Trei profesoare Prime Doamne: Diferențele dintre Jill Biden, Brigitte Macron și Carmen Iohannis / Cauze sociale sau rochii, inele și coliere cu diamante?

1.873 de vizualizări
Sursa: Colaj G4Media.ro
Întâmplarea face ca trei prime doamne să fie profesoare de liceu: Jill Biden, profesoară de engleză, Brigitte Macron, profesoară de franceză și latină și Carmen Iohannis, profesoară de engleză. Cele trei s-au și întâlnit în calitate de prime doamne în timpul mandatului soților. Între soția președintelui SUA, soția președintelui Franței și soția președintelui României sunt însă diferențe majore, atât de rol formal în societate, cât și de grad de implicare în susținerea unor cauze sociale. Cele două Prime Doamne din SUA și Franța ocupă acest rol formal, au în fișa postului pe lângă funcția de reprezentare în stat alături de președinte, implicarea în acțiuni simbolice menite să inspire.

Prima Doamnă a României nu există ca instituție, nu are cabinet propriu cu mic aparat funcționăresc, prin urmare nici un rol formal în stat. Cu toate acestea, Carmen Iohannis îl însoțește pe șeful statului în unele vizite oficiale în afara țării, s-a întâlnit în calitatate de Primă Doamnă atât cu Jill Biden, cât și cu Brigitte Macron, dar activitatea ei socială se reduce la foarte puțin. În afară de faptul că predă mai departe engleza la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, nu există un raport de activitate în afara de rarele postări pe Facebook de Paști, de Crăciun, la venirea primăverii sau poze de auto-promovare. Din poziția simbolică ocupată în ultimii opt ani, doamna Iohannis a promovat diverse creatoare de modă locale, care i-au croit rochiile pentru evenimente externe sau interne. Mai nou, doamna Iohannis face reclamă la bijuterii de lux.

  • Ce aflăm despre profesoara de engleză Jill Biden, prima doamnă a Americii de pe siste-ul oficial al Casei Albe:

”În primii doi ani în calitate de Primă Doamnă, Dr. Biden a călătorit în peste 40 de state și teritorii, în peste 100 de orașe și în alte zece țări. Ea a continuat să susțină cauzele care i-au definit viața publică: sprijinirea familiilor militarilor, promovarea creșterii oportunităților educaționale și eforturile pentru a pune capăt cancerului așa cum îl știm. Ea a promovat misiunile a două inițiative cheie ale Casei Albe, Joining Forces și Cancer Moonshot, și a fost, de asemenea, un mesager de frunte pentru cele mai urgente priorități ale administrației, inclusiv: redeschiderea în siguranță a școlilor după închiderea pandemiei, sprijinirea agendei economice a președintelui și îndemnarea adulților și copiilor să se protejeze pe ei înșiși și comunitățile lor prin vaccinarea împotriva COVID-19.

  • Ce aflăm despre profesoara de franceză și latină Brigitte Marcon de pe site-ul Palatului Elysee:

”Din 2016, Brigitte Macron a lucrat alături de soțul ei în campania prezidențială. Emmanuel Macron a fost ales președinte al Republicii la 7 mai 2017. Ea s-a mutat împreună cu acesta la Palatul Élysée.

În august 2017 a fost introdusă o „Cartă de transparență referitoare la statutul soțului/soției șefului de stat”, în conformitate cu angajamentul luat de Emmanuel Macron în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Pentru prima dată, rolul soțului/soției șefului statului a fost definit.

De îndată ce a sosit, francezii i-au trimis lui Brigitte Macron un număr uriaș de scrisori. Ea a decis să folosească aceste solicitări pentru a-și construi agenda și a-și determina angajamentele, printre care se numără incluziunea persoanelor cu dizabilități, protecția copilului și lupta împotriva bullying-ului în școală.

  • Ce aflăm despre profesoara de engleză Carmen Iohannis de pe site-ul Palatului Cotroceni:

Nimic.

România nu recunoaște, în mod formal, instituția Primei Doamne. Nu are cabinet propriu la Cotroceni, deci nu are secțiune în site-ul presidency.ro, ca Jill Biden sau Brigitte Macron. Totuși, atunci când G4Media.ro a întrebat Administrația Prezidențială dacă există un contract de promovare a bijuteriilor create de Malvinsky, purtate sâmbătă de Carmen Iohannis în timpul vizitei președintelui Iohannis în Germania, răspunsul oficial s-a referit la Prima Doamnă ca la o instituție, chiar dacă ea nu există în hărtiile oficiale.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

3 comments
  1. Președintele României și nevasta lui sunt securiștii docili ,care au doar deprinderile de a falsifica documente pentru a și ,,transfera” case in proprietate,de a avea vacante multe și scumpe pe banii poporului .Jos corupții,hotii și securiștii care au vândut Romania de 32 de ani.

  2. Comparam si sotii acestor doamne ?
    Trist, dar valoarea presedintilor in cauza e asemanatoare sotiilor.
    Iar despre calitatea hainelor, familia Iohannis sufera rau de tot. Domnul presedinte aproape mereu ai impresia ca e cu burta spraplina si stau nasturii sa se rupa, iar cravata parca e aceeasi de acum 7 ani. Doamna , pe langa costumatiile insipide, prea colorate si aproape mereu sifonate , nici nu respecta regulile de protocol. Amandoi practic “ne reprezinta” si teoretic zau mi-e rusine cateodata cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Termenul-limită în competiția pentru Centre de Excelență în cercetare a fost prelungit / Anunțul – însoțit de o „eroare materială” ce afecta bugetele proiectelor, cu câteva zile înaintea termenului-limită inițial, dar aceasta a fost corectată între timp

Numărul de centre de excelență pentru cercetare de vârf în care guvernul vrea să investească 1,6 miliarde de lei crește de la 20 la 24, potrivit unui ordin al ministrului…
Vezi articolul

Ciolacu: Vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri / Vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu 4 în față la Educație, cu cheltuieli indirecte prin administrația locală cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%

Bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, spune premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat la un eveniment organizat de Antena3, luni, că în opinia sa „cred că ajungem…
Vezi articolul

Grevă japoneză anunțată de elevii din 6 județe, care cer demisia Ligiei Deca pentru „tăierea transportului elevilor din 19 judeţe”. Asociațiile anunță că atacă în instanță Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli

Liceeni din șase județe au intrat în grevă japoneză de astăzi, 9 ianuarie, până pe 15 ianuarie, acuzând Ministerul Educaţiei că blochează gratuitatea transportului pentru elevi, transmite Agerpres. Asociaţia Elevilor…
Vezi articolul