Toți elevii din județul Vâlcea nu fac astăzi ore, deoarece este organizat cercul pedagogic, după cum a declarat Mirela Toma pentru Edupedu.ro, Inspector General Adjunct: „La nivelul județului Vâlcea, cursurile au fost suspendate în ziua de activități metodice. (…) Avem multe unități de învățământ care au cursuri organizate în două schimburi și am considerat că trebuie să asigurăm dreptul fiecărui cadru didactic să poată participa la aceste activități metodice”.
Aceasta a confirmat că toți elevii sunt astăzi liberi: „Toți copiii din județul Vâlcea. Astăzi, fiind zi de activități metodice, pentru toate cadrele didactice din județ, toate cercurile pedagogice se desfășoară astăzi, a rămas cum a fost în fiecare an. Nu am venit cu nicio modificare în acest an școlar, comparativ cu alți ani”.
Mirela Toma a precizat că aceste activități ale cadrelor didactice sunt organizate online: „Se desfășoară online, da, pe discipline, eventual pe zone geografice, depinde de cât de mare este catedra respectivă, cât de multe cadre didactice sunt în cazul unor discipline. Le avem și afișate pe site-ul Inspectoratului școlar. (…) Am lăsat libertatea desfășurării cercurilor față în față sau online, față în față, evident cu respectarea prevederilor legate de pandemie, dar toate se susțin online”.
„Un cerc pedagogic este o întâlnire, un prilej pentru toate cadrele didactice din județ să poată participa la aceste activități în cadrul cărora se aduc la cunoștință ultimele noutăți legislative, probleme de curriculum, de didactică. În acest an școlar, punându-se accent pe noua reformă curriculară, pe noul curriculum, implementarea noului curriculum la nivel de clasa a IX-a și dezbaterea reperelor metodologice pentru asigurarea unui învățământ de calitate, în cadrul acestor modificări, este și motivul pentru care ne-am dorit să poată participa toate cadrele didactice”, a explicat aceasta legat de în ce constă un cerc pedagogic.
Elevii din județul Vâlcea vor avea o vacanță de 6 zile, deoarece ministrul Educației a anunțat azi că în ședința de Guvern se va adopta ca ziua de 29 noiembrie să fie liberă. Astfel, elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie.
Iată dialogul cu Mirela Toma, Inspector General Adjunct Vâlcea:
Mirela Toma: “În județul Vâlcea, cercurile pedagogice s-au desfășurat ca întotdeauna – deci n-am modificat nimic – [legat de] suspendarea cursurilor. Deci n-am schimbat, pentru că suntem un județ care face aproape integral învățare față în față în tot județul. Avem multe unități de învățământ care au cursuri organizate în două schimburi și am considerat că trebuie să asigurăm dreptul fiecărui cadru didactic să poată participa la aceste activități metodice. În fiecare an, în județul Vâlcea s-a procedat așa și n-am modificat nimic nici în acest an.
Edupedu.ro: Adică toate școlile din județ nu fac ore.
Mirela Toma: Da, da. Cum s-a întâmplat? Întotdeauna, în ultimii ani, de când nu se mai fac ore deschise, știți cum se proceda. Însă, la nivelul județului Vâlcea, cursurile au fost suspendate în ziua de activități metodice.
Edupedu.ro: Câți copii sunt astăzi liberi?
Mirela Toma: Toți copiii din județul Vâlcea. Astăzi, fiind zi de activități metodice pentru toate cadrele didactice din județ, toate cercurile pedagogice se desfășoară astăzi, a rămas cum a fost în fiecare an. Nu am venit cu nicio modificare în acest an școlar, comparativ cu alți ani.
Edupedu.ro: Ce înseamnă un cerc pedagogic?
Mirela Toma: Un cerc pedagogic este o întâlnire, un prilej pentru toate cadrele didactice din județ să poată participa la aceste activități în cadrul cărora se aduc la cunoștință ultimele noutăți legislative, probleme de curriculum, de didactică. În acest an școlar, punându-se accent pe noua reformă curriculară, pe noul curriculum, implementarea noului curriculum la nivel de clasa a IX-a și dezbaterea reperelor metodologice pentru asigurarea unui învățământ de calitate, în cadrul acestor modificări, este și motivul pentru care ne-am dorit să poată participa toate cadrele didactice. Am lăsat libertatea desfășurării cercurilor față în față sau online, față în față, evident cu respectarea prevederilor legate de pandemie, dar toate se susțin online. Colegii noștri au ales varianta online în așa fel, încât toate cadrele didactice să poată participa fără restricții de natură sanitară, deci să nu fie nici acesta un impediment.
Sunt importante aceste întâlniri. Este un cadru în care colegii noștri, de la maistru instructor până la profesori de limba română sau de matematică pot să vină în contact direct cu colegii cu un grad ridicat de perfecționare, pot să adreseze întrebări, pot să facă schimb de experiență între ei. Deci, întotdeauna, chiar mă pregăteam acum să intru la aceste cercuri, mă străduiesc să pot să intru ca inspector pe probleme de curriculum la cât mai multe, tocmai pentru a face apel la aceste repere metodologice care au fost elaborate și puse la dispoziția cadrelor didactice, pentru a armoniza mai ușor vechile programe cu noile programe.
Este primul an, după 11 ani, când s-au organizat consfătuiri cu inspectorii generali adjuncți pe probleme de curriculum. Noi am participat la cursuri legate de implementarea noilor programe și să știți că este o chestiune importantă. Deci sunt niște activități formale. Colegii noștri responsabili de cerc, colegii noștri inspectori metodiști muncesc mult la elaborarea materialelor pe care le reprezintă, mulți dintre ei au făcut cursurile de evaluare pe noile prevederi ale curriculumului. Sunt multe elemente de noutate care trebuie direct comunicate și aduse la cunoștință colegilor noștri. Deci nu este pierdere de vreme. Aceste activități sunt în favoarea elevilor.
Edupedu.ro: Înțeleg că această activitate legată de cercul pedagogic se desfășoară online.
Mirela Toma: Se desfășoară online, da, pe discipline, eventual pe zone geografice, depinde de cât de mare este catedra respectivă, cât de multe cadre didactice sunt în cazul unor discipline. Le avem avem și afișate pe site-ului Inspectoratului școlar. (…)
Edupedu.ro: Nu sunt toți adunați în același loc.
Mirela Toma: Un an de zile am respectat decizia unităților de învățământ în ceea ce privește scenariul pe care vor funcționa, conform legislației în vigoare. Am înțeles că și de data aceasta să le respectăm dorințele colegilor mei, să le acordăm credit, modul de organizare, dar am rămas pe varianta online, tocmai pentru ca să aibă posibilitatea toate cadrele didactice să participe la aceste activități metodice, care, repet, sunt extrem de importante în acest cadru de implementare a noului curriculum. Am simțit nevoia, la nivel județean, mai mult ca niciodată, să putem să ne întâlnim cu toate cadrele didactice și acesta este aproape unicul prilej în care noi ne putem întâlni. Nu înseamnă că nu avem încredere colegii noștri directori sau metodiști sau membri ai consiliilor consultative. Este singurul prilej o dată pe semestru să ne vedem și să ne auzim, chiar dacă online, toți, și să acordăm posibilitatea tuturor colegilor noștri eventual să adresezi întrebări, pentru că sunt multe lucruri de clarificat. Implementarea noului curriculum implică un alt gen de abordare, cu care colegii noștri sunt mai mult sau mai puțin familiarizați, spre care sunt mai puțin sau mai mult deschiși. Sunt chestiuni care s-au discutat și la întâlnire la nivel național a inspectorilor școlari pe probleme de curriculum.
Edupedu.ro: Elevii vor recupera această zi?
Mirela Toma: Nu am discutat această chestiune. V-am spus, în fiecare an, în județul Vâlcea așa s-a precizat. Deci, dacă n-am fi procedat așa, am fi venit în acest an cu o schimbare. Suntem județul care a asigurat o prezență față în față la ore, suntem pe locul trei la nivel național, chiar ne-am preocupat pentru venirea la ore a copiilor și pentru a pierde cât mai puține ore și a asigura învățare față în față cât mai rapid cu putință.”
Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.