Transportul elevilor în anul școlar 2024-2025. Până vineri, 6 septembrie, părinții sau elevii majori trebuie să facă o solicitare la școală pentru gratuitate la transportul județean, conform cadrului legislativ

16.003 vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Pentru gratuitatea elevilor la transportul județean, părinții sau elevii majori depun o solicitare la școală în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, conform normelor metodologice din 8 septembrie 2023. Acest lucru înseamnă că solicitarea la școală poate fi făcută până vineri, 6 septembrie, deoarece anul școlar 2024-2025 a început pe 1 septembrie, duminică, zi nelucrătoare.
  • Conform ordinului ministrului educației nr. 3.694 din 1 februarie 2024, anul școlar 2024-2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2024-2025 încep la data de 9 septembrie 2024– calendar în format printabil pentru fiecare județ.
  • Menționăm că prin Hotărârea de Guvern nr. 810/2023 au fost aprobate normele metodologice privind acordarea gratuității la transportul public rutier local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi.
Iată ce prevede HG 810/2023

Art. 3 – „(5) Părintele/Reprezentantul legal/Elevul major solicită unității de învățământ, în scris, letric sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit.

(6) Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele date:

  • a) numele și prenumele elevului;
  • b) CNP;
  • c) adresa de domiciliu de la care se deplasează zilnic către unitatea de învățământ, adresă care trebuie să coincidă cu adresa cu care elevul este înregistrat în Sistemul informatic integrat al învățământului din România;
  • d) traseul pe care circulă de la domiciliu la unitatea de învățământ și de la unitatea de învățământ către domiciliu;
  • e) distanța în kilometri dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ;
  • f) operatorul de transport folosit și tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, județean, interjudețean.

(7) Pot depune solicitări elevii sau reprezentanții legali ai acestora doar dacă nu există asigurat transport public local, inclusiv metropolitan, între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ.

(8) În baza solicitărilor, unitățile de învățământ realizează:

a) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport județean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare conform anexei nr. 2a). Tabelele nominale sunt însoțite de centralizarea numerică realizată pe fiecare operator de transport;

b) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport interjudețean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare, conform anexei nr. 2b);

c) tabele nominale cu elevii navetiști care nu sunt școlarizați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public și nici de transport asigurat de unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Tabelele conțin obligatoriu numărul de km dintre localitatea de domiciliu a elevului până la localitatea în care se află unitatea de învățământ, conform anexei nr. 2c).

(9) Unitățile de învățământ preuniversitar completează/ modifică, după caz, tabelele nominale cu elevii navetiști ori de câte ori este nevoie, în caz de transfer, schimbare a domiciliului elevului sau alte situații legale.

(10) Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

(11) Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre.”

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
A început anul școlar 2024-2025. Reguli noi pentru bursele elevilor și funcționarea școlilor
LISTĂ Sumele forfetare pentru elevii navetiști în anul școlar 2024-2025, trimisă de Ministerul Educației în școli

3 comments
  1. La GRUPUL ŞCOLAR CHIŞINEU-CRIŞ de două luni nu s-a făcut decontarea pe ruta Socodor – Chișineu-Criș, șoferii de pe microbuz cer banii de transport elevilor și nici măcar nu le dau factură, le zice că vor primi factura după o lună, dumneavoastră spuneți că operatorii de trabsport nici nu ar avea voie să încaseze de la elevi contravaloarea, ce să facă un părinte în situația dată? Că de nu îi dă bani copilului, șoferul nu îl primește în microbuz. Sunt părinți care depind de acei bani pentru traiul de zi cu zi. Mai bine nu ar promite și măcar ar ști la ce să se aștepte.

  2. Nu se poate totuși găsi o soluție mai simplă prin care toți elevii navetiști să poată circula doar pe baza carnetului de elev vizat la zi și a unui act de identitate? Operatorii privați de transport ar putea primi o sumă modică lunară care să acopere cheltuielile sau CJ-urile ar putea să înființeze propriile firme de transport pentru elevii navetiști. S-ar reduce mult din birocrația aferentă pentru că acum se solicită o mulțime de documente elevilor navetiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista celor 6 programe anti-plagiat aprobate de Ministerul Educației cu care vor fi verificate toate lucrările de licență și doctorat în anul universitar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial

Lista programelor anti-plagiat cu care vor fi verificate lucrările de licență și doctorat în anul universitar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial. Lista poate fi completată, la solicitarea instituțiilor de învățământ…
Vezi articolul

Sindicatele din Învățământ au cerut Ministerului Educației să transmită inspectoratelor și școlilor că la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul de doctor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat Ministerului Educației să transmită inspectoratelor și școlilor că la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă…
Vezi articolul
Admitere la liceu 2020

Elevii de la liceele militare, excluși de la Concursul de Chimie „Petru Poni” 2024, dedicat liceelor vocaționale, printr-o adresă a secretarului de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru

Elevii de la liceele vocaționale – profilul militar nu pot participa la Concursul Național de Chimie „Petru Poni” 2024 dedicat elevilor din învățământul vocațional, după ce au fost tăiați printr-o…
Vezi articolul