Trei profesori de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, printre care și prodecanul Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, Mariana Moatăr, sunt cercetați penal de DNA pentru luare de mită

14.053 de vizualizări
Foto: © Starast | Dreamstime.com
Trei profesori universitari de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, printre care prodecanul Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, Mariana Moatăr, sunt cercetați penal pentru luare de mită și DNA a luat măsura de control judiciar pentru 60 de zile, scrie publicația Expressdebanat.ro. Rectorul Universității, Cosmin Popescu spune: ”Sunt oameni pe care îi respect, dar ne delimităm de astfel de practici”, potrivit G4Media.

Trei profesori sunt cercetați penal pentru luare de mită după ce în seara de 19 iunie, procurorii DNA Timișoara au prins-o în flagrant pe Maria – Mihaela Moatăr când primea mită de la un student, 2000 de lei. Au fost făcute și percheziții la universitate și acasă la prodecan, scrie Express de Banat.

Maria – Mihaela Moatăr, prodecan al Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, este acuzată de luare de mită în formă continuată și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Ioan Petru Dragomir, cadru universitar al Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, este cercetat pentru luare de mită în formă continuată și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Manuela Carolina Ștefan, cadru universitar al Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, este de asemenea acuzată de luare de mită, tot în formă continuată, potrivit publicației locale.

Potrivit G4Media, rectorul Universității, Cosmin Popescu, a precizat că ancheta a produs o undă de șoc în universitate.

“Am înțeles că uneia dintre aceste trei persoane i s-a făcut un flagrant. Astăzi de dimineață, (n. red – 19 iunie 2024) am înțeles că colegii au fost reținuți. Oricum, este o chestiune care m-a surprins de neplăcut. E o chestiune pe care universitatea noastră efectiv se delimitează, pentru că nu agreăm aceste practici în universitate, este foarte neplăcut. Sunt oameni, cum să vă spun, pe care îi respect, la care țin, dar ne delimităm de astfel de practici”, spune Cosmin Popescu.

Potrivit informațiilor disponibile până în prezent, prodecanul Mariana Moatăr ar fi fost prinsă în flagrant după ce a luat 2.000 de lei pentru a-i permite unui student să intre în examen.
Rectorul Cosmin Popescu susține că le-a transmis colegilor în permanență să aibă grijă cum se comportă cu studenții. “Le spuneam colegilor mei dascăli, de fiecare dată, poate cumva obsesiv, să fim atenți la modul în care ne comportăm cu copiii noștri. Evident, nu reprezintă asta facultatea, este un caz nefericit”, precizează Cosmin Popescu. Rectorul Universității de Științele Vieții dă asigurări că susținerea examenelor nu va fi afectată de ancheta DNA, mai scrie G4media.

Foto: © Starast | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Trei profesori de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, anchetați pentru luare de mită / Rector: ”Sunt oameni pe care îi respect, dar ne delimităm de astfel de practici”

2 comments
  1. Cam mult 2000 lei sa intri in examen, can tras de par, poate iar se trezeste un pitigoi sa spuna ca vorbesc “in jargoane”, ca am mai patit-o,pentru banii astia trebuia sa ia examenul fara sa se prezinte, iar domnul rector stie ca nu sunt singurii, sa nu se mai delimiteze, pana si administratorul se ocupa cu aranjarea examenelor si cu ciubucareala, tot circul este regizat.

  2. O facultate de Inginerii și Tehnologii aplicate (spre-a se dosebi de thenologiile teoretice!) la i universitate de științele vieții! Care-i de fapt o facultate de horticultură și silvicultură. Te-ntrebi dacă ăia din minister citesc ce semnează!
    Cei trei șpăgari au fost angajați pe vremea altui rector, cu mare drag dă Banatu ge la munce, azi academician olimpian, pur și alb. Dintre ei, Carolina mai avea câțiva ani și ar fi reușit să stabilească un record demn de universitățile fantomă: să ieși la pensie fără să faci ore! Rectorul Popescu, care s-a trezit în mâini cu acest cartof de imagine fierbinte, ar trebui să-i demită mâine la prima oră și-ar trebui să supună facultatea în cauză unui audit foarte serios (în caz că ministrul educației doarme și nu și-a trimis deja corpul de control la Timișoara).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O companie specializată în evaluarea competențelor digiale avertizează asupra riscului ca proiecte importante din PNRR, precum formarea pentru pedagogie digitală a 100.000 de profesori, să fie făcute formal, fără un impact real: Riscăm să irosim banii europeni în proiecte ineficiente, prefăcându-ne că facem digitalizare

„Absorbția fondurilor europene nu ar trebui să fie un obiectiv în sine, ci un mijloc pentru a digitaliza România cu adevărat“, scriu reprezentanții ICDL/ECDL într-un comunicat de presă în care…
Vezi articolul

40% dintre tinerii români ar dori să se mute în altă țară în următorii trei ani, iar aproape un sfert au planuri concrete în acest sens – raport Eurofound / România a avut cea mai mare rată de tineri NEET, din Uniunea Europeană, în 2022 – tineri de 15-29 de ani care nu sunt în sistemul de educație sau în cel de formare și nici nu lucrează

Pentru prima dată în istoria recentă, România a fost clasată pe primul loc la încă un indicator negativ în Uniunea Europeană: rata tinerilor NEET. Astfel 20% dintre tinerii cu vârsta…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”

Măsura demiterii inspectorului școlar general din București a fost corelată cu gravitatea declarației făcută de acesta în privința cazului elevului care s-a aruncat pe geam la o școală din Sectorul…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

World Vision România: Examenul de admitere la liceu propus de Legea Deca arată neîncredere în Evaluarea Națională și creează inechitate. Propunem ca evaluarea competențelor specifice de care un elev are nevoie pentru a face față unui anumit liceu să fie făcută prin analiza portofoliului educațional

World Vision România susține că examenul suplimentar de la finalul clasei a VIII-a propus de Legea Deca, ce le dă astfel liceelor posibilitatea de a-și realiza propriile concursuri de admitere,…
Vezi articolul