Toți profesorii vor participa obligatoriu și periodic la un curs de prim ajutor, după cum prevede noua lege a Educației la secțiunea de formare continuă

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com

Profesorii vor participa obligatoriu și periodic la un curs de prim ajutor, după cum prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Cursul face parte din formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, conform sursei citate anterior. Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Educației au transmis comunității Declic faptul că elevii și profesorii nu vor avea parte de cursuri de prim ajutor nici în acest an.

Art. 188 – „(11) Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim ajutor”, se arată în Legea învățământului preuniversitar.

Miercuri, 27 septembrie, a avut loc o acțiune a comunității Declic, în fața Ministerului Educației, prin care i s-a cerut ministrei Ligia Deca să organizeze de anul acesta cursuri de prim ajutor pentru elevi și profesori.

Conform unui comunicat Declic, după discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației, elevii și profesorii nu vor avea parte de cursuri de prim ajutor nici în acest an: „În urma protestului, la care au participat zeci de oameni, reprezentanții Ministerului au anunțat că amână, din nou, finalizarea normelor, până în 2024”, se arată în comunicat.

Pe termen scurt, reprezentanții Ministerului au promis că în Săptămâna Altfel a acestui an cursurile de prim ajutor vor fi o temă prioritară pentru școli, se arată în informare.

Potrivit sursei citate, „acțiunea de miercuri a venit după ce, în luna august, membrii Declic au fost în audiență la secretarul de stat Florian Lixandru. Atunci, reprezentantul Ministerului Educației și-a asumat că instituția va prioritiza cursurile de prim ajutor și va înființa un grup de lucru, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii. A trecut o lună și totul a rămas la nivel de promisiuni.”

Comunicatul integral poate fi consultat mai jos:

Edupedu.ro a scris că petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile. Inițiatorii au cerut atunci senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca elevii să învețe în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate și altele.

Art. 88 – „(10) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme: educație pentru mediu și schimbări climatice, educație pentru sănătate, noțiuni pentru acordarea primului ajutor, educație financiară, educație juridică, educație antreprenorială, educație tehnologică, educație rutieră, educație civică, istorie și civilizație locală, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică, egalitate de șanse, etică, gândire critică, oratorie și dezvoltare personală, educație pentru cetățenie europeană, securitate cibernetică, educație pentru alimentație sănătoasă.”

În luna mai, după ce un proiect de lege care viza cursuri de prim ajutor în școli a primit vot negativ în Senat, PSD a precizat că aceste cursuri de prim ajutor trebuie introduse în programa şcolară, aşa cum se întâmpla în trecut, potrivit G4Media.ro.

Ce prevede noua lege a Educației despre formarea continuă a profesorilor

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că „pentru personalul didactic, formarea continuă este un drept și o obligație.”

Art. 188 – „(3) Distribuția numărului de credite ECTS obținut, începând cu numărul minim, va respecta următoarele criterii:

a) minimum 5 credite ECTS vor respecta competențele prioritare prevăzute în planul național de formare continuă în cariera didactică. Acestea sunt finanțate prin programe naționale, din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea specială a unităților de învățământ pentru cheltuieli privind perfecționarea pregătirii profesionale a personalului didactic și didactic auxiliar, pentru implementarea politicilor și strategiilor Ministerului Educației;

b) minimum 5 credite ECTS vor respecta prioritățile la nivel școlar sau, după caz, local, în conformitate cu cartografierea periodică a nevoilor de formare la nivelul județului, realizată de CCD, sau, după caz, în funcție de nevoile de formare continuă ale personalului didactic identificate la nivelul CFDCD. Acestea sunt finanțate din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea de bază a unităților de învățământ pentru cheltuieli cu pregătirea profesională, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;

c) maximum 5 credite ECTS vor fi la decizia cadrului didactic. Acestea pot fi finanțate din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea de bază a unităților de învățământ pentru cheltuieli cu formarea continuă, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale.”

Foto: Captură – Legea învățământului preuniversitar 198/2023 – legislatie.just

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Noile planuri-cadru vor fi finalizate în iunie 2024, potrivit declarațiilor secretarului de stat Kallós Zoltán, la o întâlnire cu reprezentanții Declic
Manifest public al comunității Declic, miercuri, în fața Ministerului Educației, prin care i se cere ministrei Ligia Deca să organizeze de anul acesta cursuri de prim ajutor pentru elevii, profesorii și personalul nedidactic din școli, așa cum prevede legea
Exit mobile version