Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Foto: captură - Live Facebook.com

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în principal în Statele Unite ale Americii. Cercetători activi în România au obținut trei dintre premiile la principalele categorii, plus un premiu special în cadrul evenimentului.
Premiile speciale:
Premiile la cele două categorii principale:

Ioana Feodorov – Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență – Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române (Filologie/civilizație arabă).

Simion Astilean – Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență, UBB (Fizică)

Lucian Mihai Itu – Premiul la Categoria II, Tineri cercetători, Universitatea Transilvania (Medicină personalizată)

Octavian Bucur – Premiu categoria II, Tineri cercetători, Viron Molecular Medicine Institute, Boston (Medicină)

Despre câștigătorii premiilor speciale:

Sergiu PașcaPremiul special pentru excelență în cercetare – profesor la Universitatea Stanford

S-a născut pe 30 ianuarie 1982 și lucrează în prezent ca profesor de psihiatrie și științe comportamentale la fundamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite. După ce a obținut diploma de medic în 2007 la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu din Cluj-Napoca, s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009. A fost inclus de cotidianul de New York Times pe lista sa de vizionari în medicină și științe și este câștigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru promisiune medicală creativă.

În 2022 a susținut un discurs în cadrul celebrelor conferințe TEDex despre ingineria inversată a creierului uman în condiții de laborator.

Daniela RusPremiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, director al laboratorului de informatică și inteligență artificială al celebrului MIT.

Daniela Rus s-a născut la Cluj. Este în prezent stabilit în Statele Unite ale Americii, la Massachusetts, unde este director al laboratorului de informatică și inteligență artificială al celebrului MIT Institutul de Tehnologie Massachusetts. De asemenea, este profesor în Departamentul de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Și-a obținut doctoratul în informatică de la Universitatea Cornell și este beneficiar al mai multor premii pentru robotică obținute în Statele Unite ale Americii, vizând dezvoltarea de algoritm. Cercetările acestuia sunt axate în principal pe dezvoltarea roboticii de rețea, conducând cu tenacitate și profesionalism laboratorul de robotică distribuită, laborator ce desfășoară activități de cercetare pe roboți modulari și auto-reconfigurabili, algoritmi distribuiți și sisteme de roboți auto-organizați, rețele de roboți și senzori pentru primul răspuns, rețele de senzori mobil și nu în ultimul rând robotică subacvatică cooperativă. Revista Forbes în anul 2017 la inclus în lista cercetătorilor care avansează în cercetarea în inteligență artificială.

Lucian ChiriacPremiul special pentru cercetare interdisciplinară, Universitatea Harvard

Lucrează pentru a combate cancerul. Este profesor la Universitatea Harvard și își desfășoară activitatea la Dana Ferber Harvard Center oferă expertiză de laborator disponibilă pentru proiecte de colaborare cu departamentele de oncologie medicală și chirurgie pulmonară de la Dana Farber, ceea ce include obținerea de țesut normal și neoplazic, bancă de țesuturi înghețate, blocuri de parafină, imunohistochimie, microdisecție cu captură cu laser și extragerea și analiza ADN-ului.

Anton Ficai – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, Universitatea Politehnica București

El lucrează la Departamentul de Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomateriale, Laureat al Olimpiadelor Naționale de Chimie, distins cu peste 100 de medalii de aur și premii speciale, fiind de asemenea un membru activ al Academiei Oamenilor de Știință din România și al mai multor societăți profesionale.

Citește și:
Bugetul ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Cercetării Sebastian Burduja, în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești / Anul acesta bugetul cercetării a rămas sub 0,2% din PIB
Exit mobile version