Școlile nu pot contacta unii transportatori pentru a le trimite listele cu numele elevilor pentru a beneficiat de transport gratuit, spune inspectorul general școlar Sorin Mihai: “Am situații în care datele de contact ale transportatorului nu sunt corecte sau nu au fost transmise corect. Școlile au încercat să-i contacteze și spun că nu sunt de găsit. Au trimis pe adresă de e-mail, dar nu știu dacă sunt corecte”. Amintim, tot șeful ISJ Constanța spunea pentru Edupedu.ro, ieri, că peste 90% dintre școlile din județ au transmis listele cu numele elevilor către operatorii de transport, astfel că cel puțin acești elevi ar fi trebuit să aibă transport gratuit de luni.
Unii operatori de transport din Constanța care ar trebui să asigure transportul gratuit al elevilor la școală sunt de negăsit. Școlile din județ au transmis tabelele cu numele elevilor navetiști, așa cum prevede legea, însă datele de contact ale unor firme de transport cel mai probabil nu există. Acest lucru a fost constatat de șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, abia luni, 2 octombrie, în a 4-a săptămână de când a început școala, când elevii au semnalat că listele cu numele elevilor navetiști nu au ajuns la șoferi.
Și unele școli au transmis inspectoratului luni, că nu dau de transportatori pentru a le trimite listele cu numele elevilor, în baza cărora aceștia să poată călători gratuit.
“Am situații în care datele de contact ale transportatorului nu sunt corecte sau nu au fost transmise corect și atunci vă dau un exemplu, un transportator Nordiana care nu poate fi contactat, din ce mi-au comunicat școlile. La fel Cumpăna și Eforie Nord, au încercat să-i contacteze și spun că nu sunt de găsit. Au trimis pe adresă de email, dar nu știu dacă sunt corecte. Au încercat să-i caute și pe numerele de telefon, nu i-au găsit. Eu am vorbit astăzi la Consiliul județean”, a spus șeful ISJ Constanța, contactat de Edupedu.ro.
Tot șeful ISJ Constanța dădea asigurări cu doar o zi în urmă că “de luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit. Peste 90% dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară”, mai spunea Sorin Mihai. Însă, listele nici nu ar fi avut unde să ajungă din moment ce unii operatori de transport din județ, nu pot fi contactați, spune șeful ISJ Constanța, contactat, luni, de Edupedu.ro.
Amintim, că procedura prin care elevii navetiști ar trebui să beneficieze de transport gratuit este una birocratică, iar școala nu are nici o relație contractuală sau institițională cu operatorii de transport. Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare județene transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior. Apoi, părintele solicită unității de învățământ, în scris sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Mai departe școlile trimit înapoi tabele nominale cu numele elevilor către toți operatorii pentru a putea să îi identifice pe elevi când se urcă în microbuze.
Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai a mai spus luni că: “Dacă problema e la transportator, trebuie să am o autoritate care să poată să ia legătura cu transportatorul. Eu pot să comunic Ministerului Educației, dar nu este în măsură să poată să facă această corelare cu un transportator dintr-un anumit județ. Cel mai măsură e Consiliul Județean, adică acolo trebuie să fie închisă comunicarea, pentru că și licențele de transport intrajudețean sunt date de către Consiliul Județean. De exemplu, îmi spune o unitate de învățământ că o firmă nu vrea să emită abonamente fără că își recuperează greu banii, dar are obligația prin lege. Adică asta nu negociem, e obligație legală și se supune sancțiunilor. Și asta o să le comunic concret, cu subiect și predicat, miercuri, când au fost chemați la Consiliul Județean”, mai spune Sorin Mihai.
Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu prevede nimic legat de cum se asigură autoritățile că transportatorii asigura transportul gratuit al elevilor, dar la art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor. Totuși, operatorii trebuie să poată fi contactați, ceea ce nu se întâmplă în prezent în județul Constanța.
4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).
(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.
Potrivit hotărârii de guvern din 8 septembrie 2023, privind acordarea gratuității la transport, “operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.
Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”.
Procedura prin care operatorii de transport trebuie să asigure gratuitatea elevilor
După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul județului/municipiului București, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale prevăzute la alin. (8), structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul conform anexei nr. 2d).
(14) Pentru efectuarea plății, unitățile de învățământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).
(15) ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise.
(16) Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.
(17) ISJ/ISMB efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.
Informații de context
Articolul 83, alin. (1) din noua lege a educației Deca-Iohannis, le asigură elevilor aflați în situația Loredanei, transportul gratuit spre școală, în scopul asigurării dreptului la educație: “Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar.”
Edupedu.ro a prezentat săptămâna trecută cazurile a două eleve navetiste din Constanța, din localități diferite și care învață la licee din orașul Constanța. În septembrie, ele au fost nevoite să cumpere abonamente de 300 sau 400 de lei, pentru că Guvernul a aprobat metodologia de transport gratuit târziu, cu doar 2 zile înainte de a începe școala, vineri seara, pe 8 septembrie. (n. red. iar normele și procedurile sunt birocratice).
Potrivit HG. 810/ 2023, pentru transportul județean, în fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează. Apoi, inspectoratele școlare județene transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista menționată anterior.
Foto: © Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Ce amenzi vă pasc pe GDPR cu nume și prenume și CNP transmise în tabele scanate către emailuri care nu sunt asumate de nimeni că sunt ale transportatorilor, iar ele cine știe pe unde sunt transmise alandala! Sper să depună lumea plângeri peste plângeri anspdcp cum sunt trimise detalii de aiurea pe internet.
In judetul Olt sunt firme care nu au acordat pana acum abonamente de transport pentru elevi, Una dintre acestea este Romtimex, elevii care circula cu microbuzele respective asteptand inca primirea abonamentelor promise.
Ce glume de tractoriști?
Păi ministerul Transporturilor la cine e in guvern?
Povești de doi bani.
Normal că transportatorii nu răspund școlilor.
Pt ca ei stiu din experiența anterioară că vor rămâne cu buza umflata.
Adică vor asigura transportul dar CJ urile sau Ministerul Educației NU le va deconta niciodată la timp serviciile prestate.
Adică efectiv vor transporta pe banii lor si apoi vor sta cu mâna întinsă ca să își recupereze banii.
Trăim în epoca digitalizării, oare nu se găsește o modalitate prin care toată birocrația pe care o presupune decontarea navetei elevilor să nu mai cadă tot în grija profesorilor? Acum trebuie completat lunar un formular care conține o mulțime de rubrici: stația de urcare a fiecărui elev, stația de coborâre, valoarea abonamentului, firma de transport în comun, numărul de km al traseului fiecărui elev. De asemenea, din fiecare abonament trebuie scoase zilele de sâmbătă și duminică, precum și zilele când elevul a lipsit.
Nu există o variantă mai simplă?
Dacă s-a legiferat că elevii au gratuitate, atunci nu se poate găsi o modalitate mai simplă pentru decontarea transportului??? Am transmis deja listele cu elevii navetiști, din ce motiv trebuie lunar să raportăm aceleași lucruri???