Topul celor 100 cele mai bune cărți din secolul 21 a fost publicat de New York Times. Pe primul loc – „Prietena mea genială”, de scriitoarea Elena Ferrante

19.110 vizualizări
Foto: Pixabay.com – Klimkin
Cele mai bune 100 de cărți din ultimii 24 de ani au fost alese de peste 500 de personalități influente din lumea literaturii, relatează New York Times (NYT) într-un articol eveniment. Pe locul I a fost clasată cartea ”My brilliant friend” („Prietena mea genială”), scrisă de scriitoarea Elena Ferrante.

Cea mai bună carte a secolului 21 este, potrivit topului, „My brilliant friend” („Prietena mea genială”), scrisă și publicată de scriitoarea de origine italiană Elena Ferrante în anul 2012. Acesta este primul volum din seria de patru a autoarei. Povestea are în prim-plan două fete, care trăiesc în Napoli, Italia, potrivit prezentării din articolul cotidianului american. Romanul urmărește pe evoluția prietenei competitive dintre cele două fete, pe măsură ce acestea cresc.

Cele 100 de titluri, însoțite de scurte prezentări, pot fi accesate de cititori pe categorii. Fiecare categorie cuprinde câte 10 cărți, începând de la cărțile plasate pe locurile 100-90 și până la cele de pe pozițiile 10-1.

În topul 100-90 se regăsesc următoarele titluri:

100 – ”Tree of smoke” („Arborele fumului”) – Denis Johnson, 2007;

99 – ”How to be both” („Cum să fii și una și alta”) – Ali Smith, 2014;

98 – ”Bel canto” („Bel canto”) – Ann Patchett, 2001;

97 – ”Men We Reaped” – Jesmyn Ward, 2013;

96 – ”Wayward Lives, Beautiful Experiments” – Saidiya Hartman, 2019;

95 – ”Bring up the bodies” – Hilary Mantel, 2012;

94 – ”On Beauty” („Despre frumusețe”) – Zadie Smith, 2005;

93 – ”Station Eleven” – Emily St. John Mandel, 2014;

92 – ”The Days of Abandonment” („Zilele abandonului”) – Elena Ferrante, 2005;

91 – ”The Human Stain” („Pata umană”) – Philip Roth, 2000;

90 – ”The Sympathizer” („Simpatizantul”) – Viet Thanh Nguyen, 2015.

Topul 10-1 cuprinde următoarele cărți:

10 – ”Gilead” („Galaad”) – Marilynne Robinson, 2004;

9 – ”Never Let Me Go” („Să nu mă părăsești”) – Kazuo Ishiguro, 2005;

8 – ”Austerlitz” („Austerlitz”) – W.G. Sebald, 2001;

7 – ”The Underground Railroad” („Ruta subterană”) – Colson Whitehead, 2016;

6 – ”2666” („2666”) – Roberto Bolaño, 2008;

5 – ”The Correction” („Corecții) – Jonathan Franzen, 2001;

4 – ”The Known World” – Edward P. Jones, 2003;

3 – ”Wolf Hall” („Wolf Hall”) – Hilary Mantel, 2009;

2 – ”The Warmth of Other Suns” – Isabel Wilkerson, 2010;

1 – ”My Brilliant Friend” – Elena Ferrante, 2012.

Printre cei 503 scriitori, critici literari, profesori universitari, jurnaliști și iubitori de carte, care au votat cele mai bune cărți ale secolului, se numără Stephen King, James Patterson, Sarah Jessica Parker și Sarah MacLean, potrivit informațiilor transmise de The New York Times.

  • Singura regulă pe care aceștia au trebuit să o respecte a fost să aleagă 10 cărți care au fost publicate în SUA în limba engleză (inclusiv cărți traduse din alte limbi) începând cu 1 ianuarie 2000 inclusiv.

Publicul poate vedea și cu cine a votat fiecare „jurat”. De exemplu, iată selecția lui Stephen King, care are patru cărți din cele propuse de el în top 100 NYT:

Sursa: captură The New York Times

Autorii articolului spun că scriitorii au putut defini noțiunea de „cele mai bune cărți” în termeni proprii. „Pentru unii, asta a însemnat, pur și simplu, «cărți favorite». Pentru alții, a însemnat «cărți care vor dăinui pentru generații»”, explică aceștia.

După ce au ales 10 cele mai bune cărți, votanții au fost rugați să aleagă o singură cea mai bună carte dintre 2 titluri alese aleatoriu, iar topul a fost creat combinând răspunsurile, mai precizează The New York Times (NYT).

În plus, autorii publicației au invitat și cititorii să le transmită care sunt cele mai bune 10 cărți ale secolului.


3 comments
  1. Am citit toată “Tetralogia Napolitana” a scriitoarei italiene Elena FERRANTE. Intuiesc că nu doar “Prietena mea geniala” ,care este primul volum al Tetralogiei a primit aprecierea NYT . Elena FERRANTE a scris patru volume superbe. De mult nu am mai fost captivat de lectura unor cărți așa cum am fost captivat de aceste patru cărți ale Elenei FERRANTE .Am avut avantajul de a viziona serialul de televiziune,astfel că atunci când citeam in mintea mea se formau imagini sugestive din viața celor două fete Lila și Lenu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și femeile musulmane a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă. Surse: Răducă se va pensiona în cursul acestui an

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și despre femeile musulmane a demisionat în această după-amiază din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, a anunțat Universitatea din…
Vezi articolul

BREAKING Ministrul Educației, despre eventuala închidere a tuturor școlilor, decisă azi la Cotroceni: Susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă / SURSE: Urmează o vacanță de 2 săptămâni pentru toți elevii și copiii de grădiniță

În situația în care se suspendă și alte activități, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu două…
Vezi articolul

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, intră în grevă japoneză: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat, marți, pe Facebook, că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, că intra în grevă japoneză,…
Vezi articolul

Profesorii necalificați și unii debutanți de Informatică și TIC au dificultăți în înțelegerea și aplicarea programelor școlare, potrivit unui raport al ISJ Buzău

Profesorii necalificați și unii debutanți de Informatică și TIC întâmpină dificultăți în înțelegerea și aplicarea programelor școlare, potrivit raportului cu Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024. Un alt punct slab se…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre legalizarea mitei în universități: PSD administrează intelectualilor de calitate fix ceea ce Piața Victoriei administra PSD-ul în 10 august

“Studenților şi profesorilor deştepți le rămâne o singură variantă, dacă nu vor să-şi distrugă viitorul: să plece din țară”, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Amintim că Guvernul Dăncilă…
Vezi articolul