“Toți copiii se reîntorc în clase”, primul efect, din cele patru enumerate de Președintele Klaus Iohannis, al revenirii la normalitate prin vaccinare

8.342 de vizualizări
Foto: presidency.ro
“Toți copiii se reîntorc în clase”, primul efect, din cele patru enumerate de Președintele Klaus Iohannis, al revenirii la normalitate prin vaccinare. Aceste patru efecte sunt enumerate în imaginea de profil de pe contul oficial de Facebook al Șefului Statului. Este pentru prima dată când Președintele arată direct un beneficiu al vaccinării legat de Educație, după ce până acum atât acesta cât și premierul Florin Cîțu au avut ieșiri publice în care au insistat pe economie și alte aspecte ale vieții sociale.

Textul publicat de Klaus Iohannis este următorul:

“Vaccinarea oprește pandemia! Să revenim cât mai curând la normalitate!

  • Toți copiii se reîntorc în clase
  • Îi revedem pe cei dragi
  • Ne bucurăm de vacanțe în siguranță
  • Mergem din nou la concerte și spectacole

Ne vaccinăm, reușim împreună!”

Postarea Președintelui a avut în prima oră de la publicare peste 4 mii de aprecieri și peste 1,3 mii de comentarii.

Potrivit premierului Florin Cîțu, revenirea la normalitate ar fi trebuit să aibă loc de la 1 iunie, dacă ținta de vaccinare era atinsă. Recent președintele Iohannis a spus însă că “să nu credem, din greșeală, că 1 iunie este data de relaxare totală”.

“1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați. Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Deci, să nu credem, din greșeală, că 1 iunie este data de relaxare totală, nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni, în care evaluăm mersul pandemiei. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci, cu siguranță, rând pe rând, vom putea să renunțăm la anumite măsuri sau, invers spus, rând pe rând, vom putea să relaxăm măsurile și sper foarte mult ca, în plină vară, să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă”, a spus Iohannis.

Imediat Premierul Cîțu și-a nuanțat explicațiile: “Are dreptate președintele, am dreptate și eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu revenim 100% la 1 iunie, asta este clar, dar vom arăta un prim pas, ce putem face când vom avea o rată de vaccinare de 35% și apoi putem să discutăm şi de pașii următori. Dar, vedeți, este o condiționalitate și o spun de fiecare dată: nu se întâmplă fără vaccinare! Deci, revenirea la normalitate nu se poate face fără vaccinare! Este singura soluție. Am fost închiși anul trecut, două luni de zile, și nu am revenit la normalitate. Deci nu aceasta este soluția. Soluția este să ne vaccinăm”. 

Până pe 22 aprilie la ora 17 erau vaccinate 2.860.598 de persoane, potrivit CNCAV. Populația rezidentă a României, la 1 ianuarie 2020 era, potrivit Institutului Național de Statistică de 19,3 milioane de persoane. Din care ar trebui scoși din calcul cei 3,2 milioane de copii cu vârste între 0 și 15 ani, vaccinul fiind recomandat persoanelor de peste 16 ani. Procentul celor vaccinați în total populație rezidentă vaccinabilă ar fi în acest moment este de 17,4.

În acest context, reamintim că mai puţin de jumătate din personalul din învăţământ s-a vaccinat, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, joi seara. Acesta a spus că a constatat că are mulţi colegi din învăţământ care nu ştiu să folosească platforma de programare pentru imunizare.

El afirmă că a primit numeroase solicitări privind suspendarea campaniei de informare privind vaccinarea în sistem, unele chiar sub formă de ameninţare. Cîmpeanu mărturiseşte că nu are o explicaţie pentru reticenţa dascălilor faţă de vaccinare şi anunţă că este posibil să ia o decizie prin care dascălii care vor participa ca supraveghetori la examenele naţionale să fie plătiţi cu sume „motivante”, însă să aibă posibilitatea de a intra în săli doar dacă s-au vaccinat.

Din totalul de 350.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, aproape 153.000 s-au vaccinat, el arătând că sunt „foarte mulţi colegi” care nu ştiu să se programeze. Aproape jumătate dintre cadrele didactice au ales să se vaccineze până acum.

„De mai bine de două săptămâni, progresele sunt foarte lente, tocmai de aceea ne mobilizăm. Ieri am avut o videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari judeţeni şi inspectorii generali adjuncţi în care am solicitat ca element de sprijin fiecare şcoală să desemneze o persoană care să acorde asistenţă tehnică pentru înscrierea în platforma de vaccinare a celor care doresc acest lucru. Am constatat că sunt foarte mulţi colegi – tot vorbim de digitalizare şi de predarea online – care au dificultăţi în a se înscrie într-o platformă şi nu sunt doar în mediul rural. Aceşti colegi care au dificultăţi trebuie să fie asistaţi de persoane care sunt capabile să facă acest lucru şi am solicitat ca în fiecare şcoală să fie desemnată o astfel de persoană”, a declarat ministrul Educaţiei, joi seară, la Digi 24.

Cîmpeanu a mărturisit că, „personal”, nu are „absolut nicio explicaţie pentru această reticenţă”.

Ministrul a susţinut că a primit somaţii pentru a renunţa la campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, care a fost iniţiată în ţară şi care mai are de ajuns în nouă judeţe. A anunțat că această campanie va continua.

Foto: presidency.ro


3 comments
  1. ” „foarte mulţi colegi” care nu ştiu să se programeze. Aproape jumătate dintre cadrele didactice au ales să se vaccineze până acum.” Găselniță domnul ministru, sau stânga nu știe ce face dreapta.
    Explicație:
    Cadrele didactice se programează, adică de fapt sunt programați instituțional. Adică o persoană din unitatea de învățământ face programrea cu acordul cadrelor respective. Omul se poate prgrama și individual chiar și prin telefon. Sau sunt locuri unde se fac vaccinări fără programare prealabilă.
    Și încă ceva: Dacă nu mă înșeală memoria, dvs. ați spus acum câteva săptămâni că mai mult decât jumătate dintre cadre s-au vaccinat. Care este adevărul???
    Mai faceți vă rog mai puține declarații, că debitați inexactități (să nu spun prostii.) (Vorbă multă… sărăcie de duh…)

  2. Elevii nu se pot vaccina, deci pot contribui cu succes la raspandirea virusului! Intoarcerea indiferent de incidenta e o eroare. In plus, presiunea publica pentru vaccinare nu e solutia. Solutia este constientizarea oamenilor si acoperirea costurilor. La oferiri cel putin salariul minim pe economie (pentru cei neangajati) pentru cele 2 saptamani de carantina in caz de test pozitiv, sa vedeti ca rata testarilor si al declararilor ar creste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

LISTĂ Cele 104 școli câștigătoare ale Concursului „Școala europeană” au fost anunțate de Ministerul Educației / Trei școli obțin pentru a șaptea oară certificatul, 20 nu s-au calificat – rezultatele finale

Rezultatele finale de la concursul național pentru obținerea certificatului „Școala Europeană” au fost publicate de Ministerul Educației vineri, 19 iulie. 104 școli sunt câștigătoare și 20 nu s-au calificat pentru…
Vezi articolul

Memoriu al părinților de la Colegiul German “Goethe” din București pentru susținerea cadrelor didactice, trimis către Ministerul Educației și ISMB de o lună și jumătate, fără niciun rezultat / Două profesoare s-au retras de la clasa respectivă

Într-un memoriu trimis încă din ianuarie către Ministerul Educației, majoritatea părinților unei clase susțin cadrul didactic de la Colegiul German Goethe din București acuzat că ar intimida un elev de…
Vezi articolul

Un bacalaureat care “să verifice competențele de bază la toate disciplinele, cel puțin din trunchiul comun”, menționat ca soluție de ministrul Cîmpeanu / În prezent, trunchiul comun include peste 10 materii în fiecare an, inclusiv Religia

“Un bacalaureat adaptat, care să verifice competențele de bază, dar să verifice competențele de bază la toate disciplinele, cel puțin din trunchiul comun, alături de posibilitatea de a-și manifesta fiecare…
Vezi articolul
Agenția Națională Antidrog

Primele măsuri decise în CSAT privind traficul și consumul de droguri: implementarea planului pentru siguranța școlară, eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament și recuperare / Grup de lucru pentru elaborarea unui plan de acțiune

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, în ședința de joi, ca primele măsuri privind traficul și consumul de droguri să vizeze: eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la…
Vezi articolul

„U” Cluj le-a oferit studenților din anul I din oraș o broșură cu scandările galeriei – mesaje pline de derapaje rasiste, sexiste și îndemnuri la violență / Clubul invocă o „regretabilă eroare”, Universitatea Babeș-Bolyai spune că broșura a fost eliminată din kiturile pentru studenți

Clubul ”U” Cluj a înmânat studenților din anul 1 la universitățile din oraș pachete care conțin, printre altele, și carnete cu scandările galeriei, unele dintre ele suburbane, cu multiple derapaje,…
Vezi articolul