Aproape 3 din 4 elevi de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale 2024 nu au obținut nici un punctaj la ultimul item, la subiectul III, de geometrie. Ministerul Educației a publicat date pentru fiecare item, pentru prima oară, pentru că lucrările au fost corectate digital pe o platformă care permite mai multe tipuri de analize. La subiectul III, mai puțin de 1% au luat punctaj maxim. Amintim, mai mulți părinți și elevi au scris pe grupuri sau rețele sociale că subiectele au fost grele și doar cei care au făcut meditații ar fi putut să le rezolve.
- Puțin peste jumătate nu au luat nota 5 la proba de matematică, arată rezultatele publicate de Ministerul Educației, care indică un record negativ la simulare: cel mai mic procent de note peste 5 din ultimii 4 ani, la Matematică.
- Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării (limba română, matematică, respectiv limba maternă) au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare, pentru a le putea discuta cu aceștia, în perioada următoare.
75% elevi de clasa a VIII-a nu au obținut niciun punct la ultimul item al subiectului III, de geometrie, la simularea Evaluării Naționale 2024. La acest subiect, mai puțin de 1% au luat punctaj maxim, adică 0,70%.
La subiectul I, rezultate mai bune s-au înregistrat la itemii 1 (peste 81% dintre elevi au luat punctaj maxim) și la itemul 3 (73,63% dintre elevi).
La cel de-al doilea subiect primii doi itemi au fost rezolvați de 81,64% dintre elevii de clasa a VIII-a, respectiv 56%.
În total, 69.347 de elevi, adică 42,37%, au obținut la Matematică note mai mari sau egale cu 5, potrivit datelor oficiale.
S-a înregistrat un record în privința notelor sub 5 la Matematică, peste 57% anul acesta. Din 2019 și până în prezent, cel mai mare procent de note egale sau mai mari ca 5 a fost înregistrat în 2022. Atunci 60% din elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale au luat note egale sau mai mari decât 5.
Au fost recorectate la proba de matematică 406 lucrări, adică 0,25%.
De la proba de Matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale 2024 au lipsit peste 1000 de elevi care au participat la proba de Română nu au mai venit la proba de Matematică.
Au participat peste 163.600 de elevi din totalul celor 176.266 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent, anunță Ministerul Educației. În urma unor tentative de fraudă au fost eliminați 10 elevi.
Notele obținute nu se trec în catalog. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, se arată în informarea Ministerului Educației.
Elevii de clasa a VIII-a au primit 18 exerciții și probleme la simularea probei de Matematică de la Evaluarea Națională 2024, potrivit subiectelor consultate de Edupedu.ro. La primul Subiect au fost 5 itemi de tip grilă și unul de precizat dacă o afirmație este adevărată sau falsă.
Subiectul al II-lea a fost integral grilă și majoritatea problemelor au fost de geometrie. Iar la subiectul al III-lea itemii au solicitat scrierea pe foaia de examen a rezolvărilor complete. La problema de geometrie în spațiu, ultimul item, elevii au avut un cub.
Vezi aici subiectele și Baremele de corectare și notare pentru Limba română, simularea Evaluării Naționale 2024, publicate de Ministerul Educației
Informații de context
Ligia Deca a spus despre subiectele de la simularea Evaluării Naționale 2024, în urma unor controverse, că subiectele au fost echilibrate, au asigurat atât grad mediu, dar și înalt de dificultate, să putem avea departajare. Ministrul Educației a spus că, în ultimii ani, a văzut o inflație de note mari și „trebuie să avem și subiecte care departajează între copiii cu performanță medie și copiii cu performanță înaltă”.
Amintim, subiectele de la proba de matematică au stârnit controverse în mediul online. Părinții și elevii au acuzat că subiectele au fost prea grele, că nu le putea face orice elev de clasa a VIII-a, ci doar cei care au făcut meditații, sau că nu au avut suficient timp la dispoziție.
Secretarul de stat Sorin Ion a spus, la Euronews, referitor la subiectele de la proba de matematică, simularea Evaluării Naționale 2024, că sunt “așa cum trebuie să fie niște subiecte la un examen național”.
“Nu știu dacă este sănătos să vorbim despre subiecte foarte ușoare sau dacă e bine să avem subiecte ușoare și oricum e discutabil. Nu veți găsi niciodată unanimitate în părerile profesorilor de matematică cu privire la nivelul de dificultate. Unii vor spune că sunt ușoare, alții vor spune că sunt grele. (…)” – Sorin Ion.
8 comments
Îngrijorătoare rezultatele. Și nu mă refer la faptul ca unele subiecte au fost desprinse de realitate și ca s-au luat puține note mari. Ci la faptul ca mai mult de jumatate din elevi nu au luat note de 5, la clasa a opta. Tot umblăm după performanță (puțini o obțin)și ne scapă faptul îngrijorător ca cei mulți au rezultate proaste, și cumva pare vina lor, nu a societății, nu a statului și materiei desprinse de realitate și doamne ferește, nu a unora dintre profesori care nu văd o problema când jumătate dintre elevi nu obțin rezultate de trecere. Rezultate care se vor vedea și mai târziu, pentru ca acești copii cresc și vor deveni “contribuabili”….sau nu, pentru ca statul nu i-a învățat nimic și deci el “stat” nu se va putea baza pe nimic. Cam astea sunt efectele gândirii pe termen scurt a statului…..ca de 34 de ani “gândirea” este pe perioade scurte, de cel mult 1 an, sau pe “mandate”. Și atunci cum vrem oare să obținem rezultate bune???
Fără multă filosofie, NIMENI nu poate învăța în locul lor. Au scuze – doi ani online, nu mai au atenție, sunt repede distrași de orice altceva, nu-și mai fac temele (că-s grele și multe), ”nu le explică bine” profesorii, etc. Orice, oricine, doar ei nu sunt vinovați, îngerașii.
La care se adaugă faptul că e o simulare, nu examenul, materia de a 8-a nu e terminată în februarie (la început), orice-ar spune ministrul și alți băgători în seamă (ați uitat că perioada simulărilor a fost anunțată aproape de finalul anului calendaristic 2023? Pentru examen se repetă informații cunoscute, se petrece timp de pregătire în școală destul… dar nu în februarie.)
Hai să nu exagerăm cu istericalele. Cine vrea, va putea – până în iunie mai sunt 4 luni, și cei mai slabi se pot pregăti pentru un 5 cinstit.
Și nu știu cum se face, dar de zeci de ani e mereu dezastru, la simulare și la examen, și tot nu ne-a căzut cerul în cap.
profesori de matematica 100%
Sub 10% dintre absolvenții cu note de 9 la bac la mate-info ar fi luat 10.
Lipsa de timp!
Lipsa de motivație!
Ala-bala portocala = 2 pagini de demonstrații ca punctaj la un item.
Subiectele au fost foarte grele la matematică mai ales pt școlile care au profile vocaționale si mă refer la școlile de arte. Acei copii fac instrument principal și vor da examen la el. La aceste școli copiii muncesc enorm de mult la instrumentul lor. Ei sunt canalizati pe vocație nu pe matematică.
Nu este corect să fie aceleași subiecte ca la o școală la care se pune accent pe matematică.
Practic nu le vor da nici o șansă sa-si urmeze visul.
Dar chiar e nevoie de atâția poligloți care apoi sa faca ifose că au facultate ai studii și vor doar job de birou?
10 la bac sau evaluare națională doar geniile de la olimpiade ar trebui să-l obtina.
3 din 4 e 75% , deci ce-i așa grav?
Întradevăr subiectele de industria meditațiilor, pt că în viața nu ai nevoie de acele calcule daca nu te faci arhitect sau inginer.
Subiecte făcute de industria meditațiilor pentru propriul lor interes. Oare câți profesori de matematică ar fi luat 10 cu aceste subiecte?
Sper ca toti. Altfel nu mai are rost sa fim profesori.