Decontarea navetei pentru elevi nu va mai avea limite de tarif, ci doar de kilometri pentru cei care parcurg zilnic drumul de acasă la școală folosind transportul rutier. Acest lucru va fi reglementat prin Ordonanța de Urgență, potrivit proiectului pus în dezbatere de ministerul Educației. Concret, vor fi decontate biletele și abonamentele în limita a 50 de kilometri, iar pentru cei care stau la internat vor fi 8 bilete dus-întors pe care aceștia le vor putea deconta pe semestru. Ordonanța pune în aplicare o decizie a Curții Constituționale.
UPDATE: ministrul Educației are pentru azi, pe Agenda publică, o întâlnire de lucru cu reprezentanții elevilor pentru identificarea modalităților de asigurare a transportului gratuit pentru elevi.
Proiectul de ordonanță prevede modificarea Articolului 84 din Legea Educației în felul următor:
”Elevilor care nu pot fişcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier.”
Banii pentru decontarea costurilor de transport vor fi prevăzuți în bugetul ministerului, care îi va transfera la școli, potrivit proiectului. În document nu sunt estimate sumele necesare pentru aceste plăți.
Reglementarea nu este o noutate – pe 20 ianuarie, după o întâlnie cu Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor, la care au participat și ministrii Dezvoltării și Transporturilor, ministerul anunța că pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
Planul programat era ca după prima OUG să fie emisă în termen de 30 de zile o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.
Ministerul anunța atunci că începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.
FOTO: edu.ro