Transportul elevilor din mediul rural nu este gratuit. Mai mulți liceeni care dau până la 480 de lei pe lună îl contrazic pe ministrul Educației

7.215 vizualizări
Foto: European Youth Village
Transportul elevilor din mediul rural care merg la școală într-o altă localitate nu este gratuit, potrivit mărturiilor unor liceeni care fac naveta zilnic pentru a ajunge la liceu. Informațiile au fost adunate de către European Youth Village. Astfel, elevii îl contrazic pe Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care susține că „asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României și sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat”.

Într-un mesaj în care a încercat să contracareze criticile elevilor, ministrul Educației a susținut că „toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școala, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanta școlară”.

Cu toate acestea, realitatea nu este cea descrisă de ministrul Cîmpeanu. Programul European Youth Village a adunat mai multe voci ale elevilor care merg la școală într-o altă localitate. Cosmin, elev dintr-o comună din județul Suceava, face naveta 18 km pentru a ajunge la școală, iar costul lunar al transportului ajunge până la 480 de lei, informează sursa citată.

Acesta este în clasa a XI-a și merge cu microbuzul pentru a ajunge la cel mai apropiat liceu din orașul Vatra Dornei. „Costul zilnic al unui bilet de autobuz este 11 lei doar dus și 19 lei dus-întors”, spune elevul.

De menționat este că decontarea pentru navetă este de aproximativ 15% și sunt situații în care banii nu sunt primiți la timp, după cum mărturisește elevul: „Decontarea pe abonament este undeva la 15% și chiar și așa banii nu intră la termenul la care trebuie, având mereu întârziere de una sau două luni”.

Dacă transportul lunar până la școală este de 480 de lei și elevul primește înapoi 15%, atunci înseamnă că suma care i se decontează este de 72 de lei. Acest lucru înseamnă că familia acoperă 408 lei din costul transportului.

Pentru luna septembrie 2022, prețul abonamentului este de 323 de lei. Pentru această sumă școala va deconta puțin peste 48 de lei. Cu alte cuvinte, liceanului îi revine să plătească peste 274 de lei pentru transportul aferent primei luni de școală.

Reprezentanții comunității European Youth Village au inițiat o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a găsi soluții care să vină în sprijinul tuturor elevilor din mediul rural. „Pentru ca educația să fie cu adevărat incluzivă și să nu lase pe nimeni în urmă sau pe drum spre școală, Ministerul Educației trebuie să devină un minister pentru toți elevii din mediul rural”, se arată în scrisoare.

„Abandonul școlar sau îngrădirea accesului elevilor la educație nu ar trebui să se numere printre opțiunile pe care tinerii din România le au la dispoziție. Noul Ordin de Ministru oferă exact aceste opțiuni elevilor din mediul rural care fac naveta la școli profesionale și licee din alte localități”, potrivit textului citat anterior.

În scrisoare apare că „pentru mulți elevi din mediul rural care fac naveta la școli profesionale și licee din alte localități, bursa de ajutor social reprezintă singura sursă de venit din care aceștia puteau să își acopere costurile de transport pentru a avea acces la învățământul de stat”.

Conform European Youth Village, „în anul 2020, conform Institutului Național de Statistică, în mediul rural își aveau domiciliul 1.176.000 de tineri cu vârste între 15-24 de ani, pe când în orașe erau înregistrați 1.110.00 de tineri cu vârste cuprinse în același interval”.

  • Guvernanța programului European Youth Village este formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, împreună cu membrii Rețelei Informale a Tinerilor din Mediul Rural (Rețeaua RITM).
Informații de context – burse sociale pentru liceeni

Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației, fără să fie anunțată public de minister.

Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. – Detalii aici

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru liceenii care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. – Detalii aici

Lucian Lungoci, deputat PSD, este de părere că „decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere și când una dintre cauze este legată de lipsa posibilităților financiare ale familiilor acestor elevi”.

Despre transportul elevilor

Problema transportului elevilor între județe nu a fost rezolvată la prima rectificare bugetată din acest an, aprobată pe 18 august, de Guvern. În proiectul ordonanței de urgență apare că a fost stabilit un prag de 30 de lei pe lună pentru fiecare elev, pentru transportul local. Banii urmează să fie dați primăriilor care au plătit transportul elevilor până la data de 30 iunie 2022. – detalii aici

Edupedu.ro a scris că reprezentanții părinților și elevilor au trimis Curții de Conturi o solicitare să spună cum se poate deconta transportul pentru elevi. Mai multe detalii aici.

În replică, Curtea de Conturi a specificat că este în sarcina autorităților din localitatea de domiciliu a elevului navetist să adopte acte normative care „să rezolve problemele cu care se confruntă copiii dintr-o colectivitate locală. Această prevedere legală indică modalitatea în care elevii ce urmează cursuri în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia de servicii de transport, asigurate inclusiv cu sprijinul altor persoane juridice”.

Citește și:
OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial / Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit
Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată
BREAKING Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, eliminată de Ministerul Educației / Măsura nu a fost anunțată public înainte de aprobare
Deputat PSD, despre eliminarea burselor sociale pentru liceenii din rural care învață în altă localitate: Decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă
Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

3 comments
  1. In afara de banii de bilet, un copil care merge două stații cu metroul sau autobuzul nu este in situatia unuia care face aproape două ore pe sens, către si dinspre scoala. Un copil navetist sta pe drum chiar si 4 ore pe zi, cu pachet de acasa, cu cheltuieli in plus, cu nevoi mari ( haine, incaltaminte). Ce șanse egale? Nu se gândește nimeni in mod real la copii. Ministrul vorbește despre bani nu despre copiii navetiști. Oare stie cum e sa ajungi seara la 21.00 acasa si sa sune ceasul dimineata la 5.00? Stie cumva cati copii abandoneaza scoala anual pentru ca nu bani de ghete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă către Iohannis, din partea mediului academic, împotriva schimbărilor în legislația de analiză a plagiatelor: Modificările propuse de Cîmpeanu reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică

Treisprezece organizații și mișcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari și cercetători din România și străinătate, îi solicită printr-o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică…
Vezi articolul

Tribulațiile Consiliului Elevilor în teritoriu. Cazul Caraș-Severin, episodul 2: acuzații de nereguli în alegerea noului președinte județean al organizației reprezentative a elevilor

Organizația județeană Caraș-Severin a Consiliului Național al Elevilor și-a desemnat, în noiembrie, un nou președinte. Este vorba despre elevul Lucas Szava, care înaintea acestei alegeri fusese președinte interimar la Consiliul…
Vezi articolul

Trei profesori de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, printre care și prodecanul Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, Mariana Moatăr, sunt cercetați penal de DNA pentru luare de mită

Trei profesori universitari de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, printre care prodecanul Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate, Mariana Moatăr, sunt cercetați penal pentru luare de mită și…
Vezi articolul