma atitudinii sale față de elev. Ca nu se supune însă lipsei bunului simț este cu totul altceva.

    Cat despre al 4-lea punct da-ti mi voie sa nu ma raportez deoarece nu este nevoie.

    Așadar, în concluzie, este nevoie să fim înțelepți în tot ce facem și să privim atenți anumite lucruri deoarece cred eu ca noi suntem generația care trebuie să pună stop jocurilor politice și murdare care mai târziu se vor transforma în acte de corupție.
    Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ziua Națională a Franței: Pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, parada militară va fi înlocuită de o ceremonie dedicată personalului civil și militar mobilizat în pandemia COVID-19

Data de 14 iulie marchează ziua națională a Franței. Într-o declarație emisă pe 24 Iunie, Ambasadorul Franței în România, Michele Aramis – a evidențiat caracterul excepțional al serbării naționale, care…
Vezi articolul