Trei tineri, care luaseră Bacalaureatul la limită, au picat examenul după ce au contestat toate notele și lucrările le-au fost recorectate

19.084 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
Trei candidați la sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie 2024 au picat examenul după ce au contestat toate notele primite, deși inițial luaseră examenul, conform unei analize Edupedu.ro asupra datelor publicate de Ministerul Educației. Este vorba despre tineri din județe diferite – Bacău, Bihor și Olt.

Cazul 1: Elev la specializarea Filologie – uman, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești, județul Bacău, promoția 2024. A primit inițial note care îi asigurau media 6,2, adică promova examenul. A făcut contestație pentru toate cele trei note primite și reevaluarea lucrărilor a însemnat pentru el picarea Bacalaureatului.

NoteLimba și literatura românăIstorieGeografieMedia
Inițiale5,76,46,56,2
Finale5,655,656,155,81

Cazul 2: Elev la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, județul Bihor, tot la Filologie-uman, promoția 2024. Avea media 6,46 la afișarea rezultatelor inițiale. A constestat toate notele primite și la final media a coborât sub limita de promovare. A fost reevaluat cu 1,25 de puncte în minus la Istorie și cu 0,20 la română, nota la Logică a rămas neschimbată.

NoteLimba și literatura românăIstorieLogicăMedia
Inițiale6,057,655,76,46
Finale5,856,45,75,98

Cazul 3: Elev la Matematică-Informatică – profil real, la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Corabia, județul Olt. Și aici este vorba despre un tânăr din actuala promoție. A avut note care îi asigurau modei de promovare la limită, dar după ce a contestat toate evaluările primite, punctajul nu a mai ajuns la progul de promovare de 6.

NoteLimba și literatura românăMate M1AnatomieMedia
Inițiale5,655,656,96,06
Finale5,55,556,355,86

Lista de mai sus nu este exhaustivă. Dacă mai știți astfel de cazuri de contestare a tuturor notelor, reevaluare care a dus la picarea examenului, puteți scrie un comentariu la acest articol sau puteți trimite indiciul pe redactie@edupedu.ro.

În context, Edupedu.ro a scris despre cele aproape 49.000 de note de la Bacalaureat 2024, sesiunea de vară, care au fost greșite.


10 comments
  1. Baieti, ăștia care aveți 6 și ceva media, stați liniștiți și nu contestați ca poate ati fost supraevaluati.

  2. Daca nu au fost multumiti, cine ce sa le faca? La contestatii se verifica mult mai ,,la sange”. Si este o.munca destul de meticuloasa, mai ales ca s-au corectat online si mu de acasa! F bine au patit!

  3. @Andrei
    Ai luat în calcul faptul că ai fi putut greși, simplu, în mai multe locuri?
    De exemplu:
    1. la subiectul II cerința 5 să nu fi pus ghilimele la una din informațiile istorice care trebuiau selectate din text, sau punctul de vedere să nu fie susținut decât de o informație aleasă?
    2. La subiectul II cerința 6 să nu fi folosit unul din conectorii ceruți?
    3. La subiectul III reperul 4 – să nu fi folosit unul din conectori pentru argumentul istoric?

  4. Elevii primesc note umflate timp de 4 ani, de aceea ajung să fei nemulțumiți de notele de la bacalaureat. În același fel sunt uneori încurajați și la meditații. De ce ne mai mirăm că sunt nemulțumiți de note? Da, ar fi bine să-și poată vedea notele și punctajele obținute.

  5. Atunci când contești, îți asumi consecințele(contestatia este un drept, nu o obligatie!)! Ai peste 18 ani, ai discernământ! Cum luaseră puțin peste 6, de ce ar contesta totul?!

  6. Situația cu contestațiile este de-a dreptul hilară, dar ca întotdeauna, ministrul educației se bucură de fiecare zi de mandat ca fiind ultima, zâmbind și chiar crezând că face ceva pentru a îmbunătăți sistemul educațional. De ce contestația este o loterie în România? La Ministerul Educației nu s-a auzit de principiul de drept conform căruia un apel în instanță nu poate aduce o pedeapsă mai dură (se consideră o formă prin care curtea poate sancționa apelantul că nu o respectă)? Exact la fel este și acum, profesorii profită de faptul că nu mai ai ce face după și corectează în ultimul hal. Eu am luat 9,90 la istorie (unul mi-a dat 10 și altul 9,80), iar după contestare am ajuns la 9,55 (9,50-9,60). Evident că nu este normal așa ceva. Și nu că susțin eu că lucrarea mea e de 10, dar deja un profesor a dat punctajul, iar altul era pe punctul să o facă.
    Cel mai bun exemplu este Republica Moldova! Acolo primești lucrarea digital, pe platformă guvernamentală (exact ceea ce se poate face și la noi, că tot scanăm lucrările), și contești anumite exerciții, nu neapărat lucrarea integral! Pentru că vezi punctajul pe exercițiu. Și, evident, într-o țară de lumea a treia legea educației este mai bună decât într-un stat membru al Uniunii Europene, după contestare nota NU poate să scadă, ci doar să rămână la fel sau să crească.
    Eu când o văd pe doamna ministru zâmbitoare așa eu cred că trebuie să-i mulțumească norocului (ăla pe care eu nu l-am avut la corectare) pentru că a noastră clasă politică este cum este, iar într-un regim bazat pe competență, „doamna” ar fi ajuns la o fabrică de ulei. Spun „doamnă” în ghilimele de la faza preluării mandatului, în care și-a aplecat capul în fața Președintelui Iohannis, în semn de supunere. Sunt sigur că aveți acolo în minister un birou de presă care vă prezintă principalele opinii din țară, încât să ajungă și mesajul acesta, dar mai știu sigur că în orgoliul dumneavoastră nu veți face nimic, nu numai pentru mine, ci și pentru viitoarele generații. Țineți-vă cu toate mâinile de birou! De aia sunteți atât de ocupată de „educație”, pentru că negociați un mandat de parlamentar din partea PNL în decembrie.
    Semnat, un olimpic la istorie, care din cauza dumneavoastră și sistemului pe care îl păstoriți vremelnic a fost depunctat pe nedrept, ca răzbunare a unor „profesori” ignoranți. „Profesori” care se plâng că de orice, dar le convine să ia 5 euro / lucrare și să-și bată joc de ele.
    România – stat oligarhic, a cărui conducere funcționează împotriva interesului național și poporului. Va veni și ziua în care veți pleca la groapa de gunoi a istoriei… da, da, a acelei istorii pe care mi-ați depunctat-o!

    1. Daca elevul ar avea dreptul sa conteste stiind ca nota nu poate fi modificata in jos , din 140.000 de absolvenți 140.000 ar depune contestatii si de două ori daca ar fi permis !
      Nu mergi sa depui contestatie ca asa ai chef , cand faci treaba asta trebuie sa fi sigur ca ai fost depunctat, nimeni nu isi pierde timp din viață pentru ifosele unora care nu sunt capabili sa isi faca autoevaluarea cu celeritate!

    2. Nu știam că elevii văd și borderoul de evaluare … Ba chiar sunt destul de sigură că nu îl văd … deci de unde știi că un profesor ți-a dat 10 și nu ți-au dat amândoi 9,9?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizată de ISJ Covasna, în ianuarie. Nu vor fi suspendate orele la celelalte clase neimplicate în simularea județeană, anunță inspectoratul școlar

Elevii de clasa a VIII-a din județul Covasna vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în perioada 22-25 ianuarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Simularea județeană a examenului de…
Vezi articolul

BAC 2023 – sesiunea specială. Elevii susțin joi, 18 mai, proba scrisă la Limba română. Candidații vor avea asupra lor doar cartea de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă de culoare albastră

Elevii care s-au înscris la sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023 susțin joi, 18 mai, proba scrisă la Limba și literatura română, potrivit calendarului oficial. Ieri a avut loc…
Vezi articolul