Top școli robocampioane în 2020: Liceul Teoretic Rosetti București, Centrul Județean de Excelență Vaslui și Școala Ștefan cel Mare Focșani

Copii in Makerspace-ul NextLab.Tech / Foto: nextlab.tech

Copii in Makerspace-ul NextLab.Tech / Foto: nextlab.tech

Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul de funcționare a școlilor. Unele s-au adaptat mai ușor decât altele. Anul 2020 ne-a arătat cât de importante sunt noile tehnologii pentru a obține un act educațional de calitate. În urma desfășurării ediției 2020 a concursului de robotică NEXTLAB.TECH, peste 33.000 de elevi au avut ocazia se învețe robotică și elemente de programare.

Concursul de robotică școlară NEXTLAB.TECH învață elevii să programeze roboți bazați pe Arduino și să lucreze în Open Roberta, Mixly, Arduino IDE și C. Concursul este înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educației Naționale prin OMEN 5092/30.08.2019, Anexa 5, poziția 99, iar expertiza este asigurată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE, București.

Dintre cei 33.000 de elevi, s-au calificat în faza a II-a a concursului 4.800 de elevi, iar dintre aceștia aproximativ 1.400 de elevi au primit un roboțel gratuit de la sponsori sau au achiziționat un kit din resurse proprii. 

Datele strânse în cadrul concursului ne permit să analizăm performanța instituțiilor școlare din România în contextul noilor provocări din domeniul roboticii. Pe ansamblu, școlile românești s-au străduit să adopte robotica. Cele mai rapide în a se adapta la noile condiții sunt indicate în tabelul de mai jos.

Top-ul a fost întocmit în funcție de numărul de elevi clasați în top 250 din fiecare școală. O școală care a avut doi elevi în TOP 250 a primit două puncte. Printre școlile campioane la robotică au apărut multe nume noi, mai puțin cunoscute publicului.

Top 25 școli în funcție de rezultatele la robotică
 Denumire școală și localitateNumăr de elevi clasați in top 250
1Liceul Teoretic C.A.Rosetti Bucuresti13
2Centrul Judetean de Excelenta Vaslui10
3Scoala Ștefan cel Mare Focșani8
4Liceul Tehnologic “ASTRA” Pitesti7
5Colegiul National “Mihai Eminescu” Satu Mare6
6Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu6
7Școala Gimnazială ,,Petre Țuțea” Boteni6
8Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” Mioveni6
9Liceul Tehnologic Ruscova, Maramures5
10Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni5
11Colegiul Economic “Anghel Rugina” Vaslui5
12Scoala Gimnaziala 97 Bucuresti4
13Liceul Tehnologic ”I.C. Petrescu” Stalpeni4
14Liceul Teoretic “Ion Barbu” din Bucuresti4
15Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou3
16Palatul Copiilor Deva3
17Colegiul National “Unirea” Focsani3
18Palatul Copiilor  Vaslui3
19Colegiul National Banatean Timisoara3
20Colegiul Naţional Pedagogic Carol I Campulung Muscel3
21Scoala Gimnaziala 190 Bucuresti3
22Școala Gimnazială Mihai Eminescu Rosirorii de Vede3
23 Scoala Gimnaziala Aurel Vlaicu Arad3
24 Scoala Gimnaziala ” Elena Cuza” Vaslui3
25 Scoala Gimnaziala „Vasile Cristoforeanu” Ramnicu Sarat3

Vezi aici topul complet

Școala cu cele mai bune rezultate este Liceul C.A. Rosetti din București. Performanțele au fost posibile ca urmare a interesului pentru robotică al conducerii școlii. Inițiatorul programului, profesorul Dan Ciuperca a declarat: “Mă bucur că am avut șansa să le ofer elevilor posibilitatea de a învața robotică. Este un domeniu de maximă importanță pentru meseriile viitorului, indiferent de domeniul de activitate. Sper că în viitor toți elevii să învețe robotică.” Ciuperca a fost director al Liceului Teoretic “C.A. Rosetti” și este titular în cadrul Colegiului Național “Tudor Vianu” din București.

Concursul a fost câștigat de către Dan Bîrsan, elev al Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” din Jibou care a participat cu robotul TITI AMBREIAJ.

Topul cu primii 100 de elevi ROBOCAMPIONI ai României poate fi consultat aici

Concursul de robotică școlară NEXTLAB.TECH este cea mai mare inițiativă de acest gen din Romania. Face parte din programul ROMANIA TECH NATION care își propune să educe un milion de elevi în domeniul roboticii.  În cadrul concursului de robotică elevii învață să programeze roboți bazați pe Arduino și să lucreze în Open Roberta, Mixly, Arduino IDE și C. 

Sponsorul principal naţional este Banca Comercială Română. Contribuții suplimentare au fost oferite de Grupul Dacia-Renault și Măgurele Science Park.

Concursul este înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educației Naționale prin OMEN 5092/30.08.2019, Anexa 5, poziția 99. Concursul se derulează prin Asociația “Clubul Informaticii Economice CyberKnowledge Club (CKC)”. Expertiza este asigurată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE, București. Tehologia Nextlab.tech este realizată de compania Cyberllence Inovatie.

Exit mobile version