Trei universități maghiare din Transilvania au înființat un consorțiu universitar

764 de vizualizări
Foto: Sapientia.ro
Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania (EMTE), Universitatea Creștină Partium (PKE) și Institutul Teologic Protestant au înfiinţat un consorţiu universitar, relatează agenția maghiară MTI, citată de Rador.

Scopul consorţiului universitar este promovarea intereselor comune şi realizarea obiectivelor comune, precum şi întreprinderea unor acţiuni în comun în România pe probleme de învățământ superior și în vederea construirii relațiilor cu Ungaria şi la nivel internațional.

Despre obiectivele consorţiului universitar Pro Bono Publico au vorbit, la o conferinţă de presă susţinută miercuri la Cluj-Napoca, Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia EMTE, care are facultăţi deschise la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, József Pál, rectorul PKE din Oradea, şi Vilmos József Kolumbán, rectorul Institutului Teologic Protestant.

Márton Tonk a precizat că la cele trei facultăţi ale Universităţii Sapientia învaţă o treime din studenţii români care studiază în limba maghiară.

Sursa: Rador / Traducere: Rozália Gănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reducerea birocrației a fost înțeleasă de către unii prin eliminarea dosarului cu șină, spune Sorin Hagiu, director de școală: Hârtiile din interiorul dosarului cu șină au rămas aceleași, adică eu nu mai cer acum hârtii în dosar cu șină, le cer într-o folie de plastic

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „reducerea birocrației a fost înțeleasă de către unii prin eliminarea dosarului cu…
Vezi articolul

Guvernele ar trebui să înceapă imediat să renunțe la a folosi profesorii ca suplinitori și la personalul necalificat pentru a acoperi deficitul de cadre didactice – recomandă Grupul la nivel înalt al ONU privind profesia didactică, din care și România a făcut parte

Guvernelor le este recomandat să elimine treptat utilizarea profesorilor pe bază de contract pe perioadă determinată și a personalului necalificat prin implementarea unui plan de tranziție care să includă evaluarea…
Vezi articolul

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision Romania, despre rezultatele PISA 2022: Nu este vorba nici pe departe de reziliență. Noi vedem în fiecare zi copii care nu știu să scrie și să citească / Dacă era probabil alt sector, aveam declarată stare de urgență

„Rezultatele PISA, din păcate, nu ar trebui să ne uimească. Nu este vorba nici pe departe de reziliență, în momentul în care nu ai niciun fel de indicator de bunăstare…
Vezi articolul

Ordonanța „mătură”. Cum ia premierul Ciolacu toți banii de la școli, rămași din burse pentru elevi neplătite sau din programul „corn, lapte și fructe”, ca să umple Fondul de rezervă și să evite rectificarea bugetară – proiect

Guvernul Ciolacu pregătește, printr-un proiect făcut de Ministerul de Finanțe, condus de ministrul PNL Marcel Boloș, un proiect de ordonanță de urgență de tip „mătură”. Mai exact, este vorba despre…
Vezi articolul