În România condusă de dvs, domnule președinte, românii se educă pe cont propriu: unii prin școli particulare sau meditații intensive, alții prin abandon, homeschooling sau prin școala vieții. Banca Mondială a anunțat săptămâna aceasta că au abandonat școala 250.000 de elevi cu vârste între 6 și 14 ani, cu 150.000 mai mulți decât înainte de a prelua dvs conducerea României. Homeschooling-ul este scăpat de sub control, cu un Minister al Educației care refuză să răspundă solicitărilor presei pe subiect. Sub mandatele dvs de președinte, școala de stat a înregistrat cel mai mare declin în toate testările și analizele internaționale, iar părinții au reacționat făcând ca școlile particulare să cunoască cea mai mare dezvoltare din istoria postdecembristă a țării.
Cui îi cereți să vă ierte, domnule președinte, pentru că ați lăsat un sfert de milion de copii în afara școlii? Am aflat-o în săptămâna în care ne-ați cerut iertare, de la Banca Mondială care a anunțat datele chiar de la dvs de-acasă, de la Sibiu.
Cine să vă ierte, domnule președinte, că suntem campionii Europei în topul lipsei de competențe la citire, matematică, științe? Că avem cei mai mulți elevi de clasa a VIII-a din UE cu competențe digitale scăzute? Că în România încă nu există conceptul de învățare pe tot parcursul vieții? Sunt date anunțate acum 3 zile de Comisia Europeană în cel mai prost Monitor al Educației și Formării pentru România. Cifrele arată nu doar că România a înregistrat rezultate mai slabe la fiecare indicator urmărit de Comisia Europeană, ci că România este statul care trage în jos statisticile europene în educație prin poziția pe care o ocupă la coada clasamentului și prin deteriorarea tuturor indicatorilor în care UE a investit miliarde de euro în ultimul deceniu, să-i îmbunătățim.
Cine să vă ierte prăbușirea statului român la cel mai jos nivel de educație din Europa, domnule președinte?
Dvs puteți să vă iertați, domnule președinte, că ați frăgezit o țară întreagă în întunericul neștiinței, timp de 10 ani, pentru a se putea cuibări în inima ei extrema dreaptă, ultranaționalistă, rasistă, xenofobă, antisemită?
Vă puteți ierta că îi abandonați pe cei 3 milioane de copii ai României unei probabile conduceri a țării cu orientări fasciste?
Asta în timp ce dvs vă decorați cu cel mai mare grad liceul la care ați predat și unde v-ați ținut blocat postul de profesor timp de 27 de ani. În timp ce dvs vă decorați cu grad de Mare Ofițer colegiul la care predă soția dvs. În timp ce îi certați pe profesori că au îndrăznit să ceară salarii mai mari, când promiteați o Românie educată?
Unde vă era atenția, domnule președinte, când datele din educație vă cereau să nu lăsați în viitoarele Legi ale educației ca doar elevii anumitor școli să poată mânca la școală? Când toți specialiștii OCDE chemați corect la masa analizei vă arătau că masa caldă trebuie s-o susțineți pentru toți elevii din statul sărac pe care îl conduceați, domnule președinte?
Când experții invitați chiar de dvs vă transmiteau că abandonarea elevilor după școală în marea afacere numită after school nu înseamnă învățare, ci asigurarea că elevii nu vor învăța nici măcar cum să învețe?
Unde erați, domnule președinte, când profesorii și părinții vă cereau să dați spații școlilor, pentru a-i putea învăța ei pe copii timp de mai multe ore la școală?
Unde erați, domnule președinte, când experții OCDE vă spuneau să nu introduceți două rânduri de examene la clasa a VIII-a? Când mai toți profesorii vă transmiteau că dublul-examen va favoriza tocmai clica din care dvs aveți sorgintea: inspectorii care vor superviza cine trece marele examen în liceele „de top” și profesorii de la colegiile unde vor dudui meditațiile?
Unde erați, domnule președinte, când profesorii universitari vă cereau să nu-i lăsați, prin Legea dvs, pe actualii rectori să conducă universitățile încă 10 ani, unii cumulând mandate de peste 20 de ani?
Oare tot la iertare vă gândeați, domnule președinte, și când ați promulgat noile dvs Legi ale educației care fac din plagiat o hoție aproape imposibil de prins și pedepsit, într-un festivism cu toți apropiații?
De unde v-ați luat, domnule președinte, puterea de a ne spune, la 10 ani după ce România v-a votat să-i fiți președinte, că „rezultatele România educată nu se văd peste noapte”?
Pe cine credeți că puteți amăgi, domnule președinte – în timp ce studenții din mările centre universitare sunt în stradă pentru a apăra parcursul pro-european al țării pe care încă o conduceți – cu promisiunea că „schimbarea va fi vizibilă odată cu noile generații care vor susține examenele naționale”? Când chiar și dvs știți că examenele la care faceți referire, Bacalaureatul și Evaluarea Națională pe regulile legilor dvs, cel mai probabil nu vor fi susținute niciodată de niciun elev. Sub mandatele dvs, domnule președinte, consiliera pe care ați trimis-o la Educație nu a aplicat niciun curriculum nou, condiție cerută prin legea dvs înainte ca noul BAC să poată fi susținut.
Vindecarea nu începe cu iertarea, domnule președinte. Cât de simplu ar fi. Și ce grozăvie că după 10 ani în fruntea României ați crezut că vă puteți curăța conștiința tot cu efortul poporului pe care l-ați condus direct în prăpastia neolegionarismului.
Tot România să facă ceva pentru dumneavoastră, domnule președinte?
Cum ar putea România să vă ierte că ați predat-o celui mai monstruos viitor politic? Că i-ați lăsat copiii și adulții atât de needucați, încât au capacitatea de a asculta minciunile unui candidat la președinție care-l fac pe orice profesor să treacă prin toate stările rușinii de a trebui să demonteze manipulări care ar fi trebuit să fie respinse de orice copil de gimnaziu?
Iertarea e ultima, domnule președinte. Vine după ce înțelegem hăul neștiinței în care ne-ați aruncat. Și după ce începem să ne ridicăm din întuneric. Grea moștenire ați lăsat următorului președinte!
13 comments
… romanii iarta si uita!
DNA tre’ sa-l tina minte!
Excelent punctat. Multumim Edupedu, Raluca, Mihai si Stefan pentru analize pertinente si o munca plina de sens, la fel si pentru restul echipei. Tot asa tineti-o.
Felicitări pentru articol !
Mizerabil și cu deficit cognitiv acest fost președinte, a făcut mult rău românilor prin prostie, sfidare, aroganță. Atât l-a dus capul.
Ca și cum am avut mari așteptări de la Klaus! Cine crede în omul salvator? Fiecare trage pentru sine! Adică se sacrifică cineva pentru alții?
Să ne concentrăm pe VOT astăzi! Totul este politica, școala,asistența medicală ,prețurile și inflația. Avem nevoie de Parlament,de Democrație ,de Europa și de NATO.
Rezultatul voturilor înseamnă tot EDUCAȚIE!
Klaus Iohannis este cel mai detestat presedinte postdecembrist, care după 10 ani la Cotroceni nu lasă nimic serios în urma lui pentru țară.
Din păcate la noi s-a mers mereu pe principiu de a alege “răul mai mic”. Cel mai elocvent exemplu s-a întâmplat în anul 2014 cu alegerea în primul mandat al presedintelui Klaus Iohannis, care după realegerea sa din anul 2019 pentru al doilea mandat a devenit “răul cel mare”.
In primul mandat de 5 ani din 2014 până în 2019, Iohannis a dormit la Cotroceni fără să facă nimic, pe motiv că nu l-a lăsat PSD-ul. Cu toate astea Iohannis a fost reales în 2019 pentru al doilea mandat de 5 ani, în care si-a dat arama pe față, sfidând o țară întreagă prin vizite externe cu avioane de lux, adevarate excursii costisitoare si inutile pe bani publici, pentru care nu a dat la nimeni socoteală, pe considerentul că ar fi secret de stat.
Pe plan intern, după criza politică din toamna anului 2021, Klaus Iohannis este cel care, pentru linistea lui la Cotroceni, a adus PSD la Guvernare, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Aceasta a dus la ruperea PNL, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta.
Argumentul invocat pentru realizarea coalitiei dintre PNL și PSD era “stabilitatea guvernării”, dar până la urmă s-a dovedit că in loc de stabilitate s-a ajuns la stagnare si regres. Astfel, s-a convenit ca primul-ministru și alte câteva ministere importante să fie schimbate la fiecare 1 an și jumătate. Prima dată a fost numit premier liberalul Nicolae Ciucă iar guvernul său a fost investit pe 25 noiembrie, 2021. După ce acesta a dormit in cizmele statului timp de 1 an și jumătate, pe 12 iunie 2023, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de prim-ministru si a urmat rotativa pe 15 iunie 2023, cand Marcel Ciolacu a fost învestit de către parlament în funcția de prim-ministru.
In loc să se concentreze pe realizarea reformelor prevăzute in programul de guvernare si in PNRR, cele două partide s-au ocupat mai mult de tot felul de manevre nedemocratice care au fost o frână in dezvoltarea economică a ţării.
Astfel au mai trecut 4 ani degeaba si am ajuns la un nou ciclu de alegeri parlamentare si prezidentiale după care se prefigurează o situatie dezastruoasă pe plan politic si economic.
Nu e vinovat Iohannis pentru dezastrul din tara,ci clasa politică! Singur,înconjurat de dusmani,fara sprijin ,nu poți face mare lucru
Mie mi-a plăcut Iohannis,un om serios,demn.
🤣🤣🤣
Dar el “a trăit bine” de la prima renovare în Cotroceni, la călătorii private, unele exotice, până la “7 case”+ una …de protocol ( de milioane).
“România educată” a fost doar o lozincă!
Eu nu-l iert, am investit în el prea multă speranță. 😥
ei, nu! Cine i-a zburat pe miniștri USR din guvern, că doar nu prăpăditul de Câțu, cine pune șefii serviciilor? Dacă nu înșela așteptările celor care l-au votat, nu avea a se teme de nicio suspendare, poporul l-ar fi susținut. Dar și-a bătut joc de speranțele oamenilor care chiar crezuseră că va lupta cu pesedeee
Ați punctat excelent!👍
La mulți ani Raluca! Ai forță cât toți profesorii-sindicaliști din învățământ! Liderii de sindicat au oprit greva și au stat cu mâinile pe gard uitându-se cum ne chinuim cu noile aberații ale „Partidului Meu”. Vor ieși de la guvernare și ne lasă să descâlcim aberațiile lor. Liderii vor pleca și ei…