Toate sindicatele din educație acuză Guvernul că încalcă acordul privind salariile și cer de urgență o întâlnire cu Dăncilă

14.769 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Toate cele 3 sindicate din educație acuză Guvernul că încalcă acordul semnat la Alba Iulia privind creșterile salariale. FSLI, FSE Spiru Haret și Alma Mater îi cer oficial premierului Dăncilă, “în regim de urgență”, o discuție.

Sindicaliștii spun că Executivul trebuia să calculeze prin raportare la salariul de bază în plată atât gradația de merit, cât și toate majorările salariale. Promisiunea celor 6 salarii medii brute pe economie pentru profesorii care se pensionează este și ea încălcată, acuză sindicatele. Nici sentințele judecătorești nu se vor plăti nici măcar în luna februarie 2019, avertizează Simion Hăncescu (președintele FSLI), Marius Nistor (președintele FSE) și Anton Hadăr (Alma Mater).

Simion Hancescu si Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook FSLI

Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat pentru Radio EuropaFM că „sunt restanțe din anii trecuți și am convenit cu Guvernul să se achite toate sentințele. Dar, nefiind bugetul aprobat, acest punct nu poate fi respectat. În opinia noastră, Ministerul de Finanțe poate găsi o soluție. Tot conform acordului, de la 1 ianuarie ar trebui să se facă o reîncadrare a cadrelor didactice, pentru că sunt în momentul de față profesori care au aceeași vechime, același grad didactic, dar salarii diferite.”

Hăncescu este nemulțumit și de faptul că indemnizația de hrană, care trebuia să se plătească de la 1 decembrie 2018, a fost amânată, relatează EuropaFM. „Intuim că lucrurile se leagă de deficitul bugetar pe 2018. Ca să nu depășească deficitul”, a precizat liderul FSLI, pentru sursa citată.

Prevederile încălcate din acord

Prevederile încălcate din acord, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE “Spiru Haret”) și Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”:

  • Punctul 5, prin care Guvernul s-a angajat ca de la 1 septembrie 2019 sporurile, indemnizațiile și celelalte drepturi salariale care se cuvin personalului din învățământ se calculează în raport de salariul de bază;
  • de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit ca majorarea cu 10% a salariului de bază pentru personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, pentru învățători, educatoare, institutori, profesori pentru învățământul primar, profesori pentru învățământul preșcolar, gradația de merit, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învățământul special și majorarea cu 7%-20% a salariului de bază pentru predare simultană se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată
  • “este evident faptul că NU se respectă pct. 5 al Acordului”, spun sindicatele
  • Punctul 6 potrivit căruia, începând cu 1 ianuarie 2019, se corelează salariile de bază pentru personalul care îndeplinește funcții similare
  • Punctul 7 lit. h), conform căruia, de la data de 1 septembrie 2019, cadrele didactice beneficiază, la pensionare, de 6 salarii medii brute pe economie
  • Punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31.01.2019, sumele rezultate din sentințele judecătorești definitive până la data de 31.12.2018. “Din discuțiile purtate în ultimele zile cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și ai Ministerului Finanțelor Publice, rezultă că sentințele judecătorești nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a acordului”, spun sindicaliștii.

Sindicatele îi cer premierului Viorica Dăncilă “să dispuneți ca, în regim de urgență, să aibă loc o discuție la care să participe semnatarii acestui acord”. Cele două sindicate din preuniversitar (FSLI și FSE) și sindicatul din universitar (Alma Mater) îi reamintesc lui Dăncilă “că, în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării Acordului, Domnia Voastră v-ați angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite”.

DOCUMENT Adresă comună a sindicatelor din învățământ înaintată către Guvernul Dăncilă:

Ce le promitea sindicatelor un alt guvern PSD – condus de Victor Ponta, înaintea alegerilor din 2014

Guvernele PSD au o istorie în a face promisiuni în fața sindicatelor din educație, înainte de alegeri. În 2014, cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale în care premierul de atunci Victor Ponta candida împotriva lui Klaus Iohannis, Ponta și 8 miniștri din guvernul condus de el semnau un acord de înțelegere cu sindicatele din educație, scria HotNews.ro.

Potrivit documentului obținut la acea vreme de HotNews.roGuvernul PSD din 2014 le promitea următoarele sindicatelor din educație:

  • Adoptarea unei noi Legi a educației
  • Majorarea salariilor profesorilor cu 10% în 2015, cu alți 10% în 2016 și din nou cu 10% în 2017
  • Să le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesională
  • Să permită pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani înainte de atingerea vârstei, fără diminuarea pensiei
  • Modificarea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor
  • Deblocarea a 2.500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice din școli până în 2016

Foto: gov.ro

Citește și:


2 comments
  1. Sindicatele din învățământ acționează cu o lentoare greu de imaginat. Recomand liderilor sindicali din educație să-l” închirieze”pe d-l Coarna de la polițiști. D-l Coarna este recunoscut pentru combativitate și eficienta. Deci, d-lor lideri, mergeți la Guvern și cereți, sub amenințarea autoincendierii respectarea Acordului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sute de profesori și oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă atacul lui Putin asupra Ucrainei: Protestăm vehement față de ostilitățile declanșate / Ucraina nu reprezintă o amenințare

Sute de oameni de știință, intelectuali, profesori universitari, academicieni și jurnaliști ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă „vehement” atacul lui Putin asupra Ucrainei. „Nu există o justificare…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării susține că sunt directori de institute de cercetare care au spor de muncă grea. Hurduc propune plafonarea la 12.000 de lei net a salariilor pentru șefi, după ce tot el le aprobase bugete scandaloase

După scandalul bugetelor de salarii foarte mari pentru șefii câtorva institute de cercetare românești, aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, ministrul susține că a descoperit cazuri în care directorii aveau spor…
Vezi articolul

Ministerul Educației cere aproape 3 milioane și jumătate de lei din Fondul de rezervă pentru plata burselor elevilor de la școlile private din toată țara – proiect de HG / În ultimele zile din acest an Guvernul ar trebui să aprobe documentul și banii să ajungă la elevi prin primării și școli

Ministerul Educației cere 3.485 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, vineri seara, pe 15 decembrie. Amintim…
Vezi articolul