Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale

22.232 de vizualizări
Foto: © Auremar | Dreamstime.com
Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, după ce prevederea ca sporul de doctorat să fie plătit în urma unei verificări anuale a fost eliminată de Guvern. Concret, OUG nr. 10 din 22 februarie 2024, care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative, a fost adoptată fără excepția ca profesorii să fie verificați anual.

„Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale. În aceste condiții, plata indemnizației de doctorat se va efectua în urma verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatului, conform OUG nr. 115/2023”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Conform sursei citate, „FSLI, alături de celelalte federații sindicale, a solicitat Premierului României exceptarea personalului didactic de la regula verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatorului.

Prin adresa comună din 30 ianuarie 2024, federațiile sindicale au atras atenția asupra situației create în sistemul de învățământ ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023: „Modificarea tuturor fișelor de post generează o birocrație excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ, cu atât mai mult cu cât calitatea actului de instrucție și educație și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar”.”

Pe 1 februarie, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat.

Conform proiectului de ordonanță de urgență, document pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.

Săptămâna trecută, proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern și a fost eliminată prevederea referitoare la verificarea anuală, ceea ce înseamnă că sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.

Informații de context despre condiționarea sporului de doctorat

Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial. 

Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat. 

Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat. 

Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.

Foto: © Auremar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Legislație clarificată pentru directori și profesori, prin ordonanță de urgență. Liderul sindical Marius Nistor: Cei care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță
Salariul unui profesor debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, propune FSLI / Indemnizația brută a lui Iohannis este de peste 24.900 de lei
Prevederea ca sporul de doctorat pentru profesori să fie plătit în urma unei verificări anuale a fost eliminată din proiectul de OUG care modifică, printre altele, Legea salarizării nr. 153/2017
Sporul de doctorat pentru profesori să fie plătit în urma unei verificări anuale, nu lunare / Modificarea tuturor fișelor de post ar duce la o birocratizare excesivă – proiect al Ministerului Educației care vrea să modifice ordonanța Ciolacu
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

37 comments
  1. Stupid! Să verificăm și restul treptelor de evoluție profesională: studii de scurtă durată vs. studii de lungă durată… să fim stupizi până la capăt!
    Oare o pregătire profesională superioară nu oferă cumva competențe superioare, necuantificabile printr-o fișă, celui care le-a dobândit?!

  2. a facut Guvernul economie. Avea cateva zeci d profesori cu doctorat in preuniversitar si i-a luat la economie. Pe unii i-a taiat direct (aia cu echivalare de grad I prin Ordin de Ministru), pe altii ii ia la fise. Rezultat si constatarel? 1. se pare ca la pensiile speciale nu se poate face ceva ca //e drept castigat//, dar la profii cu doctorat le poti taia din prima //dreptul//. 2. mai erau cate unii care isi faceau treaba chiar cu vocatie de //doctor//. Ore frumoase, cu multe trimiteri trandisciplinare, cu stofa de invatamant modern. De-acum inainte o sa si-o faca cu vocatie de //grad 1//. Ca de grad 1 este plin invatamantul. De-aia merge asa de bine.

    1. Peste tot au fost eliminate indemnizațiile de doctorat, și la instituțiile publice, începând cu luna ianuarie 2024.

      1. Complet tare esti! Cum te-ai prins tu! Ce-oi cauta eu pe aici, printre atatea spirite neaoșe fine, iubitoare de silogisme si de cugetari adanci, marileno?
        Hai, iubibtu! A +!

  3. În primul rând, îmi place titlul acesta, „Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar”. E atractiv, surprinzător, e la ordinea zilei, e subiectul preferat în mass-media, afișat pe toate ecranele gadgeturilor moderne. Iar au făcut ceva profesorii ăștia?! Și tocmai ei, cei cu doctorat, nu neapărat cei cu banale licențe, cu definitivat, cu grade didactice, deși primesc și ei sporuri la salarii?
    Termenul „a verifica” presupune vinovăție, suspiciune, neîncredere. În mod sigur au comis ei ceva și acum trebuie să dea cu subsemnatul, e drept, nu săptămânal, ca la organele de ordine, ci numai lunar. Mai rar, totuși complicat: hârtii în plus, comisii de evaluare, documente de probă.
    Propun, de aceea, ca unitățile de învățământ în care funcționează profesori cu studii doctorale să fie dotate de la finanțe cu RMN-uri (Rezonanță magnetică nucleară), care să evidențieze dacă atribuțiile obiective și cuantificabile din activitatea didactică se datorează neuronilor activați, pe cortexul cerebral, tocmai de către studiile de doctorat. Un RMN costă minimum 500 000 de euro, dar cu timpul sumele respective s-ar putea recupera, prin confiscarea repetată, lună de lună, a câtorva sute de lei obținute prin indemnizația de doctorat.
    Sau poate sumele acestea „cuantificabile” și recuperate se vor folosi pentru plata, tot lună de lună, a exorbitantelor salarii și pensii speciale pentru profesiile și funcțiile favorizate din societatea noastră. RMN-ul ar fi bun, fiindcă s-ar constata că scanează efectele unor diplome de același fel, cu aceeași durată de studii, de 4-5 ani, dar plătite de 5-10 ori mai mult.

    1. Un profesor care doreste un spor suplimentar fata de colegii sai trebuie sa dovedeasca ca munceste mai mult decat ei.
      Iar de doctoratul din preunuversitar ce sa mai vorbim!? Sunt atat de multi cu doctorat incat acest titlu si-a pierdut din valoare! Si care ar fi diferenta dintre doctorat si gradul I in afara de articolele publicate in niste reviste care, fie vorba intre noi, se publica pe bani din partea autorului?

      1. Stimată Doamnă Carmen C., sunteți în aceeași eroare fundamentală din OUG nr. 115/2023, prin care se pune în discuție o diplomă aprobată, potrivit legii, de statul român, eliberată de universități românești sau de prestigioase universități străine. Potrivit criteriului de „a fi verificată”, orice diplomă poate deveni susceptibilă de invaliditate, toate în fond care circulă în lumea didactică, inclusiv gradul I al dumneavoastră, retribuit cu 25% din salariul de bază, mai mult decât sporul de doctorat. Ca om al școlii, ar trebui să aveți idee și de drepturile constituționale conferite de o diplomă, ce nu pentru care nu trebuie ca profesorul să dea din nou examene, lună de lună, ca să confirme că nu și-a pierdut competențele asigurate de fiecare nivel de calificare profesională.
        Cât privește afirmația „trebuie să muncească mai mult”, de ce nu am accepta și supoziția „să gândească mai mult”, să cunoască mai mult, ceea ce presupune de fapt această calificare profesională?
        Pe de altă parte, niciun profesor nu poate fi împiedicat să participe la concursul pentru obținerea doctoratului, cu toate etapele și rigorile acestuia. Iar în final trebuie să știe cum se redactează o teză de doctorat, cel puțin în final având în vedere că, în tot ce scrie, trebuie să folosească semnele diacritice ale limbii române. În textul dv. numai de câteva rânduri, vă lipsesc cel puțin douăzeci de semne diacritice.

  4. Pai OUG-ul nu zice de verificare lunară ci de posibilitatea de a valida legătură doctorat-activitate, pe baza fisei postului:
    “numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.”
    Adica, în viziunea lor, degeaba ai doctorat în matematica dacă tot ceea ce faci este sa predai unor elevi de gimnaziu. Diploma de doctor nu modifica felul în care vei transmite informații legate de regula de trei simpla.

  5. Întrebare
    cei din administrație /instituții publice etc , sunt puricați luna de luna pt sporul pe care îl iau ?
    (mă refer la *ochi albaștri * adică cei cu scoli doctorale făcute pe la academia naționale de Secu etc.. )

  6. Ce mizerie, în decurs de o lună ei schimbă legile cum vor în funcție de mușchii lor! Ei reduc deja la jumătate prin impozitare, indemnizația lunară de 950 de lei lunar ce reprezintă 50% din salariul minim pe 2019( sau cât o fi, dar nu din acest an), și în realitate nu e niciodată întreagă ci cam cat bursa “de excelență” a elevilor de nota 2 admiși la liceu! Aceste sume derizorii la nivelul bugetului general îi încurcă foarte tare. De fapt îi încurcă pur și simplu intelectualii. Așa că democrația românească elimină elitele incomode! Ei trebuie să tacă! Suma asta care trebuie să fie fixă se reduce în funcție de zilele lucrate iar acum vor să o scoată de-a binelea. Oare ei, politicienii, aduc și ei dovezile lor lunare prin care își justifică doctoratul, eventual plagiat? Ce mizerie! într-adevăr, nu mergeți la vot domnilor profesori!! Dar mai ales nu dați nicio dovadă! Și, domnilor directori și colegi care strângeți dovezile, pe care politicienii nu le verifică oricum pentru că nu a timp, nu aderați la asemenea nedreptate!

  7. E dezastru. Nu mai au de unde sa facă rost de bani ?! Și cine ne evaluează?! Directorii, puși politic, mulți dintre ei nu au văzut o școală doctorala nici prin exterior…. o aberație…

    1. Eu am avut directori care la momentul punerii in functie de partid nu aveau decat definitivat si tirularizare neluata cu nota 4. Se poate verifica. Asa sunt si astazi o multime. Cum si-ar putea permite un asemenea personaj sa inspecteze si evalueze un profesor vechi si cu doctorat? M as baga in pamant de rusine si tot nu as face-o. Problema e ca fix aceste jigodii puse politic clar nu au rusine. Deci se preteaza la orice.

  8. Consider că trebuie făcută o distincție clară între studiile doctorale, respectiv titlurile de doctor obținute în urma unor cercetări extrem de serioase și cele ale unor politicieni care au obținut formal aceste titluri, prin plagiate grosolane….. Pe de altă parte, sistemul de învățământ preuniversitar se confruntă cu o avalanșă de doftori făcuți așa, peste noapte pe la diverse instituții de peste Prut (a se vedea câte educatoare și învățătoare poartă acest titlu, doar e la modă!). Sunt curios ce și cum se va verifica din fișa postului d-nei educator privitor la aplicarea la grupă a înaltelor cunoștințe de dottore!??? Va desena, povesti, citi, juca mai frumos sau mai fundamentat științific????????
    De toată jena cum s-a reușit degradarea……..

  9. În sfârșit, au venit și sindicatele cu o idee bună. Sunt mulți profesori, care sunt total paraleli cu modul de predare și totuși au doctorat. Oare, cum au obținut acel doctorat și implicit bani în plus? Că nu cred să fi studiat atât de mult, cum se laudă ei.

      1. Păi, ce faceți ca să meritați sporul ăla de doctorat? Că la clasă, nu veniți cu nimic îmbunătățit, în ceea ce privește modul de predare. Predați la fel de jalnic și stupid, făcând dictare sau punând elevii să conspecteze din manual, numai ca să vă faceți voi treburile personale. Așa că nu meritați bani în plus. Doamne ajută, să fie scos definitiv, că voi nu veniți la clasă ca să îi faceți pe copii să le placă ora și să participe activ la aceasta, voi veniți doar ca să luați salarii mari pentru muncă puțină. Dixit!

        1. multe frustrări ai, tanti Oana :)) și cum le știi matale,ca un om mare…:)) booooring….aceleași texte:))

    1. OanaM, v-au dat martisoare azi in salon? A venit vreun ONG sa va imparta ghiocei? Te simt usor happy. Parca abia astepti si te simti fresh pentru noi rautati gratuite.

      1. Dacă ești curios, am primit de la soțul meu, niște bijuterii, de mărțișor, cât salariul vostru nemeritat, pe 6 luni.

        1. 😅😅
          Pai, sarmanul nefericit, e in stare sa-ti aduca si Koh-i-noor (intreaba-le pe Marin si Nalbaru ce e asta) numai sa stie ca ramai in salon!
          Si, ia zi, cate carate are lanțu’?

        2. doamne ferește,madam,nu mai da din casa:)
          bijuterii cât salariul vostru :)) OMG …absolut penibilă replica!:))

          1. Vă tratez, cum tratați și voi copiii și părinții lor: cu dispreț și scârbă.

          2. Vai, Sartre mic! Pai nu-ti trece scarba cand stai in capul patului din salon si te uiti la biju-ul ala de 6 salar…, pardon, carate? Si ia zi, de unde ti l-a luat? A fost licitatie la Sotheby’s? L-ai aratat colegelor din salon? Sa dormi cu el sub perna si sa fii vigilenta ca, saracu’, altu’ nu-ti mai ia! Pentru el e acum ori niciodata! Orice numai sa nu te mai intorci!

  10. Este indemnizație și nu spor! Pentru toate realizările pe parcursul scolii doctorale cine plătește? Răspuns, doctorandul! Astfel pățim când sergentul judeca generalul! Desființați școlile doctorale, scoateți criteriile ARACIP referitoare la studii doctorale, intoarceti-va la politica “dotore” a unui student de bărci din epoca trecută!

  11. teoretic pe un profesor cu Dr ar trebui sa l “verifice” tot unul cu Dr….
    jenanta măsură,rușinos guvern!!!

  12. Daca unui cadru didactic universitar, care coordoneaza doctoranzi intr-o scoala doctorala, i se cere sa raporteze lunar si sa motiveze ca desfasoara activitate in domeniul pentru care detine titlul de doctor, atunci propunem eliminarea obligativitatii detinerii acestui pentru a ocupa o pozitie de cadru didactic (incepand cu asistent universitar) in invatamantul superior si transferarea acestor responsabilitati (indrumare doctoranzi) unor persoane mai competente (de ce nu, unor persoane precum filosoful godina – precizez ca nu este nicio greseala in redactarea numelui acestuia).

  13. Este inimaginabil! O tara care isi trateaza elitele ca pe niste infractori de ultima speta! Regret ca nu am parasit aceasta tara condusa de borfasi! Nu ma mai prindeti la vot cate zile traiesc!

    1. Nu se mai plătește deloc sporul de doctorat, București, sector 4, CU SIGURANȚĂ.
      Deja s-a calculat luna februarie fără acest spor. Umilință la cote maxime! A fost invocat ca pretext
      ORDIN nr. 3.993 din 16 iunie 2021privind stabilirea unor drepturi salariale specifice personalului didactic din învățământ, prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
      EMITENT
      MINISTERUL EDUCAȚIEI
      Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 605 din 17 iunie 2021
      În temeiul prevederilor art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 și ale art. 8 din anexa nr. I cap. I lit. B „Reglementări specifice personalului didactic din învățământ“, precum și ale art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare,
      în baza prevederilor art. 14 alin. (3) și ale art. 39 alin. (5) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare,
      în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) și ale art. 4 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare,
      având în vedere Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept nr. 7/2021,
      în temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației, cu modificările ulterioare,
      ministrul educației emite prezentul ordin.

      Articolul 1
      (1) Majorările/Creșterile salariale prevăzute la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 și art. 8 din anexa nr. I cap. I lit. B „Reglementări specifice personalului didactic din învățământ“, respectiv art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică la salariul de bază deținut/aflat în plată.
      (2) Prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017.
      (3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie 2021.

      Articolul 2

      Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației, unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar/ universitar de stat, inspectoratele școlare și bibliotecile centrale universitare duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
      Pretext pentru Programul Edusal CARE ÎNCEPÂND DIN FEBRUARIE nu mai are această posibilitate de a-l adăuga la salariu.

    2. așa cerință,așa verificări vor fi….se vor face hârtii lunare,pe care nu le va citi nimeni,dar pe care un director dornic sa se remarce le va depozita in vreun sertar pe care va scrie cu creion chimic muiat in saliva: verificare doctorat!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul directorului Colegiului Gojdu, demis de inspectorat – Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizie / Fostul director: Inspectorul a trimis o inspectoare la școală ca să o preseze pe directoarea interimară să facă orele de 50 de minute. Dar nu inspectorul școlar general conduce școala

Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizia inspectoratului școlar de a-l demite pe directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu”, luată vinerea trecută. protestul…
Vezi articolul

Blocaj în discuțiile de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București / Presa locală anunță că fuziunea nu va avea loc, rectorul Costoiu spune doar că “a luat act de poziția” celor din Constanța

Universitatea Maritimă Constanța nu s-ar desființa și nu ar urma să fuzioneze cu Universitatea Politehnica din București, este anunțul făcut studenților astăzi, de președintele Senatului UMC Cornel Panait, la finalul…
Vezi articolul