Contabilii și personalul responsabil cu salarizarea din școli și inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) sunt convocați luni, 27 noiembrie, de la ora 10, la o videoconferință generală pe tema plății diferențelor salariale prevăzute de ordonanța de urgență (OUG) 48 din 2022, se arată într-o adresă a Ministerului Educației (ME), obținută de Edupedu.ro. Un calendar de verificare/completare a calculului diferențelor salariale a fost trimis în teritoriu și presupune o serie de transmiteri de date de la școli la inspectorate până pe 19 ianuarie 2024.
„În perioada 23 noiembrie 2023 – 19 ianuarie 2024 se va derula etapa de completare/revizuire a calculului diferențelor salariale rezultate prin aplicarea OUG nr. 48/2022, conform Calendarului. Având în vedere nevoia identificată în rândul utilizatorilor de a-și clarifica setările necesare înregistrărilor în Modulul OUG48 din aplicația locală EduSAL, Ministerul Educației prin Direcția Generală Economică vine în întâmpinarea dumneavoastră și organizează luni, 27 noiembrie 2023, ora 10:00, o videoconferință care să răspundă la această cerință.
Este invitat personalul din inspectoratele școalre cu atribuții de întocmire și/sau avizare salarii precum și operatorii EduSAL din unitățile de învățământ, în limita a 5 conexiuni/județ și a 10 conexiuni/ISMB”, scrie în documentul semnat de secretarul de stat Sorin Ion.
Conform calendarului (foto document mai jos în articol), până pe 19 decembrie, grădinițele, școlile, liceele și alte unități de învățământ preuniversitar transmit etapizat necesarul final către ISJ pentru avizare. Între 15 și 19 ianuarie 2024 se vor prelua în aplicație „eventualele diferențe rezultate în urma verificării/completării în conformitate cu OUG 48/2022”.
Ce presupune OUG48. Informații de context
Amintim că, aprobată în aprilie 2022, ordonanța de urgență a fost elaborată după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. Actul normativ prevede că sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.
Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită. Chiar și așa, mai multe inspectorate școlare au primit ultimatumuri și în noiembrie 2022 și în martie 2023 pentru cere de la școli sumele de plată a diferențelor salariale.
Edupedu.ro a scris în august anul acesta că unii profesori nu primiseră plata restanțelor salariale din ordonanța 48 din 2022, potrivit surselor noastre. Pentru anul 2023, banii ar fi trebuit virați până pe 30 iunie, într-o singură tranșă.
FOTO DOCUMENT Calendarul de calcul diferențe salariale rezultate prin aplicarea OUG48 – etapa de verificare/completare – noiembrie 2023:
Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:
- în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
- în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
- în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
- în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
- în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.