Trei ani și jumătate de închisoare pentru ‘creierul’ unei rețele de corupție pentru admiterea la universități de prestigiu din SUA

400 de vizualizări
Sursa: Captura Youtube – NBC News
“Creierul” unei rețele de corupție prin care era facilitată admiterea la universități americane prestigioase a fost condamnat, miercuri, la trei ani și jumătate de închisoare la Boston, într-un caz care a afectat inclusiv mai multe familii bogate și celebre din SUA, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

William “Rick” Singer, care a pledat “vinovat” în 2019 și a cooperat cu justiția, este considerat artizanul vastei fraude care a durat circa zece ani și pentru care au fost deja condamnați peste 50 de părinți, antrenori sportivi universitari și alți complici.

Între aceștia se numără actrița Lori Loughlin, care a efectuat în 2020 două luni de închisoare după ce a plătit împreună cu soțul ei 500.000 de dolari pentru a asigura admiterea celor două fiice ale lor la University of South California.

La rândul ei, vedeta serialului ‘Desperate Housewives’ Felicity Huffman a petrecut 11 zile în spatele gratiilor în 2019, după ce s-a stabilit că a plătit 15.000 de dolari pentru falsificarea testelor de admitere la universitate a fiicei sale mari.

Scandalul, care a scos la iveală inegalitățile din sistemul universitar american, a izbucnit în martie 2019, când Rick Singer, fost director al unei societăți care asigura pregătire pentru examene, a recunoscut că a creat un sistem de corupție ce cuprindea de la ‘trișarea’ testelor de admitere până la mituirea de antrenori sportivi universitari, cu scopul de a garanta accesul unor copii proveniți din familii înstărite la universități de prestigiu, foarte costisitoare și foarte selective, cum sunt Yale, Stanford, Georgetown sau UCLA.

Rick Singer a fost condamnat și la restituirea a peste 10 milioane de dolari către fiscul american, la confiscarea de active în valoare de peste 5,3 milioane de dolari și la confiscarea sumei de circa 3,4 milioane de dolari, potrivit biroului procurorului federal din statul Massachusetts.

Singer a încasat circa 25 de milioane de dolari în cadrul acestei fraude și a dat mită în sumă totală de circa 7 milioane de dolari unor antrenori universitari sau supervizori de examene, au stabilit procurorii.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Discurs fără noimă al premierului Ciucă. Fragmentul a dispărut din transcriptul postat pe site-ul guvernului: “Cred că această activitate trebuie să fie una cât se poate de simplă, cât se poate de transparentă, pentru că situația este și așa destul de complexă și de complicată încât nu cred că noi trebuie să o complicăm prin cuvinte și prin expresii”

Premierul Nicolae Ciucă, deținător al titlului de doctor în științe militare, a susținut miercuri la guvern un discurs confuz în fața studenților. El a pledat pentru revenirea în România a…
Vezi articolul

Elevii de 13 ani, cercetați pentru ultraj după ce au agresat batjocoritor o profesoară în timpul orei, vor rămâne repetenți, după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Școlar: Toți elevii din clasă au primit observație scrisă

Elevii de 13 ani care au batjocorit o profesoară în timpul orei de curs, la şcoala gimnazială din Pietriceaua, s-au ales cu nota scăzută la purtare cu şase puncte şi…
Vezi articolul

Limitarea la maximum 2 mandate a președintelui ARACIP și introducerea sindicatelor, elevilor și părinților în conducerea Agenției care auditează și acreditează școlile – propunerile Asociației Școlilor Particulare trimise către Guvern

Asociația Școlilor Particulare a propus Guvernului Orban să modifice regulamentul Agenției care auditează, autorizează și acreditează toate școlile și grădinițele. În contextul în care ministrul Educației a anunțat revizuirea tuturor…
Vezi articolul

Grilele corecte de la Rezidențiat 2024 au fost publicate de Ministerul Sănătății / Contestațiile se depun până luni la ora 16:00, față de întrebările de concurs, corectarea lucrărilor sau organizare

Ministerul Sănătății a publicat grilele corecte de la concursul de intrare în Rezidențiat – sesiunea 17 noiembrie 2024. Proba s-a desfășurat în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. S-au…
Vezi articolul