Transmisiuni TV pentru elevi – organizate în India pentru a marca aselenizarea unei sonde spațiale, eveniment ce poate trezi interesul pentru știință

165 de vizualizări
Suprafața Lunii, surprinsă de sonda Chandrayaan-3 / Sursa: Facebook – Ministerul indian al Informatiilor
Sesiuni în care elevii să urmărească transmisiunile speciale TV sunt anunțate, în India, pentru a marca o mult așteptată aselenizare a unei sonde spațiale indiene, eveniment pentru care au fost organizate și ședințe de rugăciune, dar și petreceri ale pasionaților de explorarea spațiului, informează Reuters, citat de Agerpres.
  • Sonda Chandrayaan-3, lansată de Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului (ISRO), este programată să aselenizeze la Polul Sudic al Lunii miercuri, la ora 12:34 GMT, la doar câteva zile după eşecul unui vehicul spaţial rusesc care încerca să realizeze acelaşi lucru. Un eventual succes al sondei indiene va face din Chandrayaan-3 prima sondă din lume care aselenizează la Polul Sudic al Lunii, o regiune ale cărei cratere aflate în umbră ar putea conţine gheaţă ce ar putea susţine o viitoare colonie umană pe Lună.

A doua tentativă a Indiei de a plasa o sondă pe Lună, după un eşec suferit în 2019, este considerată o afişare publică a tenacităţii de care dau dovadă instituţiile ştiinţifice din această ţară.

Autorităţile şi reprezentanţii din sectorul educaţiei speră că această misiune va trezi interesul pentru ştiinţă în rândul milioanelor de elevi şi de studenţi din cea mai populată ţară a lumii.

Elevii indieni au expediat deja numeroase mesaje către ISRO prin care i-au transmis agenţiei indiene urări de succes pentru o aselenizare reuşită.

În Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei, guvernul provincial le-a ordonat şcolilor să organizeze sesiuni speciale de vizionare a transmisiunii televizate, întrucât ‘aselenizarea sondei indiene Chandrayaan-3 reprezintă o oportunitate memorabilă, care va încuraja nu doar curiozitatea, ci va insufla şi pasiune în rândul tinerilor noştri faţă de cercetare’.

În Gujarat, statul natal al prim-ministrul Narendra Modi, Consiliul pentru ştiinţă şi tehnologie a invitat peste 2.000 de elevi ‘să asiste la acest moment istoric’ prin intermediul unui ecran uriaş, a anunţat directorul consiliului, Narottam Sahoo. Acelaşi consiliu a organizat şi sesiuni de discuţii cu mai mulţi oameni de ştiinţă de la ISRO. Evenimentul va fi transmis în direct în toate cele 33 de centre comunitare ştiinţifice din Gujarat.

Ceremonii religioase hinduse au fost deja organizate marţi în oraşele Mumbai şi Varanasi, în cadrul cărora participanţii s-au rugat pentru succesul misiunii.

Iar Srikant Chanduri, antreprenor şi fondator al asociaţiei de pasionaţi ai explorării spaţiale ‘Agnirva’, a anunţat că a planificat ‘o petrecere de vizionare’ a aselenizării, care va avea loc într-un restaurant popular din Bengaluru.

Citește și:
O rachetă spațială care să ajungă la polul sudic al Lunii a fost lansată cu succes de India

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Ligia Deca anunță, după cu o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni / Ea spune că vor fi parcurși “noi pași”, dar nu precizează care sunt aceștia

“Am stabilit, împreună cu procurorul-șef Alina Albu, să existe o informare reciprocă, la nivel instituțional, atunci când avem cunoștință de infracțiuni comise în perimetrul școlar – de exemplu cazuri de…
Vezi articolul

Elevul de 16 ani la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, arestat preventiv pentru 30 de zile, este acuzat de tentativă de omor calificat / Procurorii: A premeditat săvârşirea faptei, s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze şi s-a înarmat cu un cuţit

Elevul de 16 ani de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București care a atacat cu cuțitul o profesoară în timpul orei a fost arestat preventiv, joi, pentru 30 de…
Vezi articolul

Nu pot să spun care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit, răspunde secretarul de stat din Educație Florian Lixandru, întrebat de un elev

Secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru „nu poate să spună” care a fost motivul pentru care în legea învățământului preuniversitar s-a stabilit ca minim 30% din elevii fiecare…
Vezi articolul

HARTĂ Tinerii de 15-29 de ani reprezentau 16,3% din populația Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2021. Ponderea lor va scădea la sub 15% până în 2050 / Regiunile care vor întineri și cele unde îmbătrânirea se va accentua

La 1 ianuarie 2021, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezentau 16,3% din populația totală a Uniunii Europene. Până în 2050, tinerii vor reprezenta 14,9% din populația…
Vezi articolul