Toți directorii și inspectorii școlari vor fi incompatibili cu funcțiile politice de conducere și cele de primar, consilier local sau județean, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar – surse

7.005 vizualizări
Foto: © Eval Miko | Dreamstime.com
Directorii de școli și inspectorii ar putea să nu mai aibă și funcții politice de conducere sau să fie consilieri locali sau județeni, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, consultat de EduPedu.ro. Concret, funcția de director de școală și cea de inspector școlar nu sunt compatibile cu cele politice, precum: funcția de președinte sau vicepreședinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național, funcția de primar, consilier local, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean, consilier județean.

Art. 163 – „(9) Funcţiile de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt incompatibile cu funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, precum şi cu funcţiile de primar, viceprimar, consilier local, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, consilier judeţean”.

La articolul 189, alin. (2) stabilește că funcţiile didactice de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt:

„a) funcţiile de conducere de la nivelul DJIP/DMBIP (Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București – n.red): director general, director general adjunct;

b) funcţiile de conducere de la nivelul birourilor teritoriale ale ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar – n.red) şi CCD: directori al biroului teritorial ARACIIP şi director al CCD (Centrele pentru Cariera Didactică – n.red);

c) funcţiile de îndrumare şi control de la nivelul DJIP/DMBIP şi al birourilor teritoriale ale ARACIIP: inspector şcolar;

d) funcţiile de conducere de la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar/unităţi de educaţie extraşcolară: director şi director adjunct.”

În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, directorii de școli nu puteau avea funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional și nici funcție de conducere în structuri sindicale.

De menționat este că, în proiectul de lege Cîmpeanu, nu există vreo precizare despre incompatibilitatea între funcția de inspector școlar și funcția politică.

Foto: Captură Proiectul Legii învățământului preuniversitar lansat în dezbatere publică pe 13.07.2022
FOTO DOCUMENT Cum este Legea educației în vigoare, la secțiunea „Funcțiile de conducere, de îndrumare și de control”

La articolul 256 din Legea Educației Naționale 1/2011 apare că funcțiile de conducere din unitățile de învățământ sunt: director și director adjunct. Funcțiile de conducere din inspectoratele școlare sunt: inspector școlar general și inspector școlar general adjunct, conform sursei citate anterior.

Foto: captură – legislatie.just.ro

Potrivit actualei legi a Educației, funcțiile de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar sunt:

  • a) la inspectoratele școlare: inspector școlar;
  • b) la Ministerul Educației și Cercetării: inspector general, inspector principal de specialitate și alte funcții stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

Vezi aici lista inspectorilor școlari generali.

La articolul 257 din Legea Educației Naționale, alin.(4) precizează că „directorul și directorul adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcția de președinte sau vicepreședinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, județean sau național.”

Edupedu.ro a semnalat politizarea profundă a inspectoratelor școlare. Reamintim cazul inspectoarei Onorica Dorca care a mulțumit PSD, pentru că a repus-o în funcție la Inspectoratul Școlar Maramureș. – detalii aici

În 2021, Virgil Guran (PNL) declara că „fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală, mai ales într-o comună, unde directorul de școală dă tonul, este adevărat”. – Mai multe detalii aici

Foto: © Eval Miko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Politizarea în profunzime a sistemului de educație. Inspectoarea Onorica Dorca, pentru învățământ primar, mulțumește PSD pentru că a repus-o în funcție la Inspectoratul Școlar Maramureș
EXCLUSIV Inspectorii școlari generali numiți politic, din pixul ministrului Cîmpeanu, vor putea decide la ce școli merg banii din PNRR, vor putea semna contracte și tot ei se vor verifica și vor monitoriza derularea proiectelor – document
iulie 2021 – PNL ar putea avea 9.771 de directori de școli, în august, garantat Iohannis. „Să spunem adevărul: fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală” – Virgil Guran, liderul senatorilor PNL

3 comments
  1. Praf in ochi. Coana Vasilica, membra de partid, colega si prietena cu sefa Matilda a organizatiei de femei din partidul la putere va fi in continuare avantajata de inspectoarea Mafalda, cumnata lu’ Matilda, sefa organizatiei. Reteaua mafiota isi va vedea de interesele ei in continuare.

    Fara o formare de calitate in management educational, criterii de selectie, evaluare corecta si un concurs corect e doar praf in ochi aruncat de absolventii Spiru Haret si doctor Deca von Luxembourg, zisa Limbaj de Lemn, zisa si Praf in Ochi.

  2. Si functiile de rector, prorector, decan, prodecan si director de departament in universitati cum raman? Acestea sunt compatibile cu politica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii capabili de performanță vor fi evaluați de echipe de psihologi și profesori prin teste de aptitudini, ca să poată participa la pregătirea din centrele de excelență – proiectul legii învățământului preuniversitar, varianta Deca

Elevii capabili de performanțe înalte care pot participa la cursuri și programe educaționale suplimentare la centrele județene de excelență (CJE) ar urma să fie identificați de echipe de specialiști –…
Vezi articolul

Se mai înființează o „comisie” în fiecare școală – grupul de acțiune anti-bullying. Ce trebuie să facă profesorii și cum pune școala în aplicare legea împotriva violenței, funcțională de azi

Normele metodologice de aplicare a legii împotriva violenței psihologice-bullying au fost publicate în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Educației într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Fiecare școală trebuie să înființeze un grup…
Vezi articolul

Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director

Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul anului şcolar 2023-2024. Cauzele variază de la nemulţumiri legate de salarizare, la motive personale sau decizii profesionale. „Omul…
Vezi articolul

Reprezentanții elevilor condamnă modul în care vor fi folosiți banii obținuți la rectificarea bugetară din Educație: „Toate aceste fonduri au ca destinație învățământul superior”

Consiliul Național al Elevilor „condamnă modul în care Ministerul Educației și Cercetării a prioritizat destinația fondurilor obținute suplimentar la rectificarea bugetară”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor susțin…
Vezi articolul