Toți copiii de peste 12 ani se pot vaccina cu doza booster, în România. Doar Austria, Israel și Malta au mai decis să administreze doza a treia la această categorie de vârstă, înaintea deciziei Agenției Europene a Medicamentului

436 de vizualizări
Foto: Richmond.gov.uk
Medicul coordonator al campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, subliniază, într-o conferință de presă, că doza booster deja se poate administra în România și copiilor de peste 12 ani, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului încă nu a făcut o recomandare în acest sens.

Copiii din grupa de vârstă 12-15 ani din România trebuie să aștepte 6 luni de la data încheierii schemei complete a imunizării anti-Covid-19. Vaccinarea pentru această categorie de vârstă a început anul trecut pe 1 iunie, ceea ce înseamnă că din decembrie pot face și doza booster.

  • Până în prezent, s-au vaccinat deja cu doza booster 945 de persoane cu vârsta între 12-15 ani din toată țara și 5.858 de tineri cu vârste între 16-17 ani.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din SUA a aprobat marți, 4 ianuarie, vaccinarea cu doza booster a copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani cu vaccinul Pfizer. Până acum, doar Austria, Israel și Malta au decis să administreze doza booster la copiii peste 12 ani înaintea deciziei EMA (n.red. Agenția Europeană a Medicamentului), care e așteptată în aceste zile.

Ce știm despre varianta Omicron

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția că e important nu doar să purtăm masca, ci să o purtăm corect: să o schimbăm la fiecare 4 ore, să acopere nasul și gura și dacă punem mâna pe exteriorul măștii și apoi în buzunar ne putem infecta. El a mai subliniat că tulpina Omicron nu se transmite doar prin particule, ci si prin aerosoli, așa că sunt șanse mai mari ca virusul să stea mai mult într-o încăpere.

Varianta Omicron, în momentul de faţă, se consideră că are un risc de reinfecţie a persoanelor care au trecut prin boală, în primele şase luni, de cinci până la zece ori mai mare faţă de varianta Delta, deci eludează destul de mult răspunsul imun. Persoanele care au trecut prin boală şi au fost şi vaccinate au un nivel foarte ridicat de protecţie, ca atare recomand celor care au făcut boala să se vaccineze pentru că, din acest punct de vedere, datele ne arată o eficienţă sporită în faţa variantei Omicron. De asemenea, este important să înţelegem că infecţiozitatea acestei variante virale este de cel puţin trei până la patru ori mai mare decât varianta Delta, ceea ce înseamnă un număr mult mai mare de cazuri.

Menţionez că dacă noi, în câteva zile, avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri asta foarte probabil arată o intensificare a transmiterii comunitare a variantei Omicron, inclusiv în România, iar din acest punct de vedere toate datele arată că timpul de dublare a cazurilor este circa două – trei zile pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă. Persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă şi care au şi doza booster efectuată au o susceptibilitate faţă de infecţia cu varianta Omicron de două ori mai redusă, comparativ cu persoanele care au doar o schemă primară de vaccinare. Transmisibilitatea variantei Omicron de la o persoană vaccinată şi cu doza booster la contacţi se pare că este mult mai mică, sunt date recente publicate în Danemarca“, a explicat Valeriu Gheorghiţă, după şedinţa de Guvern.

El a subliniat că vaccinarea anti-COVID menţine o protecţie ridicată faţă de spitalizare, formele severe de boală şi deces.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației spune că nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de an școlar / Sunt totuși câteva cazuri punctuale la clasa a V-a și a X-a unde pentru început vor fi doar în format online, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu

Întrebat în conferință de presă dacă toți elevii vor avea manuale școlare la începutul anului, pe 5 septembrie, ministrul a dat asigurări că “nu există riscul ca elevii să nu…
Vezi articolul