Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „instruiți” la o zi după probe, înainte să înceapă corectarea lucrărilor – adresă a Ministerului Educației

11.949 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „formați” cum să corecteze lucrările elevilor și cum să le noteze în aplicația de corectare digitalizată, potrivit unei adrese a Ministerului Educației către inspectoratele școlare, obținută de Edupedu.ro.

Conform documentului, instruirile au loc a doua zi după probele de Limba și literatura română și Matematică și în aceeași zi cu proba de Limba maternă – pe 28 iunie, după-amiaza, de la ora 16:00, pentru profesorii de profil.

  • Calendarul instruirilor și calendarul Evaluării Naționale 2024 pot fi consultate mai jos în articol.

Profesorii vor fi instruiți cum să intre în platformă cu datele lor de identificare, cum să redacteze borderoul digital și li se vor prezenta modul de aplicare a baremelor pentru o evaluare unitară și noutățile în utilizarea platformei.

Până la formarea profesorilor a doua zi după fiecare probă, însă, sunt mai întâi instruite vineri, pe 21 iunie [editare ulterioară], comisiile județene de către Ministerul Educației / Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) cu privire la componenta tehnică – scanarea și salvarea lucrărilor și cu privire la explicațiile pentru elevi legate de răspunsurile la itemii tip grilă.

La rândul lor, comisiile județene instruiesc comisiile din centrele de examen, tot vineri, 21 iunie [editare ulterioară], de la prânz.

CALENDAR Instruiri profesori evaluatori EN VIII 2024:
Nr.ActivitateaTematicaData/ora
1Instruire ME/CNPEE cu comisiile județene– Modul de instruire a elevilor pentru completarea corectă a răspunsurilor la itemii tip grilă 
– Componenta tehnică – scanarea și încărcarea lucrărilor, conform instrucțiunilor din ghidurile de utilizare a platformei
Vineri, 21 iunie 2024, ora 10
2Instruirea comisiilor din centrele de examen de către comisiile județeneVineri, 21 iunie 2024, după ora 12
3Instruirea comisiilor din centrele zonale de evaluare, de către ME/CNPEE – limba și literatura română– Logare pe platformă               
– Noutăți în funcționalitatea paltformei
– Completarea borderoului digital
– Modul de aplicare a baremelor pentru o evaluare unitară
Miercuri, 26 iunie 2024, ora 09
4Instruirea comisiilor din centrele zonale de evaluare, de către ME/CNPEE – matematicăVineri, 28 iunie 2024, ora 09
5Instruirea comisiilor din centrele zonale de evaluare, de către ME/CNPEE – limba maternăVineri, 28 iunie 2024, ora 16

„Pentru instruirea comisiilor din centrele zonale de evaluare, inspectoratele școlare vor transmite linkul de conectare tuturor președinților acestor comisii și se vor asigura de prezența profesorilor evaluatori la data și ora stabilite”, mai scrie în adresa consultată de Edupedu.ro.

Amintim că profesorii care vor să fie în comisiile de la examenele din acest an sunt aleși prioritar dintre cei care au participat la simulările de la Evaluarea Națională și Bac.

Context. Instruirile au fost anunțate de secretarul de stat Sorin Ion după simulările din luna februarie, la prima conferință de presă a ministrei Ligia Deca din acest mandat, pe 25 martie. Mai multe diferențe între lucrările notate de evaluatori din aceeași pereche au fost semnalate atunci, inclusiv la itemii obiectivi, de tip grilă. Sorin Ion preciza la conferința de presă că „au existat diferențe de notare la partea de grilă, nu semnificativ numeric, dar suficiente cât să conteze”.

„Varianta optimă este să formăm profesorii pe subiectul dat. Vom forma în ziua examenului inspectorii școlari de specialitate direct cu CNPEE, urmând ca, în cascadă, aceștia să formeze evaluatorii”, continua secretarul de stat. „Imediat după ce se publică baremele și subiectele, se vor face sesiuni de instruire ale evaluatorilor pe subiectul respectiv, cum abordăm fiecare subiect, astfel încât diferențele să fie minime”, mai spunea demnitarul – detalii aici.

Vezi și:

Calendarul Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024:
  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

7 comments
  1. Poate anul acesta vor fi subiecte serioase că și complexitate , nu “imitații” cum se întâmplă de câțiva ani buni !
    Uneori am senzația că atât profesorii cât și politicienii nu doresc decât generații întregi de prosti !

  2. Nu înțeleg de ce nu se poate corecta de acasă cum a fost la simulare.
    Oricum am fost anunțați sa mergem cu laptopul personal și cu un prelungitor în centrul de evaluare.

  3. Amintim că profesorii care vor să fie în comisiile de la examenele din acest an sunt aleși prioritar dintre cei care au participat la simulările de la Evaluarea Națională și Bac.

    Este eronată această informație. ISJ DOLJ prin inspectorii de limba română, au selectat peste 150 de profesori. Nicio prioritate pentru cei care au participat la Simulări. De corpul profesorilir evaluatori nici pomeneala! Doamnele inspector știu criteriile…
    Cert este că printre acesti profesori evaluatori se afla și persoane care nu au nici măcar definitivatul, sau persoane din Liceele Tehnologice care nu școlarizează elevi de clasa a VIII-a .
    Să ne mirăm după aceea de diferențe în notare? Doamnele vor cunoaște răspunsul, ulterior!!!

    1. In judetul nostru bifai daca ai fost la simulare si erau si conditiile trecute: sa ai de l gradul II in sus si sa faci parte din corpul profesorilor evaluatori. Nu stiu cum la dvs.pot corecta definitivi sau fara simulare daca acestea sunt conditii la noi. Doar daca minti cand te inscrii sau nu au destui oameni.

    2. Așa e in toată țara.

      ISJ și Ministerul dau aceste declarații frumoase doar pt presă.

      In realitate politrucii își protejează lingușitorii și le oferă ,,beneficii” precum acesta ca și cum ar fi pe moșia proprie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

STENOGRAME Festival de șpăgi la Inspectoratul Școlar Constanța: 200 de euro, 100 kg de varză și un porc pentru doi inspectori, pentru ca soția unui învățător să ia un post de suplinitor în 2021

Un învățător din Constanța a dat șpagă în 2021 inspectoarei pentru învățământ primar, Iulia Cristina Cabrancea, și inspectorului pentru resurse umane, Lucian-Dorel Faliboga, pentru ca soția sa să ia notă…
Vezi articolul

Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care implică costuri din „Săptămâna verde”, părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți / Absenţele elevilor se pun în catalog la rubrica „Purtare” – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde”. Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care…
Vezi articolul