Trei din patru elevi participanți la o consultare Salvați Copiii spun că au asistat ca martori la situații de bullying în clasa unde învață

406 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Circa trei sferturi (73%) dintre elevii care au participat la o consultare organizată de Salvați Copiii România afirmă că au asistat, în calitate de martori, la situații de bullying in clasa unde învață. Patru din cinci (82%) dintre participanți au spus că au fost martorii unor cazuri de bullying în școala unde învață, iar 45% în grupul de prieteni, potrivit unui comunicat al organizației.

Printre elementele de bullying menționate de participanții la consultare, care s-a desfășurat online în iunie a.c., se numără amenințarea cu violența fizică, umilirea, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup. 

  • În comunicatul de presă, ce anunță o acțiune a organizației pentru combaterea anxietății în rândul copiilor, este citată  Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: „Ultimii ani au fragilizat sănătatea psiho-emoțională a copiilor, iar copiii trăiesc emoții puternice, pe care nu știu să și le gestioneze și atunci apar manifestări ca anxietatea, depresia, furia și chiar  bullying-ul, la școală. Este important să recunoaștem semnele, să vorbim cu copiii și să desfășurăm activități care să îi reînvețe să fie împreună, să se joace și să construiască relații sociale pozitive”.

Potrivit Salvați Copiii, care nu oferă detalii despre consultarea în rândul copiilor, în urma acestui sondaj s-a constatat că “un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare)”. 

Salvați Copiii arată că, la nivelul organizației internaționale Save the Children, cercetările recente au arătat că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea, iar de la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi.

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Din păcate, Frunzele, spune un mare adevăr. Aceste practici sunt din ce în ce mai răspândite în școlile din România.

  2. Pai lucrurile astra se întâmplă și profesorilor când nu vor sa pună note elevilor care nu vin la ora sau sa dea note mari elevilor care nu învață. Directorul și secretariatul trebuie sa mănânce fără munca și fără sa facă ei ilegalități. Hartuiesc profesorul-problema și copii învață de la ei cum sa își trateze colegii – problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca a spus că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata

O inițiativă legislativă înregistrată în Parlament, ce vizează majorarea salariilor cadrelor didactice separat de alte categorii de bugetari, nu este susținută de guvern, arată executivul într-un punct de vedere referitor…
Vezi articolul
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli

SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs

Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli vor fi realizate de profesori de la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre subiectele care vor fi date…
Vezi articolul

Doar 31% dintre profesori au până în 40 de ani, 9% au peste 60 – o situație “îngrijorătoare”, spune ministrul Cîmpeanu. El reia propunerea salariilor atractive ca soluție pentru a avea “profesori buni”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reluat, vineri, tema introducerii unor salarii atractive pentru cadrele didactice, drept soluție pentru a avea “profesori buni”. El a ilustrat problema calității în educație prin…
Vezi articolul