Totalul absolvenților de inginerie din acest an este cu 35% mai mic decât necesarul pieței, spune rectorul Universității Politehnica București

690 de vizualizări
Foto: © Andrea De Martin | Dreamstime.com
România “are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani”, iar numărul absolvenților este sub necesarul pieței, afirmă rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, “numărul total al absolvenților de inginerie din acest an, din România, este cu 35% mai mic comparativ cu necesarul pieței”. Rectorul instituției menționate susține că aceasta reușește să acopere “doar 60% dintre solicitările de HR ale companiilor. Toate industriile care au legătură cu ingineria trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de specialiști”.

Același comunicat al universității bucureștene susține că salariul mediu al unui inginer debutant ar fi de aproximativ 800 de euro net/lună și “poate ajunge până la 2.000 – 3.000 euro/lună după primii ani de muncă”. Pe de altă parte, cele mai recente estimări din piață arată că aproximativ 800 de euro este, de fapt, salariul mediu net pentru unele categorii de ingineri – detalii.

Foto: © Andrea De Martin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

Regulile pentru evaluarea profesorilor, amânate de Ministerul Educației până pe 31 august, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial / Rezultatele evaluării activității cadrelor didactice stau la baza acordării calificativului anual și a gradației de merit

Metodologia de evaluare a activității profesorilor ar urma să fie aprobată până la data de 31 august 2024, conform ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul…
Vezi articolul

Bilanț al actualei guvernări, după 6 luni de mandat, făcut de studenți: În ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise

„Învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau…
Vezi articolul

Profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani – decizie publicată în Monitor. Numărul profesorilor pensionari din gimnaziu și liceu s-a dublat în ultimii 5 ani

Profesoarele pot rămâne la catedră, peste vârsta de 65 de ani. Ecaterina Andronescu a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, profesoarele care vor…
Vezi articolul