Transferul elevilor care sunt victime ale violenței domestice s-ar putea face peste numărul maxim de copii și fără aprobarea inspectoratului, potrivit unui proiect adoptat de Senat / Proiectul a fost trimis în dezbatere la Camera Deputaților

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com

Elevii care sunt victime ale violenței domestice s-ar putea transfera la o altă școală peste numărul maxim de copii într-o clasă și fără aprobarea inspectoratului școlar, potrivit unui proiect adoptat miercuri, 22 februarie, de Senatul României. Proiectul merge în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional.

Potrivit documentului, la articolul 21 din Legea educației Naționale nr. 1/2011, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:

„(1^1) Transferul copiilor și elevilor victime sau martori ai violenței domestice de la o unitate de învățământ preuniversitar la alta este posibilă de îndată, indiferent de limita efectivelor maxime de antepreșcolari, preșcolari sau elevi la grupă sau formațiune de studiu și fără aprobarea inspectoratului școlar.”

Forma adoptată de Senat:

Conform noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elevii se pot transfera la o altă școală, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se face transferul și cu avizul consultativ al consiliului unității de învățământ de la care pleacă.

„Art. 138. — Transferul copiilor și elevilor se face cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul și cu avizul consultativ al consiliului de administrație al unității de învățământ de la care se transferă. Consiliul de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul motivează, în scris, refuzul de aprobare a cererii.

Art. 139. — (1) În învățământul antepreșcolar/preșcolar, primar, gimnazial, învățământul profesional, liceal, postliceal, precum și în învățământul dual, elevii se pot transfera de la o grupă/formațiune de studiu la alta, în aceeași unitate de învățământ, sau de la o unitate de învățământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/formațiunea de studiu.”

În prezent, regulamentul-cadru stabilește că inspectoratul școlar poate aproba depășirea efectivului maxim, în situații speciale, în care transferul nu se poate face pentru numărul maxim de copii.

Art. 139 – „(3) În situații excepționale, bine motivate, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/formațiunea de studiu, inspectoratul școlar poate aproba depășirea efectivului maxim, conform legislației în vigoare.”

Consiliul legislativ și Consiliul Economic și Social au avizat favorabil proiectul de act normativ. Aviz favorabil au dat și Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Victimele violenței domestice pot să ceară ajutor imediat prin aplicația gratuită Bright Sky RO / Angela Galeța, Fundația Vodafone România: Nimeni nu află că ai intrat pe aplicație, care poate să stocheze dovezi foto, audio sau video
Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, potrivit ROFUIP 2022
Exit mobile version