Triaj zilnic în școli și părinții care au copii bolnavi care strănută, au febră, să îi rețină la domiciliu, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, dupa declararea stării de alertă epidemiologică – instrucțiune

71.688 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – Facebook.com
„Părinții care au copii bolnavi, care strănută, au febră, simptomatologie specifică virozelor, să îi rețină la domiciliu, triaj zilnic în școli”, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, după ce a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Instrucțiunea Ministerului Sănătăţii care conține recomandări pentru școli a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 februarie.

După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), „peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică, „însă nu vor fi restricții pentru populație”, într-o conferinţă de presă, pe 1 februarie. 

Pe 2 februarie, instrucțiunea Ministerului Sănătății privind starea de alertă epidemiologică determinată de gripă a fost publicată în Monitorul Oficial.

Simptomele gripei, răcelii comune și infecției cu virusul sincițial respirator, conform Ministerului Sănătății

Simptomele gripei: Febră cu valori crescute (> 38,5-39°C) cu durata de 3-5 zile, frison, cefalee și dureri de gat, tuse persistenta, dureri musculare persistente și dureri articulare, astenie fizică. Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile.

Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt: tuse, secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari (pauze în respirație). Simptomele durează aproximativ două săptămâni.

Simptomele răcelii comune: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate (până la 38°C) sau febra moderată, evolutie autolimitată  Simptomele debutează progresiv și durează cel mult 5-7 zile.

Recomandările ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila:
  • Realizarea triajului zilnic la nivelul unităților școlare sau preșcolare.
  • Să se asigure în școli, materialele necesare dezinfecției și spălării mâinilor, a suprafețelor, aerisirea încăperilor și respectarea etichetei tusei. Adică, când tușim, copiii trebuie învățați cum să tușească folosind un șervețel de unică folosință sau o batistă de unică folosință sau în pliul cotului, dacă lucrul acesta nu e posibil pentru că tusea se produce prea din scurt.
  • Recomandăm părinților care au copii bolnavi care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie.”
Instrucțiunea Ministerului Sănătății, publicată în Monitorul Oficial

Art. 4. –  „Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează: 

a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare

b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor

d) aerisirea periodică a încăperilor

e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.” 

Datele raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică:

În săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) au fost:

  • 133.057 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (98.011) și cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variația în plus față de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%. 
  • 9.151 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ 3.405 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii țări, cele mai multe fiind în municipiul București (1301) și în județele Cluj (1032), Prahova (582), Constanța (476), Iași (456) și Buzău (429).
  • 43 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 18 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
  • 320 cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat și 4 cu virus B). 

Săptămâna 22.01.2024–28.01.2024 (S04/2024) a fost a 3-a săptamână consecutivă în care incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale și cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, conform comunicatului INSP.

Citește și:
Lucrurile pe care nu trebuie să le împartă elevii la școală, enumerate în materialele informative trimise școlilor de Ministerul Educației, în contextul creșterii numărului de cazuri / Cum pot deosebi părinții gripa de o banală răceală
Școlile vor informa părinții să nu trimită copiii la școală dacă au dureri în gât, nas înfundat și febră – recomandă Ministerul Sănătății / Pentru elevii cu semne de boală transmisibilă respiratorie se recomandă izolarea la domiciliu

12 comments
  1. Sunt perfect deacord să fie ținuți acasă copiii bolnavi!
    Dar oare câți părinți pot rămâne acasă de la servici cu acei copii?
    Si eu am doi copii de 10 si 8 ani, dar pentru ei nu mai pot primi concediu medical…
    Și ce fac, ii las acasă să se trateze singuri, că eu nu îmi mai pot lua concediu medical pentru ei???
    Cred că ar trebui să se rezolve să poată părinții să își poată lua concediu medical si după ce fac copiii 7 ani….

    1. bună ziua! din câte știu a fost modificată legea și se poate lua concediu medical de îngrijire a copilului bolnav ,până ce acesta împlinește 12 ani!

    2. Doamna, esti in grava eroare. Cum adica pana la 7 ani? Concediul medical pentru copil normal e pana la 12 ani si pentru handicapat 18 ani. La clasa a sasea copilul dumneavoastra nu poate lua singur un tratament, cum spuneti? Dar pe telefoane pot sta de la 3 ani, nu? Si inca o data, doamna, scoala este institutie de educare, nu agentie de bone. Daca ai copil bolnav faci si pe naiba-n patru, cum faceau si parintii nostri in vremuri mult mai grele si mai restrictive cand copiii erau bolnavi.

  2. la Pitești nu au scrupule parintii, vin cu aviz de la MF si cadrele didactice nu au ce sa le faca, ba chiar fac si scandal ca au aviz desi copii sunt plini de muci si tuse, le dau antitermic dimineața inainte de ai aduce in colectivitate si gata.
    cresele la Pitești sunt pline de copii bolnavi si nu face nimeni nici un control nici de la dsp nici de la inspectoratul școlar.
    ar fi trebuit sa faca controale inopinante daca tot vor sa faca ceva.

  3. Pana nu se vor IMPUNE si nu doar RECOMANDA aceste lucruri, parintii vor perpetua aceasta epidemie an de an. Sunt atat de inconstienti incat trimit copiii care tusesc sau vomita sau lesina. Imediat se molipsesc ceilalti si profesorii. Acesti peofesori, de multe ori, nu au doar o scoala si duc si in alte scoli. Pana se va face ceva concret, sunt doar vorbe. Un aviz epidemiologic in urma unei testari la medic de familie. M-ar linisti ca profesor cat de cat sa stiu ca un medic a vazut copilul la sfarsitul perioadei de convalescenta si dupa un test covid/gripal si-a dat acordul intr-un aviz epidemiologic. Altfel restul e doar cancan.

    1. Serios? Eram sigură că doar un specimen de profesor poate gândi așa! Dacă lucrai la privat și aveai copiii bolnavi și nu aveai o bunică sau bonă ce făceai deșteptăciunea lumii,? Ți e frică să nu cumva să te îmbolnăvești de la copii…putoare

      1. Bă nene, ca să te iau la nivelul tău, tu știi că și profesorii se căsătoresc și au copii? Realizezi că și profesorii sunt oameni? Iar când ai lor copii se îmbolnăvesc, fie își iau CM, fie găsesc soluții exact ca cei din privat, doar că pe salarii mult mai mici ca în privat?

        Hai sictir.

  4. Și eu ce fac, d-le Rafila? Am luat gripa de la elevii mei, am dus-o pe picioare o săptămână, fără să am ocazia să ajung la medicul de familie, la 300 km de mine (care oricum mi-ar fi putut cel mult recomanda niște febrifuge sau odihnă – ori, cum nu cădeam încă din picioare, era clar că nu-mi poate da un CM de 4 zile – atât au voie, după aceea trebuie o vizită nouă pentru o eventuală prelungire).

    Iar joi am ajuns la febră, frisoane, stare generală alterată, senzație de greață – etc – cei care treceți prin gripa asta, cunoașteți simptomele. Credeți că am putut lipsi? Păi n-avea cine să-mi facă orele! Așa că m-am dus la ore, mai mult moartă decât vie, cu mască (de la începutul modulului, de altfel), în clase unde elevii sunt de asemenea bolnavi. Câte o treime din fiecare clasă, efectiv, lipseau din cauza gripei (părinții spun că e doar răceală, dar copiii se simt rău de câteva săptămâni, și când se simt un pic mai bine vin iar la școală, iar încep să se simtă rău, iar lipsesc, ciclul se repetă de la începutul modulului.)

    Niciun părinte nu-și ține copilul acasă decât dacă vede că practic nu poate sta în picioare. Restul – cu tuse, cu febră ușoară, cu stări de vomă, cu toate celelalte – vin la școală și nu poartă mască (deși școala li le oferă gratuit!) și împrăștie virușii tuturor care scăpaseră până atunci.

    Dacă e cineva curios de ce nu s-a vaccinat lumea contra gripei în toamnă – în comuna unde lucrez n-au avut vaccinuri antigripale nici pentru cei mai vulnerabili, nici măcar contra plată. Poate știe d-l Rafila de ce.

    Dacă avem noroc, scăpăm când vine căldura, în câteva săptămâni. Dacă nu…

    1. Aveti mare dreptate. Mi-am subrezit sanatatea plamanilor astfel. Daca ii intrebi de ce vin la scoala au urmatoarele texte(cel putin la mine, la tara): Ma trimite mama; Nu stau acasa ca ma pune mama la munca(copil bolnav); Ma pune sa stau cu cel mic/cei mici; Pierd bursa, alocatia; Nu vrea mama sa mearga sa-mi ia scutire; Nu vrea sa-mi ia scutire ca se plateste etc. As putea continua si sa stiti ca sunt toate rupte din realitate. Si vin mai mult lesinati decat vii si dorm cu capul pe masa si vomita si tremura si tusesc si sufletul din ei fara nicio protectie, iar lui Rafila ii arde de RECOMANDARI. Nu de ele avem mevoie, ci de masuri reale. A spus odata cineva foarte bine: Romanul nu stie decat de bici. Pentru ca el de vorba buna se gandeste ca e singur pe pamant. Neam mai pagan, mai isteric, mai conspirationist si mai ales mai egoist ca neamul romanesc nu mi-a fost dat sa vad. Si au remarcat si strainii in pandemie cand romanii au fost cei mai sceptici din Europa, cei mai Gica-Contra si mai egoisti. Vor continua sa ne considere bone pana li se vor impune si nu recomanda reguli de sanatate de bun simt. Dar cum romanului acesta ii lipseste, trebuie facut ceva in legislatie.

      1. Este aceiași situație și in Capitală!!!
        Eu am făcut gripa A, de la elevii care tușesc, stranuta, nu poartă masca. sunt însărcinată in 35 săptămâni, deși mai puteam merge la școală, a trebuit să intru in prenatal!

        1. AceEasi. Si asa este. Dar totusi, la 35 de saptamani deja puteti sa vi se rupa apa pe la scoala, deci mai bine asa. Vin in toate felurile: bolnavi, raciti, tusutiri. Am carat in toata familia. Am facut BPOC 3 membri ai familiei si NUMAI SI NUMAI din cauza elevilor. Si asta dinainte de pandemie. Sunt profesor de muzica si evident, culeg toate virusurile posibile din scoala.

  5. vezi sa nu…ii vor trimite,că n au cu cine sa i lase! 🙂 profesorii sunt bone gratuite:))
    și pretextul este: vai,sa nu piardă!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like