Tragerea la sorți a învățătoarelor de către copii

6.354 de vizualizări
În ultimii ani, am întâlnit din postura de manager de admitere la o școală privată din București,  zeci de părinți aflați în căutarea școlii perfecte pentru copiii lor. Acum sunt unul dintre ei. Fetita mea se apropie de 6 ani și va începe clasa pregătitoare la toamnă.

Avem atâtea întrebări când alegem o școală, oare am ales bine, oare o să-i placă, oare cum va fi prima zi, oare cine va fi învățătoarea? Eu mi-am găsit multe răspunsuri în ultimii ani, unele datorită faptului că lucrez într-o școală, altele pentru că mi-au fost cerute de către părinți și am încercat să le găsim împreună.

De departe cea mai întâlnită întrebare în admitere este “cine va fi învățătoarea?” și pe măsură ce le ofer părinților acest răspuns îi văd că se relaxează, înțeleg, capătă încredere, deși nu rostesc niciun singur nume. Și asta pentru că află că noi tragem la sorți învățătoarele celor trei clase de pregătitoare pe care le deschidem în fiecare an. Și o facem public, în fața părinților și copiilor invitați la școală cu cateva zile înainte de începutul anului școlar, la un eveniment simpatic în care copiii trag la sorți bilețele și citesc, încă pe litere, numele celei care îi va ajuta să descifreze cu adevărat scrisul.

E adevărat că încrederea nu vine doar dintr-atât. E câștigată în ani mulți, peste un deceniu, în care aceste învățătoare care nu au făcut liste de copii, n-au primit cadouri ca să accepte pe cineva în clasă, n-au simțit presiunea părinților, și-au văzut pur și simplu de copii, cu grijă și pricepere. Pe câțiva dintre ei, ani mai târziu de la momentul în care și-au întâlnit pentru prima dată învățătoarea, i-am condus spre universități. Au strâns sute, poate mii de momente pe care nu le vor uita și cu siguranță momentul cunoașterii învățătoarei este unul dintre ele.

Cred că aceasta este marea provocare în cazul tragerii la sorți a învățătoarelor. Să creezi un sistem care să le dea încredere părinților că sunt pe mâini bune, indiferent cum vor cădea sorții.

Raluca Tarcea este manager de Admitere si Comunicare la Avenor College.

FOTO: Avenor College


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Repartizarea copiilor la clasa pregătitoare în ordinea alfabetică a numelor, analizată anul trecut de Consiliul pentru Combaterea Discriminării: reprezintă o soluţie de a elimina eventualele discriminări

Alegerea învățătorului de către părinți ar putea conduce la “grave dezechilibre” în școli, cu implicaţii asupra viitorului parcurs şcolar al copiilor, a avertizat în urmă cu mai bine de un…
Vezi articolul

Rezultatele obținute de copiii evaluați deja psihosomatic, pentru înscrierea la clasa pregătitoare, le vor fi trimise părinților online sau prin poștă – Maria Manea, inspector școlar București

Rezultatele evaluărilor psihosomatice le vor fi transmise părinților de către Inspectoratul Școlar București, online sau prin poștă, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar adjunct, Maria Manea. Este vorba despre documentele…
Vezi articolul

DOCUMENT Școala după școală poate fi organizată în Biserică. A apărut procedura de organizare a Programului: cum pot fi plătiți profesorii

Procedura de organizare a Programului “Școala după Școală” a fost publicată de Inspectoratul școlar București. Fiecare școală trebuie să discute până în luna februarie, în Consiliul de Administraţie, dacă este…
Vezi articolul

Premieră la înscrierea în clasa pregătitoare 2020: în fiecare clasă va fi maximum un copil cu cerințe educaționale speciale – regulă introdusă de Inspectoratul Școlar București

Măsură pentru integrarea mai ușoară la școală a copiilor cu cerințe educaționale speciale: Inspectoratul Școlar București a decis, în premieră, ca în fiecare clasă pregătitoare să fie maximum un elev…
Vezi articolul